Bajnokok Ligája - Setien talpon maradt, a Barcelona a Bayernnel negyeddöntőzik - kialakult a legjobb nyolc mezőnye a Bajnokok Ligájában
Setien talpon maradt, a Barcelona a Bayernnel negyeddöntőzik - kialakult a legjobb nyolc mezőnye a BL-ben
Fotó: Europress/AFP

Setien talpon maradt, a Barcelona a Bayernnel negyeddöntőzik - kialakult a legjobb nyolc mezőnye a Bajnokok Ligájában

Nánási AntalNánási Antal
2020/08/09 10:10
Bő négy hónappal az első mérkőzések után a visszavágókat is lejátszották a koronavírus-járvány miatt extrém hosszúra nyúlt 2019/2020-as Bajnokok Ligája szezonban, melyek után kialakult a lisszaboni nyolcas döntő végleges mezőnye. Eseményekben és izgalmakban nem volt hiány, hiszen volt olyan edző, aki belebukott a kiesésbe, míg mások megtarthatták állásukat a továbbjutás által. A VAR rendszere egészen biztosan nem az elmúlt két napban oszlatott el minden kétséget a használatát bírálók körében, a fejlődésre azonban rögtön lehetőséget biztosít a végjáték formabontó lebonyolítási rendszere. Összegzés.

Paradox módon a Bajnokok Ligája 2020/2021-es szezonjának selejtező sorozata úgy kezdődött el, hogy még nem tudjuk, melyik csapat nyerte meg az előző kiírást. Annak érdekében, hogy közelebb kerüljünk a győztes kilétének megismeréséhez, az elmúlt két nap során lejátszották azon nyolcaddöntős párharcok visszavágóit, amelyeket a járványhelyzet kitörésekor már nem tudtak lebonyolítani. A pénteki mérkőzések során a Manchester City, hasonlóan a madridi mérkőzéshez, hazai pályán is 2-1-re győzte le a Real Madridot, ezzel pedig bejutott a negyeddöntőbe. A másik ágon a Juventus hiába győzte le szintén 2-1-re hazai pályán a Lyont, a francia csapat számára Memphis Depay véleményes tizenegyesből szerzett idegenbeli gólja a továbbjutást jelentette. Ismeretes, hogy ez a búcsú Maurizio Sarri számára is a Juventusnál töltött korszakának végét jelentette, hiszen alig pár órával a lefújást követően kirúgta őt az olasz bajnok vezetősége.

Súlyos bírói hiba is kellett a Juventus BL-kieséséhez | Eurosport

Pénteken a nyolcaddöntős visszavágókkal tért vissza a Bajnokok Ligája, ráadásul rögtön egy óriási meglepetéssel, hiszen hiába nyert 2-1-re a Juventus, az idegenben lőtt gólok miatt a Lyon jutott a legjobb nyolc közé. Ez az eredmény pedig sokba kerülhet Maurizio Sarrinak, de legalábbis az állásába, az olasz sajtó már a lehetséges utódjelöltekről ír.

A szombatra maradt két mérkőzés közül a Chelsea müncheni látogatása formalitásnak tűnt, a végső győzelemre pályázó bajorok ugyanis Londonban nyertek 3-0 arányban az odavágón. A visszavágón aztán kiderült, hogy talán még formalitás sem volt ez a mérkőzés a német rekordbajnok számára, hiszen nagyon könnyed játékkal, meggyőző mezőnyfölénnyel aratott 4-1-es győzelmet Hans-Dieter Flick együttese. A triplázásra készülő bajor csapat, mint ahogyan arról már mi is írtunk korábban, a végső győzelem egyik legnagyobb esélyese, a döntőig vezető út azonban igencsak nehéznek ígérkezik.

A másik tegnapi mérkőzést 1-1-es állásról kezdte meg a Barcelona és a Napoli, és bár a katalánok voltak a mérkőzés esélyesei, korántsem vehették félvárról az Olasz Kupa-győztes nápolyiakat. A Barcelona játékosainak szeme előtt ott lebeghetett az előző két év keserű kiesése, amikor egyaránt háromgólos előnyről veszítették el aktuális párharcukat az AS Roma, valamint a Liverpool ellen. A kispadon helyet foglaló Quique Setien számára pedig különösen azért lehetett fontos a mérkőzés, mert egybehangzó spanyol források szerint is inog alatta a Camp Nou hazai kispadja, egy kieséssel pedig jó eséllyel Sarri sorsára juthatott volna.

Talán a megfontoltabb hozzáállásnak, netalán annak köszönhetően, hogy ezúttal a visszavágót rendezték Barcelonában, de a játék képe alapján végül simán, 3-1-re győzött a Barcelona, és várhatja a Bayern elleni döntőnek is beillő lisszaboni negyeddöntőt. A mérkőzés leginkább a vontatott VAR-döntések miatt marad emlékezetes, hiszen az első félidőben három alkalommal is visszanézett egy-egy esetet Cüneyt Cakir játékvezető, a döntéshozatal miatt pedig ilyenkor hosszú percekig állt a játék. Sokszor és sok helyen elhangzott már, illetve rögzítésre került, hogy a videóbírós rendszerre szükség van, a használatával azonban sürgősen kezdeni kellene valamit, mert jelen helyzetben inkább hátráltat, semmint használ a játéknak.

Az Atalanta BL-győzelme visszahozná a foci romantikáját | Eurosport

Pénteken folytatódik a koronavírus-járvány miatt félbeszakadt 2019-20-as labdarúgó Bajnokok Ligája szezon. Négy nyolcaddöntős párharc visszavágóit még le kell játszani, majd jövő héttől amolyan Európa-bajnoki rendszerben, semleges helyszíneken és egy mérkőzéses párharcokkal jönnek a negyeddöntők. A csapatok is nagyon különböző felkészüléssel érkeznek a tornára, így szinte megtippelhetetlen, hogy ki lehet az idei BL-győztes.

A Bajnokok Ligája nyolcas döntőjének augusztus 12-23 között Lisszabon ad otthont, a Barcelona-Bayern München negyeddöntőt augusztus 14-én rendezik az Estadio da Luz-ban. A zárótorna további menetrendjéről pedig itt írtunk.

Hozzászólások