Bajnokok Ligája - Az Ajaxnak vajon megvan a megfelelő receptje, hogy ismét sikerüljön a csoda?
Az Ajaxnak vajon megvan a megfelelő receptje, hogy ismét sikerüljön a csoda?
Fotó: Europress/AFP

Az Ajaxnak vajon megvan a megfelelő receptje, hogy ismét sikerüljön a csoda?

Takács MártonTakács Márton
2019/04/23 13:48

A négyszeres Európa-bajnok Hollandia - amely olyan játékosokat adott a világnak, mint Johan Cruyff, Patrick Kluivert, Marco van Basten és Dennis Bergkamp - 2017-ben olyan gyalázatot volt kénytelen megélni, hogy nem tudott prezentálni egy csapatot se az UEFA versenysorozataiban, idén viszont eljutott oda, hogy elődöntőst ad a Bajnokok Ligájában. 

Szerencse? Vagy ezen már meg sem kéne lepődnünk?

Az Ajax egykori akadémistája, Jordi Cruyff, Johan Cruyff fia a BBC Radio 5 remek futballpodcastjében beszélt az amszterdamiak meneteléséről. 

Football Daily - Sissoko's surprise & Cruyff's legacy - BBC Sounds

Catch up on your favourite BBC radio show from your favourite DJ right here, whenever you like. Listen without limits with BBC Sounds.


"Megtalálták a fiatalok és a tapasztaltak egyensúlyát"

A Barcelonához szerződő Frenkie de Jong 21, a védő Matthijs de Ligt 19, a szélső David Neres 22, Hakim Ziyech 26 éves - és ott van még a tapasztalt hármas, Dusan Tadic, Klaas-Jan Huntelaar és Daley Blind - nem csak Európában teljesít jól, hanem vezeti az Eredivisie tabelláját is. 

"Az Ajaxnak most egy bámulatos generációja van. Nagyon jó a csapat kémiája. 19, 20, 21 évesek is vannak a gárdában. A klub a pályán és a kispadon is rengeteg fiatal csillaggal képviseli magát. Egyiküket - De Jongot - már eladták a Barcelonának. Valami megváltozott ebben a szezonban. 2014 óta nem nyerték meg a holland bajnokságot - ellentétben azzal, hogy a BL-ben idén elődöntősök, 2017-ben pedig bejutottak az Európa-liga fináléjába -, finomítottak a beállításaikon. Az együttese tele van ifjú tehetségekkel, de minden csapatrészben találunk tapasztalt focistákat is, sok pénzt költöttek Tadicra és Blindre is. A rutinosabbak jól terelgették a fiatalokat, és jó egyensúly alakult ki köztük. Az Ajax kiváló futballt játszik, és a holland bajnokságot is vezeti, jobb gólkülönbségével előzi meg a PSV-t. 
"Az Ajax azért nem tudott az utóbbi években eljutni a Bajnokok Ligája elődöntőjéig, mert nem tudott versenyezni a dúsgazdag Premier League, a La Liga és a Bundesliga élcsapataival. Az Ajax egy olyan klub, amely eladja a legjobbjait, és Hollandia is egy kiszolgáló ország. Nem itt fejezik be a pályafutásukat a játékosok, ez egy köztes állomás számukra. Itt fejlődhetnek, és ennek adnak helyt ezek a klubok. Az Ajax megértette ezt a helyzetet, de most már jó anyagi helyzetben van a klub. Ha a középhátvédjük távozna, meglenne a megfelelő helyettese, mindez a távlatokban való gondolkodás eredménye, amely az elmúlt években kialakult az egyesületnél. Ebben az évben minden összejött, az irányelvek megváltoztatásával idősebb játékosokat is igazoltak, akik rengeteget hozzátesznek a csapathoz, és megadják azt a stabilitást, amire szükség van. Ennek ellenére sem lehet vitatkozni azzal a ténnyel, hogy az Ajax egy nevelőegyesület. Sok éve az, és ezt az utat fogja járni még hosszú ideig."

Ajax_csapat.jpg Fotó: Europress/AFP

"Amikor már a legjobb négy között jársz úgy, hogy a menetelésed során a Real Madridot és a Juventust is kiejtetted, ezt az egészet már nem lehet a véletlen számlájára írni. Jogod van álmodni. A Liverpoolnak kitűnő éve van, és a Barcelona, amíg Lionel Messi bevethető, minden meccsnek a favoritja lesz. Innentől kezdve viszont az apró részletek dönthetnek. Az Ajaxnál viszont joggal gondolhatják, hogy az Olaszországban elért győzelmük után bárkit legyőzhetnek, ha jó napjuk van."

via BBC

Hozzászólások