Bajnokok Ligája - Az Ajax zseniális szerb támadója azért ment az amszterdamiakhoz, hogy trófeákat nyerjen
Az Ajax zseniális szerb támadója azért ment az amszterdamiakhoz, hogy trófeákat nyerjen
Fotó: Europress/AFP

Az Ajax zseniális szerb támadója azért ment az amszterdamiakhoz, hogy trófeákat nyerjen

Takács MártonTakács Márton
2019/05/07 10:12

Dusan Tadic azért hagyta el a Premier League-t saját elmondása szerint, mert belefáradt abba, hogy olyan csapatban futballozzon, amelyik nincs versenyben egy trófeáért sem.

A Southampton-tól 10 millió fontért szerződtetett Tadic lenyűgöző üzletnek bizonyult az Ajax számára, 34 gólt szerzett már a szezonban, és kiosztott 22 gólpasszt első idényében, amióta visszatért a holland élvonalba. 

Hogyan vált a Southamptonban elkallódni látszó Tadicból sztár az Ajaxban? | Hosszabbítás

Amikor Dusan Tadic elhagyta a Southamptont az Ajax kedvéért tavaly nyáron, az igazolással együtt rávilágított a saját kudarcára, különösebb feltűnést nem keltő négy évére, 134 Premier League-mérkőzésén 21 gólt szerzett. Volt néhány fényes pillanata, miután az FC Twente 2014 nyarán 10 millió fontért eladta őt Angliába.

Tadicnak voltak emlékezetes pillanatai a Southamptonnál is, főleg az első két szezonjában, miután egy másik holland klubból, az FC Twentétől Angliába igazolt volna, de mindent felülmúl az Ajaxnál nyújtott teljesítménye, 30 évesen egy olyan együttesben szerepelhet, amely természetes ösztönnel játszik támadó futballt. 

Az Ajax 1-0-ra megnyerte idegenben a Tottenham elleni Bajnokok Ligája-elődöntő első felvonását, Tadicnak minden oka megvolt rá, hogy igazolja döntését, miszerint otthagyta az angol focit.

"Az Ajax megmutatta, hogy a kisebb klubok is álmodhatnak arról, hogy ismét sikeresek lehetnek Európában." - mondta Tadic. akinek gól- és assziszt-statisztikájánál csak Lionel Messié jobb ebben a szezonban. "Nagyszerű ennek a történetnek a szereplőjének lenni. Nagyszerű futballt játszunk egy kimagasló filozófia alapján, nagyon jó egy olyan igényes klub tagjának lenni, mint az Ajax. Jó látni, hogy négy támadó felfogású csapat szerepel a Bajnokok Ligája elődöntőjében. Élvezem, hogy jóval támadóbb szerepben játszhatok én is 9-esként, sokkal nagyobb a szabadságom is ezen a poszton. Arra mozgok, amerre szeretnék. Jólesik ez a szabadság, így is keményen dolgozom a csapatért. Egymásért játszunk, egymásért küzdünk, ez a lényeg. Azért hagytam el a Premier League-t, mert ha nem az első hat csapat tagjaként szerepelsz, nem tudod dominálni a játékot. Rengeteg időt kellett labda nélkül tölteni. Azért nehéz a PL-ben játszani, mert nem kapsz megfelelő védelmet, 80% a védőé, 20% a támadóé. Ettől teljesen különbözik a kontinentális futball, sokkal nagyobb védelmet kap az ember, és ezért is imádok az Ajaxban focizni. Úgy tűnik, mindegyik ellenfelünkkel szemben uralni tudjuk a mérkőzéseket."

Ez a megközelítés valószínűleg nem változik akkor sem, amikor a Spurs Amszterdamban szerepel majd. Bár az Ajax Londonban megmutatta, hogy kézifékkel is tud játszani, és a visszavágón akár védhetnék egygólos előnyüket, nem fognak ráülni az eredményre a második felvonáson sem. 

Zűrzavaros időktől a Bernabéu Stadionig - Hogyan volt képes az Ajax a csodára? | Hosszabbítás

Keserves és alul teljesítéssel terhelt időszak után vezetett az út a stabilitáshoz Hollandia legnagyobb klubjánál, amely egy előzetesen elképzelhetetlen eredmény határán áll. Dennis Bergkamp válasza rövid. Nem akar beszélni az Ajaxról. Manapság az egykori holland válogatott klasszis és az Arsenal legendája a holland másodosztályban szereplő Almere City ifjúsági csapatának az edzője, a fia, Mitchel is ott játszik.

"Remek győzelem volt, de még sokat kell dolgoznunk, és hosszú az út" - tette hozzá Tadic, aki az egykori Manchester United-játékossal, Daley Blinddel együtt érkezett tavaly az Ajaxhoz, rengeteg tapasztalathoz segítve az amszterdamiak keretét. "A Tottenham nagyszerű csapat, nem lesz könnyű dolgunk. Jó eredményt értünk el idegenben, de ez még önmagában nem elég a döntőbe jutáshoz. Otthon is nyernünk kell, ez a legjobb út a fináléhoz. A Tottenham idővel nagy nyomás alá helyezett minket, de természetes, ha egy kicsivel többet kellett foglalkoznunk a védekezéssel is, mint általában. De nekünk is megvoltak a lehetőségeink, hogy megszerezzük a második gólunkat. Nem gondolom, hogy sok igazi helyzetük volt ellenünk. Bár veszélyesen játszottak, mégsem tudtak betalálni. 

Tudtam, hogy az Ajax egy kiemelkedő klub egy nagyszerű filozófiával, és egy izgalmas projektnek tűntek. Sejtettem, hogy jó szezonunk lehet, de oké, azt senki nem gondolta, hogy elődöntősök leszünk a Bajnokok Ligájában. Az Ajax olyan klub, amelyik sohasem lehet elégedett. Mindig többet akarunk elérni, és szeretnénk bejutni a döntőbe. Mindkét csapaton ott lesz a nyomás, de az első meccs eredménye önmagában még nem jelenti azt, hogy rajtunk lesz nagyobb. Két topcsapat, a Juventus és a Real Madrid ellen is megmutattuk, hogy tudunk mi lenni a jobb csapat. Szép focit játszottunk, ezt kell megismételnünk, beletéve a saját személyiségünket. Ez az igazi erősségünk."

Az Ajaxnak vajon megvan a megfelelő receptje, hogy ismét sikerüljön a csoda? | Hosszabbítás

A négyszeres Európa-bajnok Hollandia - amely olyan játékosokat adott a világnak, mint Johan Cruyff, Patrick Kluivert, Marco van Basten és Dennis Bergkamp - 2017-ben olyan gyalázatot volt kénytelen megélni, hogy nem tudott prezentálni egy csapatot se az UEFA versenysorozataiban, idén viszont eljutott oda, hogy elődöntőst ad a Bajnokok Ligájában. Szerencse?

via The Telegraph

Hozzászólások