Bajnokok Ligája - Griezmann, a fontos meccsek mestere
Griezmann, a fontos meccsek mestere
Fotó: Europress/Getty

Griezmann, a fontos meccsek mestere

Németh DánielNémeth Dániel
2016/05/05 12:54

Az Atlético Madrid az idei szezonban három nagy csapattal találkozott, a Barcelona, Real Madrid és Bayern München trióval. A közös ebben a három csapatban az, hogy Antoine Griezmann mindegyik ellen betalált.

Azt mindenki tudja, hogy az Atlético Madrid nagyszerűen védekezik, jelenleg a világ legjobban védekező csapata, sőt akár az is elképzelhető, hogy minden idők legjobb védelmei közé is besorolhatóak. A Bajnokok Ligájában a legtöbb megelőző szerelés (238), a legtöbb blokkolt lövés (44) és a második legtöbb tisztázás (259) is az Atlétihez fűződik az idei szezonban. Mielőtt Xabi Alonso megpattanó szabadrúgása Oblak kapujában kötött ki, az Atlético minden sorozatot figyelembe véve 632 percig nem kapott gólt, ez 10,5 órának felel meg.

A védelem azonban lehet bármennyire erős, a lőtt gólok nélkül semmire sem mennének. És pontosan ezen a területen jön Griezmann a képbe.

A francia támadó egészen briliáns teljesítményt nyújt, amióta a Vicente Calderón közönsége előtt játszik. 104 mérkőzésen 56 gólt szerzett, ami lenyűgöző adat egy olyan csatár számára, aki kifejezetten defenzív csapatban játszik és nem adatik meg az a lehetőség, hogy sok lövése legyen egy találkozón. Griezmann 90 percenként nem tüzel 8,22 alkalommal, ahogyan Cristiano Ronaldo teszi az idei BL-sorozatban. Ronaldónak több gólja van (az Atléti támadójához képest 16-tal több), de figyelembe véve a próbálkozásaik között lévő abszurd különbséget, ez teljesen várható eredmény.

Ebből az is következik, hogy Griezmann lényegesen pontosabb a maga 85%-os kaput eltaláló lövési arányával (ez Ronaldónál csak 57%). Ez nagyon fontos dolog, mert a mellé lőtt labdák csökkentik az esélyét annak, hogy nyomás alá lehet helyezni az ellenfelet - lényegében csak annyi történik ebben az esetben, hogy mindenféle veszélyeztetés nélkül visszaadják a labdát az ellenfélnek.

Ronaldo több gólt szerzett, de többször is próbálkozott kapura lövéssel

Ha nem sikerülne kellemetlen helyzetbe hozni az ellenfelet a saját kapuja előtt, akkor tulajdonképpen az Atlético játéka folyamatos védekezésből állna és magukra húznák az ellenfelet. Ezért mindenképpen kijelenthető, hogy Griezmann támadójátéka sokban segíti az Atlético védekezését is.

Erre tökéletes példa volt a Bayern elleni keddi Bajnokok Ligája-mérkőzés: az első félidőben az Atléti mindenféle terv nélkül üldözte a labdát, a Bayern pedig vissza is jött a párharcba. Ha Jan Oblak nem fogja meg Thomas Müller tizenegyesét, a Los Colchoneros lehet, hogy már az első félidőben elveszíti a párharcot. Végül ez nem így lett. Diego Simeone szünetben változtatott és behozta a pályára Yannick Ferreira Carrascót. Ez a váltás a 4-3-3-ra nemcsak azt jelentette, hogy Kokét és Saúl Níguezt középre helyezte, ami lehetővé tette számukra, hogy több Bayern-támadást szűrjenek meg, de több területet teremtett a csatárok számára is.

Azzal, hogy Griezmann szabadabb mozgásteret kapott és sikerült megtalálnia az üres területeket, máris készen állt arra, hogy egy újabb nagy mérkőzést döntsön el.

A fontos mérkőzések mindig különlegesek Griezmann számára. A világ 5 legjobb csapata közül 3 ellen játszott (miközben persze a sajátja is közéjük tartozik) és mindegyik ellenfél ellen szerzett gólt. A Santiago Bernabéu stadionban szerzett gólja óriási győzelem volt Simeone csapata számára. A Barcelona elleni két bajnokin nem szerzett gólt, ahogyan a negyeddöntős párharc első meccsén sem tudta bevenni a katalánok kapuját. Úgy tűnt, Luis Enrique csapata túl nagy falat számára. Aztán eljött a visszavágó hazai pályán és kétszer is betalált - az egyik egy hihetetlen fejes volt - ezzel sikerült kiejtenie a világ legjobb csapatát a legnagyobb európai kupasorozatból. Maradt még a Bayern elleni mérkőzés. Ismételten nem talált be az első párharcon, de 1-0-s hátrányban gólra volt szükségük, ő pedig előállt és össze is hozta a találatot.

Miután elszakadt az emberétől, Koke passzát Torres elé fejelte és begyújtotta a rakétákat. David Alaba és Javi Martínez gyűrűjében megkapta Torrestől a labdát, majd egy az egyben vezette a labdát a világ legjobb kapusa ellen. Neuer kis híján minden területet lefedett, de Griezmann nyugodt maradt és testtartásával a hosszú sarok felé terelte a kapust, miközben a rövidet célozta meg. A labda a kapuban kötött ki. A gól után a Bayernnek már három találatra volt szüksége a továbbjutáshoz, ennyit pedig 2015 januárja óta nem kapott az Atléti Oblakkal a kapuban.

A párharc gyakorlatilag eldőlt (noha a Bayern a végét még érdekessé tudta tenni a megszerzett góllal) és az eredményt Antoine Griezmann szállította, aki immáron az Atlético Madrid legeredményesebb támadója a Bajnokok Ligájában, az európai kupák történetében pedig a második Luis Aragonés után.

A döntőben az Atlético Madridra a Real Madrid vár. Nem a legkönnyebb mérkőzés, de lesz egy fiatal támadójuk, aki élvezi a játékot a legnagyobb mérkőzéseken, és ég a vágytól, hogy felkerüljön a neve az eredményjelzőre és történelmet írjon az Atléticóval.

A cikk Muhammad Butt Antoine Griezmann: How the big game striker completes Simeone’s Atletico Madrid című írása alapján készült.
Hozzászólások