Bajnokok Ligája - A spanyol dominancia után az angolok évei következhetnek az európai klubfutballban
A spanyol dominancia után az angolok évei következhetnek az európai klubfutballban
Fotó: Europress/AFP

A spanyol dominancia után az angolok évei következhetnek az európai klubfutballban

Németh DánielNémeth Dániel
2019/05/20 10:20
A 2018/19-es idény egyértelműen az angol klubfutball éve volt. Nem csak, hogy évek óta nem látott izgalmakat hozott a Premier League, de az európai kupasorozatok döntőjét is kibérelték a négy finalistát adó szigetországiak. Vajon ez azt jelenti, hogy végéhez közeledik, talán már véget is ért az előző évek spanyol dominanciája? Ezt a kérdést járjuk körbe az ESPN cikke nyomán

A lámpák még égtek, de már későre járt, csend volt és mindenki hazament már. Néhány órával korábban már ezrek várakoztak tűzijátékkal és énekelve, de a remény tovaszállt, ők pedig régen távoztak. Néhányan egészen korán, mert tudták már, hogy véget ért. Nem csak a mérkőzés, annál valami nagyobb. Valami mélyebb. Az Arsenal legyőzte a Valenciát, két nappal azt követően, hogy a Barcelona kikapott az Anfielden, ezzel biztossá vált, hogy egyik La Liga-csapat nem nyer európai trófeát. Hat év után először.

A Bajnokok Ligája döntőjére Spanyolországban kerül sor - a Liverpool és a Tottenham június 1-jén csap össze a madridi Wanda Metropolitano Stadionban Európa legrangosabb serlegéért -, a finalisták között azonban nincs spanyol. Mind a négyet Anglia adja: házidöntő lesz a BL-ben - épp, mint 2014-ben és 2016-ban Spanyolország által - és az Európa-liga-döntősei is angolok. Utóbbit 2012-ben hozták össze spanyol klubcsapatok. Talán nem így kellett volna történnie, de lehet, hogy épp a korábbi események voltak szokatlanok. Egy biztos: valami megváltozott.

Az elmúlt 14 évben csak két alkalommal fordult elő - 2008-ban és 2013-ban -, hogy a Bajnokok Ligáját és az Európa-ligát sem spanyol csapat nyerte. Az előző öt évből négy BL-döntőt a Madrid, egyet a Barcelona nyert. 15 év alatt kilencszer győzött spanyol csapat az UEFA-kupában/Európa-ligában: ötször a Sevilla, háromszor az Atlético Madrid és egyszer a Valencia. Idén mindannyian a tévéből szemlélik az eseményeket. Spanyolország helyét Anglia vette át: "A futballban nincs Brexit" - hirdette az AS nevű sportnapilap címlapja.

075_jebarah-notitle180526_npHMb.jpg Fotó: Europress/AFP

Korábban egyszer sem fordult elő olyan, hogy mind a négy döntőst ugyanaz az ország adta, Spanyolországban pedig egyre többet gondolnak arra, hogy ez talán nem egy egyszeri alkalom volt. Bár az általános vélekedés szerint a Madrid és a Barcelona százmilliós költekezés árán visszatér a helyére, ez sem csökkenti az érzést, hogy ez egy nagyobb méretű változás előszele lehet. Mindenekelőtt leginkább azért, mert ennek így kell történnie, ez az elkerülhetetlen gazdasági valóság. Talán inkább az a figyelemreméltó, hogy ezt ennyi ideig sikerült elkerülni.

Másfél héttel ezelőtt a Valenciát két, összesen több mint 100 millió eurót kóstáló támadó intézte el. Nem számít szegény klubnak a Valencia, de ezzel képtelen versenyezni. "Tagadhatatlan, hogy a Premier League gazdasági ereje meghaladja a miénket" - nyilatkozta Marcelino, a Valencia mestere. "Tudtuk ezt, ezzel is meg kell küzdenünk, így megy ez. Minden angol klub, még a kiesés ellen harcoló is, kétszer akkora büdzsével rendelkezik, mint a Valencia és a többi spanyol klub, leszámítva a Madridot, a Barcát és az Atléticót."

"Magunkba kell néznünk, ez nem lehet kifogás" - tette hozzá. Igaza lehet, de magyarázhatja a jelenséget.

Külön érdekes, hogy ez egy olyan szezonban történt, amelyben a spanyol liga anyagi helyzete fejlődött, az adósságok csökkentek és a költekezés is nőtt. A televíziós jogokból származó bevétel - amit egyébként központosítottak, a visszaosztását egyenlőbbé tették - soha nem volt ennél nagyobb. Miközben a Real Madrid és a Barcelona mindig kivételt képezett, a gazdasági különbség jó ideje létezik. Spanyolországban most azt kérdezik, miért dominálnak az angolok, de nem is olyan régen még az angolok kérdezték, miért nem ők dominálnak.

000_1G94Y0.jpg Fotó: Europress/AFP

Előfordulhat, hogy ez csak egy kivételes idény, különösen a legbiztosabb anyagi háttérrel rendelkező csapatoknál. A Real Madrid hirtelen omlott össze, az Atlético 2-0-s előnyről bukott a Juventus ellen, és akkor ott van a Barcelona is. Marcelino külön kitért a csapatát nehezítő körülményekre, beleértve a fáradtságot és a sérüléseket. Még mindig nehezen magyarázható a Sevilla búcsúja, így aztán nem is harcolhatott tovább a trófeáért, amit szinte már a sajátjaként kezel. Ellentétben a korábbi edzőjükkel, aki ott lesz a döntőben.

Ebben talán lehet valami. Nem csak Unai Emery személyében, de abban, amit képvisel és a folyamatban, aminek a részét képezi.

Emery, aki 2014 és 2016 között zsinórban háromszor nyerte meg a trófeát, ebben az idényben az Arsenalt vitte döntőig. 2012 óta egyetlen párharcot sem veszített az Európa-ligában: ebben benne volt 18 egyenes kieséses forduló, három selejtezős párharc és három döntő. Szívesen meséli a történetet, hogy a Sevilla elnöke, José Maria del Nido hogyan érttette meg vele a trófea fontosságát. "Tudod, mit jelent megélni egy döntőt?" - kérdezte. "Nem" - felelte Emery, hamarosan azonban ez megváltozott. Sőt, prioritássá vált.

Októberben tartottak egy konferenciát a Spanyol Labdarúgó-szövetség Las Rozas-i székhelyén, ahol Emeryt megkérdezték, miért nem teljesítenek az angol klubok olyan szinten Európában, mint ahogyan a pénzügyi erejük alapján illene.  Az egyik lehetséges ok, ami egy ennyire fontos bajnokság csapatainak a gyengeségét magyarázhatta, önmagában az a tény, hogy a bajnokság nagyon fontos a kluboknak - felelte. Ez a kultúra része, mondta akkor, azt is hozzátéve, hogy ez változhat. Valójában már változóban is volt.

000_1GB7HZ.jpg Fotó: Europress/AFP

"Ott a Premier League az első, Európa a második. És a Bajnokok Ligájában a Madrid, a Barcelona és újabban az Atlético megállítása a feladat. Közben az Európa-ligában sem találták a helyüket, mert nem bizonyult elég fontosnak. Túl sokat kellett feláldozni érte, hogy komolyan vegyék. Egyszerűen nem harcoltak érte" - állította Emery. "Azonban az UEFA szabályai négy éve megváltoztak, így az Európa-liga megnyerésével kvalifikálni lehet a Bajnokok Ligájába. Ez fontos, mert megerősítette az Európa-ligát" - tette hozzá.

"Ennek köszönhetően az előző három évben láthattuk a Liverpoolt döntőzni a Sevilla ellen, amikor nem sikerült bejutniuk a Bajnokok Ligájába a Premier League-en keresztül. Egy évvel később a Manchester United nyerni tudott az Ajax ellen. Tavaly az Arsenal megpróbálta az Atlético Madriddal szemben, akikből versenyhelyzet esetén mindig előtör az állat. Mondhatjuk, hogy az Európa-liga kezd egyre érdekesebbé válni azon csapatok számára, amelyek épp rászorulnak. Például a Burnley kiesett a selejtezőben és a West Ham is hasonlóan járt."

"Én az első naptól kezdve azt mondtam, hogy fontos, és nem csak a BL miatt, de azért is, mert kupagyőzelemnek számít."

Ez még októberben történt. Hét hónappal később az Arsenal döntőbe jutott. Csakúgy, mint egy másik edző, aki aznap ott ült Emery mellett: Mauricio Pochettino, aki a karrierjét az Espanyol edzőjeként kezdte, és ebben az idényben Bajnokok Ligája-fináléba vezette a Tottenhamet. Az argentin szintén a kultúrát emelte ki. "Az angol játékosok elsősorban a bajnokságra koncentrálnak, a BL csak utána következik. Ez azt jelenti, hogy a Premier League teljesen más, leginkább az elvárások és a versenynaptár miatt" - magyarázta.

000_1GD9BG.jpg Fotó: Europress/AFP 

"Sokáig nehezemre esett megérteni. Januárban őrülten sok meccset kell játszani. Angliában [a liga fontossága miatt] nehéz megoldani a rotációt egy szombati meccsen, a keddit szem előtt tartva. Rájöttünk, hogy ez milyen hatással jár: annyira sok a mérkőzés és annyira kevés a pihenő, hogy márciusra és áprilisra nincsenek épp a legjobb állapotban a játékosok. Próbáljuk ezt minél jobban irányítani, hogy a legfontosabb mérkőzéseken sokkal több energiával rendelkezzenek."

Egyik véleménnyel sem kötelező egyetérteni, mindenesetre így látták belülről azok, akik kívülállóként tudták szemlélni a jelenséget. Megjelent egy újfajta perspektíva, egy új nézet. Megtanulták a leckét, amit aztán el fel is használtak. Más alkotóelemekre is szükség volt: a szerencse és a sors mindig közbeszól - adott esetben a csodák is - és a különbségek már-már láthatatlanul elenyészőek voltak, de végül mindkét edző elérte a döntőt. Ezúttal multinacinális angol csapatokkal.

Ez arra utal, hogy önmagában a pénz nem volt elegendő, viszont a pénz a szakértelemmel kiegészülve már igen. Kellett hozzá a szakértelem, a szerencse, a vetélytársak összeomlása, a fizikalitás. A változás az ötletek és módszerek, esetleg a fontossági sorrend terén. A külföldi játékosok beáramlása megváltoztatta a Premier League-et, miért ne lehetne, hogy a külföldi edzők beáramlása megváltoztatta az angolok eredményességét az európai kupákban? Lehetséges, hogy ezért tudta érvényesíteni a gazdasági erejét a Premier League?

Érdemes a döntősökön is túl tekinteni: Pep Guardiolára (ManCity), Nunóra (Wolves) és Javi Garciára (Watford). Néhány spanyolországi szakértő számára tetszetős, egyben ijesztő gondolat: nem csak a pályán, de a kispadon lévő tehetség is számít.

000_1GM58T.jpg Fotó: Europress/AFP

Nemrég az AS nevű sportnapilap szerkesztőségi cikkében azt írta: "Az éveken át tartó dominanciánkat követően a Premier League elfoglalta helyét, néhány könnyen azonosítható okból kifolyólag. Első: a pénz. Televíziós jogaik sokkal többet érnek a többiekénél. És a másik: éveket töltöttek a régi mintákba beleragadt, az idejétmúlt futball őrangyalainak számító edzők leváltásával. Mára kevesen maradtak, és nekik sem megy jól a sorsuk. Mind a négy döntős edzője Anglián kívülről érkezett, csakúgy mint a Manchester Cityé. Anglia végre modernizálódott."

Spanyolországban régóta tisztában voltak a Premier League jelentette veszéllyel. Amennyiben valóban az a helyzet, hogy haladni tudtak a korral, az a tény, hogy jobban teljesítenek egy olyan területen, ahol korábban nem voltak annyira kiemelkedőek, tovább növelte a veszélyt. Valóban érdemes elmorfondírozni azon, lemaradt-e Spanyolország, egyelőre azonban nem pánikolnak, legalábbis nyilvánosan. Amikor Marcelinót megkérdezték, fél-e, határozott nemmel válaszolt. "Tavaly és tavalyelőtt is voltak spanyolok, előtte pedig ketten a döntőben."

"Ebben az évben történt meg először, hogy ugyanonnan jönnek a döntősök. Spanyolországnak van három nagy csapata, mi, a többiek mögöttük vagyunk. Csakúgy, mint a Premier League mögött. Fel kell vennünk a kesztyűt. Úgy gondolom, közelebb voltunk az Arsenalhoz, mint azt az eredmény sugallja. Sokan gondolják, hogy a pénzügyi háttér döntő a futballban. Szerintem is fontos - több lehetőséget ad -, azonban nem meghatározó. Egészen mostanáig a spanyolok voltak a finálékban, miközben az angol liga hat-hét éve a legerősebb gazdaságilag."

"Ez a folyamat ciklikus" - tette hozzá Emery. "Az angol futball épp nagyon jó helyzetben van a csapatokat, játékosokat és a televízió pénzeket figyelembe véve. Spanyolországban ott van a Real Madrid, a Barcelona és az Atlético Madrid. Ők dominálták a döntőket, most mi vagyunk itt, részben olyan edzőkkel, akik spanyolországi múlttal is rendelkeznek. Megpróbáljuk kiélvezni a helyzetet és harcolni fogunk. Nem lesz könnyű megismételni, hogy ismét négy angol legyen a döntőkben."

via espn

Hozzászólások