Bajnokok Ligája - Aki a majdnemből igent csinál: Ronaldo most érkezett meg igazán a Juventushoz
Aki a majdnemből igent csinál: Ronaldo most érkezett meg igazán a Juventushoz
Fotó: Europress/AFP

Aki a majdnemből igent csinál: Ronaldo most érkezett meg igazán a Juventushoz

Mártha BenceMártha Bence
2019/03/13 16:27

Az elmúlt évtized majdnem-csapata megunta ezt a szerepet, és szerződtette azt a játékost, aki a különbséget jelenti. Vagyis inkább ő maga a különbség. Cristiano Ronaldo az Atlético Madrid elleni BL-nyolcaddöntőben megmutatta, mit jelent a clutch player kifejezés. 

Bár az elmúlt pár napban a Juventus minden létező csatornán szakadatlanul nyomta a Comeback-kampányt, nem sok minden utalt arra, hogy reális esélye lenne a torinóiaknak 0-2-ről megfordítatni az Atlético Mardid elleni BL-nyolcaddöntőt. Sem a csapat, sem a játékosok formája nem ígért csodát, sokkal valószínűbbnek tűnt, hogy az ilyen helyzeteket mindennél jobban imádó Atléti simán kiejti a Juvét.

Cristiano Ronaldo mesterhármasával kiverte a Juve az Atlético Madridot | Hosszabbítás

A Juventus az Atlético Madrid, a Manchester City pedig a Schalke legyőzésével továbbjutott kedden a labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjéből. Heves hazai rohamokkal indult a torinói visszavágó, hiszen a Juventus 2-0-ra elveszítette a párharc első meccsét Madridban. A negyedik percben máris betaláltak a hazaiak, de a játékvezető Cristiano Ronaldo szabálytalansága miatt nem adta meg a gólt.

A csapat azonban nem így volt vele, Cristiano Ronaldo pedig különösen nem. A Marca a meccs napjának a délelőttjén azt írta, Ronaldo a madridi barátainak folyamatosan azt ismételgette, hogy igenis tovább fog jutni a Juventus, ő pedig mesterhármast szerez az Atléti ellen. Láss csodát.

Aki mindennapivá tette a rendkívülit

Nem szeretnénk belemenni a Messi vs Ronaldo hitvitába, de semmi csodálkozni való nincs abban, hogy a Ronaldóról szóló hírekből az elmúlt 12 órában kikerült az “egyik” szócska, és az összes olasz újság minden idők legjobbjaként emeli pajzsra a Juventus portugál világsztárját.

Ezért őt is megbüntetik, de kit érdekel?Ezért őt is megbüntetik, de kit érdekel? Fotó: Europress/AFP

És megint csak nem Messi ellen beszélünk, amikor azt mondjuk, jelen esetben teljes joggal: Cristiano Ronaldo ugyanis több, mint kétszer annyi gólt szerzett a Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakaszában, mint az argentin zseni (47 vs 22), és kedd este újfent bizonyította, hogy ő a megtestesítője a clutch player-kifejezésnek.

A nagy meccsek embere, aki mindig akkor a legjobb, amikor a legjobban kell. Az utóbbi hetek, sőt hónapok neki sem sikerültek igazán, együtt szenvedett a Juventusszal, és bár a gólokat azért megbízhatóan szállította, a játéka köszönőviszonyban nem volt azzal, amit kedd este villantott. Egyszerűen arról volt szó, hogy eljött az idő, amikor Torinóba érkezése óta először igazán meg kellett mutatnia magát, és ő imádja az ilyet. Ez élteti.

Nem csak Ronaldo volt a pályán

A hős egyértelműen Ronaldo volt, de az egész Juventus legalább két minőségi kategóriát ugrott az utóbbi hónapokban látottakhoz képest. Élén Max Allegrivel, aki zseniális taktikát álmodott meg a meccsre: Emre Can, akinek még jó meccse sem nagyon volt Torinóban, ezúttal nyerő ember volt, az ő helyezkedésének hála tudta Allegri a másik 16-osig tolni a két szélső védőjét, amibe már kódolva volt az a brutális nyomás, amit a Juve kifejtett.

Bernardeschi gólpasszából ott az elsőBernardeschi gólpasszából ott az első Fotó: Europress/AFP

Több kiváló egyéni teljesítmény mellett ki kell még emelni Federico Bernardeschit is, aki Ronaldo mellett a csapat legjobbja volt, adott egy gólpasszt és kiharcolta a Juve továbbjutását elhozó büntetőt is. De összességében elmondható, hogy csapat- és egyéni szinten is legázolta riválisát az olasz bajnok, tette ezt olyan magabiztossággal, amiről október közepe óta csak álmodoztak a torinói szurkolók.

A különbség neve: Cristiano Ronaldo

Ez azonban önmagában talán csak ugyanarra lett volna elég, amit már tavaly is felvillantott egyszer a Juventus a másik madridi csapat ellen. Akkor egy hazai 0-3 után Madridban már 3-0-ra vezetett a Juve, de az egészen meseszerű feltámadás nem tudott fordítássá nemesülni. Méghozzá azért nem, mert az ilyen pillanatokban előlépő fenomén akkor még a másik csapatot erősítette: a torinói ollózása (máig felfoghatatlan, hogy nem kapta meg érte a Puskás-díjat) után Ronaldo a 93. percben bepofozta a Real Madrid továbbjutását jelentő büntetőt.

Kedd este a mesterhármasával csodát tevő Ronaldo azt mondta a pálya szélén, “ezért igazolt le a Juventus”. A Juventus, amely gazdag történelme során még soha nem fordított meg párharcot 0-2-ről, valóban az utóbbi évek majdnem-csapata volt. Két elveszített BL-döntő az elmúlt öt évből, majdnem fordítás a Real ellen 0-3-ról, és majdnem óriási bravúr a Bayern ellen egy évvel korábbról, amikor már 2-0-ra vezettek Münchenben, de mindkettő vége kiesés lett.

A sok majdnemből nem lehet megélni, ezért a Juve vezetősége úgy döntött, hogy megveszi azt a játékost, akinek az egész pályafutása arról szól, hogy a majdnemekből igeneket csinál. Cristiano Ronaldo jelenti a különbséget a jó csapat, és a klasszis csapat között. Aki a hősies küzdelem utáni kiesésből heroikus továbbjutást csinál. Aki akkor van igazán elemében, amikor ilyen helyzetbe kerül.

A portugál a Bajnokok Ligája legeredményesebb góllövője, de még beszédesebb a statisztika, hogy ha levonjuk a büntetőből szerzett góljait, akkor is csak egy játékos előzi meg (na, ki lehet az?). De van durvább is: ha csak az egyenes kieséses szakaszban szerzett góljait számolnánk, akkor is csak ketten (igen, az egyik Messi - a másik meg Raúl) előznék meg a BL-gólok számát tekintve. 

Így lesz a majdnemből igenÍgy lesz a majdnemből igen Fotó: Europress/AFP

A keddi mérkőzés előtt láthattunk bejövő képeket a folyosóról, ahol Cristiano Ronaldo úgy járkált fel-alá, mint egy ketrecbe zárt vadállat. Aki csak ránézett, annak egy pillanatra sem jutott eszébe, hogy kételkedjen a Juventus továbbjutásában, és ezt az elszántságot a pályán is minden lépéséből olvasni lehetett. Ez volt az a mérkőzés, amikor Ronaldo igazán megérkezett Torinóba, és megmutatta, miért ért meg minden áldozatot a szerződtetése.

Hozzászólások