Bajnokok Ligája - A motiválatlan Yaya Touré is kellett a Real sikeréhez
A motiválatlan Yaya Touré is kellett a Real sikeréhez
Fotó: Europress/Getty

A motiválatlan Yaya Touré is kellett a Real sikeréhez

Németh DánielNémeth Dániel
2016/05/06 12:20

A Manchester Cityről szóló taktikai elemzések bizonyos szinten önmagukat ismétlik. A középpálya szétesése egész szezonban visszatérő probléma volt, ami tökéletes magyarázatot ad arra miért a bajnoki 4. helyért küzdenek és a legutóbbi 15 idegenbeli mérkőzésükből miért csak négyet tudtak megnyerni. Az ismerős hibák a Santiago Bernabeu stadionban is visszaköszöntek, melynek köszönhetően az egyébként semmitmondó teljesítményt nyújtó Real Madrid döntőbe jutott.

Touré hagyta szabadon mozogni Kroost

A mérkőzést megelőzően népszerű témának számított Casemiro hiánya. A labdaszerzésben jeleskedő középpályás az utóbbi két hónapban sokat tett hozzá a csapatának stabilitásához. Végül a sérüléséből profitálni tudott csapata. A City nem tudott középen támadást építeni, sőt a Casemiro helyére belépő Toni Kroost sem zavarták túlzottan. Márpedig a német játékszervező rendkívül hasznos a labdabirtoklásban és a támadásépítésben.

Kép: fourfourtwo.com

Az, hogy ekkora területet kapott Kroos nagyban köszönhető Yaya Tourénak. A City 4-1-4-1-es felállással kezdett papíron, ami a valóságban inkább 4-2-3-1-nek tűnt, amiben a két védekező középpályás Fernando és Fernandinho próbálta megszilárdítani a védekezést, eközben azonban Touré nem erőltette meg magát, többnyire lazán kocogott. Toni Kroos van annyira intelligens játékos, hogy kihasználjon egy ilyen helyzetet, így ahelyett, hogy mélységben szervezett volna, feljebb lépett, amivel számos lehetőséget teremtett kulcsfontosságú pozíciókban, így Zidane 4-3-3-as rendszere emberfölénybe került a két védekező középpályással szemben. 

Volt olyan pillanata a mérkőzésnek, amikor Fernandonak kellett elhagynia a helyét, hogy kilépjen Toni Kroosra, még akkor is, ha egyébként Touré állt hozzá közelebb. Emiatt a labdát képes volt a Real azokra a területekre eljuttatni, amit a brazil játékosnak kellett volna őriznie. Ez egészen addig nem is változott meg, amíg Tourét a pályán tartotta Pellegrini. A találkozón végül Toni Kroos mutatta be a legtöbb sikeres passzt (79/84) és a második legtöbbet hozta össze a támadó harmadban is (15/16). Ezek ráadásul nem fantáziátlan passzok voltak a belső védőknek, hanem legtöbbször a Real legjobb játékosait célozták meg. A három kedvenc célpontja Bale (16), Modric (16) és Isco (13) volt. Összesen 42 passza ment előre és csupán 13 alkalommal passzolt hátra.

Modric és Isco kihúzódott szélre

Más fontos kérdések is felmerültek. Zidane 4-3-3-as rendszerében Isco és Modric gyakran indultak el szélre, hogy túlterheljék a City szélső védekezését és szétzilálják a csapat formációját. Miután Touré alig segített valamit a letámadásban, Fernandinho is gyakran lépett feljebb, ezzel viszont újabb területek nyíltak az angolok védekezésében.

Kép: fourfourtwo.com

Isco ezt kihasználva a 26. percben előbb kicselezte Fernandót, majd túljutott Fernandinhón is, ami lehetővé tette, hogy indítsa a védelem mögé befutó Jesét. Nem sokkal később Fernandinhónak Cristiano Ronaldót kellett követnie, miután a portugál mélyebben visszamozgott Dani Carvajal felé. Ez területet nyitott mögötte, így Carvajal könnyedén passzolhatott Modric felé. A horvátnak sok ideje és tengernyi területe maradt, pazar átadása pedig megtalálta Marcelót, akinek viszont nem sikerült jól a beadása.

Kép: fourfourtwo.com

A példákat lehetne még sorolni. Hét perccel a második félidő kezdete után Modric Pepéhez közel kapta meg a labdát, Fernandinho pedig kilépett a horvátra. A középpályás kipasszolta a labdát Carvajalnak, ő Bale-nek továbbította, aki visszapasszolta Modricnak. Ezzel Fernandinhót sikerült kivenni a játékból és miután Touré továbbra is csak álldogált középen, a Madrid egészen nyugodtan vezethette a labdát Fernandóra és a visszazáró védelemre. A támadás egy Bale beadással záródott, aki nagy helyzetbe hozta Modricot, de Hart remek védéssel életben tartotta csapata esélyeit.

Carvajallal nem bírt De Bruyne

Isco és Modric játékának a pálya több részén is volt hatása. A 19. percben Modric annyira kihúzódott, hogy Kevin De Bruyne-nek kellett visszalépnie vele védekezésben. Ez tette lehetővé, hogy Carvajal meginduljon a jobbszélen, az akcióból Bale beadása és Fernando lába révén gól lett.

Kép: fourfourtwo.com

A gól előtt már voltak figyelmeztető jelek, hat perccel korábban volt egy rendkívül hasonló akció: Carvajal szélen elfutott De Bruyne mellett, és akkor Jesé jutott be Clichy mögé. Ebben a szituációban Fernandónak két embert kellett volna egyszerre követnie: Jesét és Bale-t, amit nyilvánvalóan nem oldhatott meg a középpályás. Carvajal ezt követően beadta a labdát és sikerült is középen megtalálnia Ronaldót. Carvajal a folytatásban is megtalálta az üres területeket. A második félidő 10. percében beadásával ismét Ronaldo fejére ívelte pontosan a labdát, de Hart kivédte a portugál próbálkozását. A szerkezetbeli különbségeknek köszönhetően számos jó lehetőség adódott a Real játékosok előtt, ezért is meglepő, hogy Pellegrini nem bánta meg a taktikai döntéseit. "Nagyon jó munkát végeztük 90 percig. Ezért nem tudott a Real helyzeteket kialakítani" - mondta a meccset követően.

A Citynél hiányoztak a játékszervezők

A Manchester City játékának köszönhetően a Realnak nem volt szüksége Casemiróra. Ez nem annyira Kroos védekező munkájának volt köszönhető, mint inkább a City formájának és a játékszervezők hiányának. A 4-1-4-1-es formációban eleve nem akart valódi támadó középpályással játszani Pellegrini, de Touré még ehhez képest is túlzottan mélyen helyezkedett. Ez azt jelentette, hogy a Citynél Sergio Agüerónak egyedül kellett küzdenie a belső védőkkel. Helyzetét nehezítette, hogy kezdetben De Bruyne és Jesus Navas is többnyire szélen helyezkedett.

Kép: fourfourtwo.com

A City így teljesen ötlettelenül futballozott, néhány Navas beadás és reménytelenül előrevágott labda érkezett Agüero felé. Változás egészen addig nem is történt, amíg De Bruyne be nem mozgott középre. A 44. percben a belga középpályás megtalálta Fernandinhót, aki a Manchester City talán legveszélyesebb lövését eresztette el. Hatalmas lehetőség volt, de egyben a ritka kivételek egyike is. Pellegrini mérkőzés után talán joggal hivatkozott arra, hogy David Silva és Samir Nasri távolléte megkötötte a kezét. "Nem voltak meg a kreatív játékosaink, akik a különbséget jelenthetik."

A Madridot a végén sem zavarták meg

Miközben Pellegriniék az egyenlítésre hajtottak, Bale Kroos szögletét követően a kapufát is eltalálta. Némi remény azért maradt a City számára, Raheem Sterling váltotta Tourét, Kelechi Ihenacho pedig Navas helyére érkezett. Ezekkel a változtatásokkal 4-4-2-re módosult a formáció. Az utolsó 15 percben a Real meglepően mélyen védekezett és sikerült kissé magukra húzni az ellenfelet.

Kép: fourfourtwo.com

A City végül két említésre méltó megmozdulásra volt képes. De Bruyne éles szögből ellőtt szabadrúgása az oldalhálót találta el, míg Agüero 24 méterről leadott lövése a kapu tetejét találta el. A mérkőzés végére az egyetlen kaput eltaláló lövésük egy rosszul eltalált De Bruyne kapáslövés volt, ami egyenesen Keylor Navas kezei közé pattant. Ez összességében mindenképpen csalódást keltő volt és többet mond el a City kreativitásának hiányáról, mint a Madrid védekezéséről. A hazai csapat nem játszott jól, de ez nem is kellett a sikerhez.

A cikk Thore Haugstad Toure epitomises Man City mistakes: 5 things from Real Madrid 1-0 Man City című cikke alapján készült.
Hozzászólások