Bajnokok Ligája - A bámulatos Ajax visszarepített minket 1995-be, aminek a Vissza a jövőbe Dokijaként örültünk 
A bámulatos Ajax visszarepített minket 1995-be, aminek a Vissza a jövőbe Dokijaként örültünk 
Fotó: Europress/AFP

A bámulatos Ajax visszarepített minket 1995-be, aminek a Vissza a jövőbe Dokijaként örültünk 

Takács MártonTakács Márton
2019/03/08 08:16

1995. május 25-ét, a labdarúgó Bajnokok Ligája Ajax-AC Milan (1-0) döntőjének másnapját a Kosztolányi Dezső Általános Iskola és Gimnázium hetedik osztályos tanulójaként Ákos nevű osztálytársunkkal portaügyeletesként töltöttük, és végig arról beszéltünk, hogy a mi szeretett Milanunk hogyan kaphatott ki ettől a kétségtelenül nagyszerű, de igen fiatal Ajaxtól. Előtte egész évben és aznap is Zvonimir Bobanék szolgáltatták a legnagyobb közös témánkat. Folyamatosan információkat cseréltünk kedvenceinkről, újságokat és könyveket böngésztünk Fabio Capello csapata miatt, ami abban az időben a Nemzeti Sportot és a Focivilágot jelentette. Ákos a saját és e sorok írójának tankönyveit is telepingálta a Milan címerével és az akkori mezszponzor, a Lotto logójával. 

A számunkra csúfos véget ért BL-finálé utáni napon bejött hozzánk, a portás szobájába Ági néni is a büféből, és kérdezte, hogy miért hátulról kezdve olvassuk az NS-t, ahogy szokásunk addigra már évek óta kialakult, a Népszabadságot, meg az Esti Hírlapot is mindig a sportrovat átböngészésével kezdtük. És, hogy ha ilyen szomorúak vagyunk, ugorjunk be majd hozzá melegszendvicset enni. Mentünk, de nem segített sokat. Nem mellesleg előttünk néhány évvel minden idők egyik legjobb vízilabdázója, a szintén Milan-drukker Kásás Tamás is ebben az általános iskolába járt, tavaly ősszel róla nevezték el a suli tornatermét, amelyről a szintén egykori kosztolányis Reisz Gáborral készített interjúnkban beszélgettünk. 

Úgy nem tudtuk hová tenni Paolo Maldiniék vereségét, hogy az, és a következő Bajnokok Ligája-szezon is Louis van Gaal fantasztikus csapatáról szólt, és amely együttes már az ő végső sikerükkel záruló idény csoportkörében is oda-vissza legyőzte, egyaránt 2-0-ra a Milant. Azt a Milant, amelyt egy évvel azelőtt 4-0-s K.O-jával beledöngölte a gyepbe a Barcelonát a BL athéni döntőjében.

Ajax_Milan.jpg Fotó: Europress/AFP

Az 1994/95-ös BL-évadban ismerhettük meg úgy igazán Edwin van der Sar, Jari Litmanen, Patrick KluivertMichael ReizigerWinston BogardeClarence SeedorfEdgar Davids (ez az ötös a Milanban is játszott később), Marc Overmars és Nwankwo Kanu nevét is, és jegyeztük meg örökre elismerésre méltó futballjukat.

A Ferencváros a 1995/1996-os BL-idény főtábláján kétszer is játszott az Ajaxszal, Esterházy Péter az Üllői úti meccs kapcsán írta ezt róluk Igen és nem című cikkében: 

"Az Ajax edzője, ez a van Gaal (egyébként a neve után ítélve nyilván magyar, csak tagadja), mondják, kellemetlen alak, meglehet, nagyképű is. De hát van mire. A világ első számú csapatának az edzője, s mint ilyen minden futballszerető ember tiszteletét kell bírja. Persze jobb volna, ha ezen fölül még egy édes pofa is volna, de a modorát neki felróni hasonlatos volna, mintha Beckenbauertől zokon vennénk, hogy nem járatos Hölderlinben."

A '95/96-os BL-sorozatban is a döntőig menetelt az Ajax, de akkor a Juventus büntetőkkel diadalmaskodott. A csoportkörben, ahol a Fradi is szerepelt, az amszterdamiak otthon és idegenben is felülmúlták a Fernando Hierróval, Michael Laudruppal, Fernando Redondóval, Luis Enrique-ével, Raúllal, Ivan Zamoranóval, tokkal, vonóval felvonuló Real Madridot. Egész Európa ámuldozott a sok 20 év körüli fiatallal játszó hollandok támadójátékától.

Ezek mind eszünkbe jutottak a keddi Real Madrid-Ajax BL-nyolcaddöntőt nézve, lehidaltunk Erik ten Hag csapatának káprázatos produkciójától. A két Ajax közti párhuzamra való célzásokkal volt tele aznap este a Twitterünk, a DigiSportnál és a Sport 1-nél dolgozó kollégáink, szerkesztők és kommentátorok is megosztották azt a véleményüket, hogy a 24 évvel ezelőtt látott Ajaxot látták viszont ezt a meccset látva. Bár Jamie Carragher nem ismerősünk, a Liverpool BL-győztes hátvédlegendája is erre a következtetésre jutott.


Megalázó estén ért véget a Real Madrid pocsék idénye | Hosszabbítás

Ha három héttel ezelőtt az Ajax hasonló helyzetkihasználást produkál, mint kedd este a Santiago Bernabeuban, valószínűleg már Amszterdamban pontot tett volna a továbbjutás kérdőjelére (hogy klasszikust idézzünk). Hollandiában az ellenfél rutintalansága, illetve a saját könyörtelensége még kimentette a pácból a Real Madridot, a madridi visszavágón viszont a valóság jókora pofont mért a sorozat háromszoros címvédőjére.

Annyit még hozzátennénk Carra tweetjéhez, hogy a minden bizonnyal élete legzseniálisabb teljesítményét nyújtó Dusan Tadicról nekünk Litmanenen kívül Zinedine Zidane, Dennis Bergkamp, sőt, Redondo neve is beugrott, olyan összetett, a futball legmagasabb polcára való oktatófilmet, fenomenális cseleket és passzokat láthattunk tőle, amilyeneket ezektől a zseniktől korábban. Matthijs de Ligt úgy takarított hátul, mint Frank de Boer fénykorában. Josep Maria Bartomeu, a Barcelona elnöke azt nyilatkozta a szerdai parádé után, hogy foglalkozni fognak a leigazolásának az ügyével még ebben a hónapban. Erre már nincs szükség Frenkie de Jong esetében, akit már 75 millió euróért megszereztek. Az alábbi kép jól kihangsúlyozza, hogy 2018 aranylabdása, Luka Modric képletesen is átadta a helyét, talán itt az ideje az őrségváltásnak. A nagyszerű horvátot szinte többet láttuk a saját ötösénél, mint az ellenfél tizenhatosánál, úgy felforgatta a Realt - Casemirót és Modricot - a De Jong, Tadic kettős vezette holland roham.

Modric_De_Jong.jpg Fotó: Europress/AFP

Az Ajax és a Manchester United egykori nagyszerű kapusa, az amszterdami klub jelenlegi vezérigazgatója, Edwin Van der Sar egy csodás fotóval ünnepelte egyesülete továbbjutását, melyen korábbi csapattársával, a komoly pocakot növesztő Marc Overmars futballigazgatóval látható, amint gyermeki örömmel köszöntik a Bernabéu gyepén övéik sikerét. 1995. szeptember 13-án éppen a balszélső góljával nyert az Ajax a Real ellen a BL csoportkörében, ezen és a madridi meccsen is Van der Sar védte a hollandok kapuját.


És hiába a 24 évvel ezelőtt átélt csalódás, annak már csak az emléke maradt meg, sokkal erősebb az a hónapokon át tartó érzés, amellyel az Ajax nyűgözött le minket. Ahogy az ugyanezt a nevet viselő tisztítószer reklámjában hallhattuk egykoron: "Ajaxszal szebb, Ajaxszal más". Valóban, az amszterdamiak most a Bernabéuban mosták le a háromszoros BL-címvédőt. Kár, hogy ezt az egészen elképesztő meccset már nem láthatta sem Esterházy, sem Johan Cruyff. Van der Sar utóbbiról is megemlékezett az Instagramján egy remek képpel.Hozzászólások