Bajnokok Ligája - A Bajnokok Ligája csodája tovább folytatódott Amszterdamban
A Bajnokok Ligája csodája tovább folytatódott Amszterdamban
Fotó: Europress/AFP

A Bajnokok Ligája csodája tovább folytatódott Amszterdamban

Mátrai MárkMátrai Márk
2019/05/09 13:04
Drámai mérkőzést láthattunk szerdán is a Bajnokok Ligájában. Az egyik legelképesztőbb elődöntőket hozó BL-szezon igazán méltó módon bizonyítja be, hogy miért jelenti a labdarúgás szakmai csúcsát.

Bajnokok Ligája döntős a Tottenham Hotspur. Ez a mondat teljesen elképzelhetetlen volt 10 évvel ezelőtt, de akár még sokkal visszább is mehetünk a történelemben. Hasonlóan elképzelhetetlennek tűnt sokak számára az Ajax-Tottenham mérkőzés szünetében, amikor 2-0-ára vezetett az Ajax, összesítésben 3-0-ra.

Ám, Pochettino csapata is legendás mentális erőről és küzdeni akarásról tett tanúbizonyságot, és a csapat utolsó igazolása, a 2018 januárjában érkező Lucas Moura mesterhármasával 3-2-re nyert, és idegenben lőtt több góllal kiharcolta a továbbjutást.

Az Ajax jobban kezdte a találkozót, hasonlóan hatékonyan járatták a labdát, mint egy hete az odavágón. A Tottenham hiába próbálkozott letámadással, az Ajax könnyedén túljutott azon, és ügyesen járatta a labdát az ellenfél térfelén.

Az 5. percben De Ligt szerezte meg a vezetést a hazaiaknak egy szöglet után leadott fejessel. Az Ajax tovább irányított, és Ziyech megduplázta az előnyt a 35. percben. Kane és Llorente nélkül nem volt csúcsék a Spursnél, és mivel nyílt játékból nem nagyon tudták eljuttatni a labdát a hollandok kapuja elé, Llorentét végül becserélte Pochettino a szünetben, és a spanyol csatár sokkal jobban játszott, mint egy hete, amikor kezdő volt.

Felívelt labdákkal próbálkozta a vendégek, amelyeket rendszeresen megjátszott a spanyol De Ligt szorítása ellenére is. Alli, Eriksen, Son, és Lucas végig veszélyesen játszottak ezért nagyon figyelni kellett Llorente lekészítéseire.

Az Ajax nem tudott mit kezdeni azzal, hogy a Spurs a hollandok egyetlen gyengeségét támadja, és a 2. félidő elején Lucas két gólt is szerzett pár percen belül. A hollandok úgy megrendültek, hogy egyre mélyebben védekeztek, amivel fölöslegesen húzták magukra az amúgy kreatív támadásokat nem vezető londoniakat.

2-2 után több lehetősége is volt az Ajaxnak lezárnia a párharcot, Ziyech előbb a kapu mellé lőtt, majd a kapufát is eltalálta, ahogyan David Neres tette az első mérkőzésen.

De Ligt és Blind agyon lettek dicsérve remek védekezésük, és támadásépítési képességeik miatt, ám most, a legkritikusabb helyzetben, amikor a klub 23 év után ismét BL-döntőbe kerülhetett volna, nem tudták kézbe venni a dolgokat. A Spurs csak küzdött, és harcolt, Vertonghen ordító ziccerben fejelt közelről kapufát a 86. percben, majd a gólvonaltól vágták ki az ismétlését.

Végül az 5 perces hosszabbítás utolsó másodpercében, 95:00-kor Lucas Moura egy Llorente által megszelídített labda után a bal alsó sarokba lőtt, szertefoszlatván az utóbbi 2 évtized legjobb holland generációjának BL-győzelemről szőtt álmait.

1.png Fotó: Michael Caley

Az Ajax végül nem bírta el a nyomást, megbosszulta magát a sok elhibázott kontra, Frenkie De Jong nem tudta irányítani a játékot a 2. félidőben, Onana kapus időhúzásai jól jelezték, hogy a hollandok csak a lefújást várják, és túlélésre játszanak.

A Tottenham viszont angol csapathoz híven nem adta fel, csak ment, és ment, és a Manchester City elleni továbbjutás egyértelműen olyan szellemi erőt adott a gárdának, amely óriási segítséget jelentett nekik az Ajax ellen.

2.png Fotó: Michael Caley

Az új stadion és a Wembley körüli herce-hurca, Pochettino egy ideig kérdéses jövője, egyes alapemberek kérdéses jövője (Alderweireld, Eriksen), Harry Kane folyamatos sérülései, az átigazolások hiánya, a keret szűkössége mind olyan kihívás elé állította őket az utóbb 18 hónapban, amellyel megbirkóztak, és erősebbé váltak ennek következtében.

Mauricio Pochettino minden elismerést megérdemel, fantasztikus munkát végez, és minden idők legnagyobb nemzetközi eredményét érte el a Tottenhammel, amelynek meg lesz az esélye arra, hogy előbb nyerjen BL-t, mint az Arsenal!!! Az, hogy igazolások nélkül, limitált fizetési kerettel, szezon közben új stadionba költözve érték el ezt a sikert, csak bizonyítja az argentín edző klasszisát.

Elnézve a két döntőst, ez a két klub sokáig nagyon jó lesz Angliában és Európában egyaránt, és nagyon sok játékos szeretne majd ezekhez a klubokhoz igazolni, hogy átélhessenek olyan estéket, mint a keddi és a szerdai voltak. A Bajnokok Ligájában Liverpool-Tottenham Hotspur döntőt rendeznek 2019. június 1-jén Madridban.

 

Hozzászólások