Nemzetközi foci - A világ legfurább focibajnokságai: egyhetes idény, kétcsapatos bajnokság és a papnövendékek kupája
A világ legfurább focibajnokságai: egyhetes idény, kétcsapatos bajnokság és a papnövendékek kupája
Fotó: Twitter

A világ legfurább focibajnokságai: egyhetes idény, kétcsapatos bajnokság és a papnövendékek kupája

HosszabbitásHosszabbitás
2020/07/11 19:34
Szép lassan mindenhol újraindul a futballélet, folytatódnak a félbehagyott bajnokságok, és némi késéssel elkezdődnek a tavaszi-őszi rendszerű sorozatok is. A koronavírus-járvány miatt természetesen szigorú egészségügyi és biztonsági óvintézkedések közepette rendezik a meccseket, melyek a játékosokat és a szurkolókat is soha nem tapasztalt, szokatlan helyzet elé állítják. Vannak azonban olyan pontjai a világnak, ahol a szokatlan számít állandónak.

Grönland, ahol hat nap alatt lehetsz bajnok 

A Föld legnagyobb szigetének gazdaságát a hal- és juhtenyésztés jellemzi, másban viszont nem nagyon bővelkedik az ország, beleértve a napfényes órák számát is. A kedvezőtlen időjárási körülmények mellett a csapatok dolgát az otthonaik közötti óriási távolságok is nehezítik Grönlandon, ezért a bajnokságot egyetlen helyszínen, hat nap alatt bonyolítják le. Az ország hat régiójában selejtező mérkőzéseken döntenek arról, hogy az aktuális idényben melyik csapatot küldik harcba a bajnoki címért.

A legutóbbi, 2019-es kiírásnak az ország második legnagyobb városa, Sisimiut adott otthont, a bajnok pedig a helyi Nagdlunguaq-48 lett, fennállása során tizenegyedszer. Ennél több bajnoki serleggel csak a fővárosi B-67 Nuuk rendelkezik, náluk tizenhárom trófea van a vitrinben.

Scilly-szigetek, ahol a legrosszabb esetben is ezüstérmes vagy 

A nagyjából kétezer lelket számláló szigetcsoport Nagy-Britannia délnyugati részén fekszik, Cornwall megyéhez tartozik, de közigazgatásilag önálló. Futballját tekintve Scilly egyedülálló a világon, ugyanis több sorozatuk van, mint csapatuk - évről évre ketten küzdenek egymással a bajnoki elsőségért, a Wholesalers és a Foredeck Kupáért, valamint a Charity Shield trófeáért.

Az 1920-as években még négy csapata volt az öt szigetből álló Scilly-nek, az 1950-es évekre azonban csak kettő maradt: a Rangers és a Rovers. 1984-ben mindkét csapat nevet változtatott, így azóta a Garrison Gunners és a Woolpack Wanderers alkotja a bajnokság és a kupasorozatok mezőnyét.

Az idény a ‘Charity Shield’ névre hallgató szuperkupával kezdődik, ahol az előző kiírás bajnoka a második helyezettel játszik. A soron következő szuperkupa-döntő az előző idény eredményei alapján a Woolpack Wanderers - Garrison Gunners mérkőzés lesz, de könnyen lehet, hogy egy évvel később már a Garrison Gunners - Woolpack Wanderers találkozón dől el a győztes kiléte.

A Charity Shield után rajtol a 18-fordulós bajnokság, időközben pedig zajlanak a kupaküzdelmek is. A Wholesalers Kupa egyetlen mérkőzésből áll, a Foredeck Kupa viszont oda-visszavágós rendszerű. Egyébként az összes mérkőzést a St. Mary szigetén található Garrison football fielden rendezik. 

Scilly-re 2008-ban az Adidas ‘Dream Big’ nevű kampánya során figyelhetett fel a világ, amely bemutatta a szokatlan bajnokságot, és olyan futballisták vettek részt benne, mint Steven Gerrard, David Beckham és Patrick Vieira.


Tasmánia és az igazságtalanság bajnoksága

Ausztrália legnagyobb szigete, egyúttal legkisebb területű szövetségi állama, lakossága valamivel több, mint félmillió fő. Bajnoksága, a 2012-ben alapított NPL nyolc csapatból áll, melyek az idény során két alkalommal játszanak egymás ellen egy oda-visszavágós, jól megszokott pontvadászós rendszerben. 

A dolgok ezután vesznek fura irányt, az első hat helyezett ugyanis rájátszásban dönt arról, hogy ki lesz a végső győztes, de csak azután, hogy csatlakozott hozzájuk az északi és a déli regionális bajnokság két legjobbja. Ennek eredményeként előfordulhat, hogy olyan csapat lesz az NPL bajnoka, amely az idény során egyetlen meccset sem játszott az NPL-ben. Valamikor, valakinek, valamilyen befolyásoltság alatt állva biztos okos gondolatnak tűnt ez a rendszer, melyet nyugodt szívvel nevezhetnénk akár igazságtalannak is.

A South Hobart és a Davenport 3-3 alkalommal nyerte meg a sorozatot, rajtuk kívül az Olympia Warriors-nak sikerült még elsőként végeznie 2015-ben.

Vatikán, ahol nincs piros lap, de áldott a trófea

Vatikánváros a világ legkisebb területű és népességű független állama, a futballnaptára viszont kifejezetten zsúfolt. Az 1972-ben alapított Vatikáni Városi Bajnokságban a különböző állami intézmények dolgozói - rendőrök, kórházi alkalmazottak, a Svájci Gárda tagjai, a múzeum munkatársai - mérik össze tudásukat. A bajnoksággal párhuzamosan zajlik a Coppa Sergio Valci, a két sorozat győztese pedig a szuperkupa során is megmérkőzik egymással.

2007-től egy új tornával, a Klérus Kupával gazdagodott Vatikán futballrepertoárja, melyen a világ különböző pontjairól érkező papnövendékek szerepelnek. A trófea értékét növeli, hogy azt maga a pápa is megáldotta. A torna érdekessége, hogy nem alkalmaznak sárga- és piroslapot, helyette egy szimbolikus jelentésű kék kártyát mutatnak fel a szabálytalankodó játékosnak, aki időszakos büntetést kap, végérvényesen nem küldik le a pályáról. 

A városi bajnokságban a Dirseco nevű csapat végzett az élen a legtöbbször, számszerint nyolc alkalommal, a legutóbbi két kiírást viszont a gyermekgyógyászok csapata nyerte.

 

 

Belgium, Skócia és Wales, ahol matektanárnak kell lenned a végelszámolásnál

Az amatőr és félprofi sorozatok furcsaságai mellett azért az európai profi ligákban is találkozhatunk érdekes megoldásokkal.

Belgiumban a klasszikus alapszakasz után az első hat helyezett rájátszásban folytatja a küzdelmet a bajnoki címért. A mini csoportban is játszik mindenki mindenkivel, de az alapszakaszban gyűjtött pontjaik felét - indokolt esetben kerekítve - magukkal viszik a csapatok, így azért számít az alapszakaszban nyújtott teljesítmény is. A 7.-15. helyezettek is play-offot játszanak, melynek győztese a bajnoki play-off negyedikje ellen küzd majd az Európa Ligában való szereplés jogáért.

A 12-csapatos skót bajnokságban a csapatok háromszor találkoznak egymással az alapszakaszban, majd két, hatos csoportban folytatva döntik el a bajnok, a kieső és az európai kupákban indulók kilétét. A két csoport között nincs mozgás, így például az is előfordulhat, hogy az idény végére a hetedik helyezett összességében több pontot gyűjtött, mint a hatodik.

Wales-ben nagyon hasonló a helyzet, de ők még Skóciánál is tovább mennek egy lépéssel: a 3.- 6. helyen végző csapatok és az alsóház győztese egy külön rájátszás során mérkőzik egymással, hogy eldöntsék, ki indulhat másodikként az Európa Ligában.

Szöveg: Foltin András 

via ESPNsportskeedagoalprofits

Hozzászólások