Nemzetközi foci - A tíz legfurcsább világbajnoki mez
A tíz legfurcsább világbajnoki mez
Magyar vonatkozása is van a franciák '78-as zöld-fehér mezének

A tíz legfurcsább világbajnoki mez


2014/05/29 22:30

A labdarúgó világbajnokság közeledtével az Eurosport szerkesztői szemezgettek a vb-k történetében. Az alábbi összeállításban az 1930 óta sorra kerülő tornák legérdekesebb és legfurcsább mezeit gyűjtötték össze:

10. A 2010-es dél-afrikai tornán az új-zélandi csapa tiszta fehérben lépett pályára, pedig a kiwik a híres rögbi válogatottjuk (All Blacks-Tiszta Feketék) nyomán inkább a sötét színekre esküsznek..

9. Az 1986-os világbajnokságon a marokkói válogatott egy olimpiai ötkarikával ellátott (vélhetően más tornára készült) mezben lépett pályára.

8. Idősebb foci rajongók emlékezhetnek a '90-es vb egyik mezére, amely feltűnően hasonlított a Juventus szerelésére. De nem, ez csak optikai csalódás, valójában Costa Rica játszott ilyen fekete-fehér csíkos mezben.

7. Szép dolog a minimalizmus, Észak-Korea 1966-os vb-n használt mezét ma is bármelyik kínai piacon meg lehetne vásárolni.

6. Egy picit hazahúz az Eurosportos szerkesztők szíve, a 2006-os vb-n viselt fehér mezzel nincs baj. Ezt viselte hét meccsből ötször a francia nemzeti csapat, más kérdés, hogy Zidane-ékat a "Kékek" (Les Bleus) néven ismeri mindenki.

5. Brazília fehér mezben? Mai szemmel talán már furcsa ezt elképzelni, de ne feledjük az 1950-es vb idején még nem is volt színes tv-közvetítés. Az addig mindig fehérben játszó brazilok a hazai pályán csúnyán elbukott vb után döntöttek a váltás mellett, azóta rendre sárga-kék a selecao színösszeállítása

4. Hát persze, a jó öreg CCCP felirat a szovjet csapatok mezein. Ezt nálunk nem nagyon kell magyarázni...

3. A 2002-es tornán szereplő kameruni válogatott mezszponzora ujjak nélküli mezeket akart, de miután kiderült, hogy nem lehet ilyenben pályára lépni, a dizájnban nyúlt meglepő újításért.

2. A bolíviai csapat az első vb-n 1930-ban ezt a furcsa módot választotta, hogy köszönetet mondjon a házigazda Uruguaynak

1. Na és a győztes megint egy francia mez. Ezúttal magyar vonatkozással is bír a történet, lévén az ominózus, örökre emlékezetes zöld-fehér mezt az 1978-as vb-n éppen a mieink ellen viselte a francia válogatott. Arra a párharcra mindkét csapat fehér mezt hozott magával és mivel így nem lehetett elkezdeni a találkozót, a franciák a helyi klub (Kimberley) mezét kérték kölcsön. Nyugodt szívvel mondhatjuk, hogy sem előtte, sem pedig utána nem játszott francia nemzeti csapat ilyen színösszeállításban...

Hozzászólások