Foci - Nemcsak majdnem biztos az Eb-playoffunk, még az út sem tűnik túl nehéznek!
Nemcsak majdnem biztos az Eb-playoffunk, még az út sem tűnik túl nehéznek!
Fotó: Europress/AFP

Nemcsak majdnem biztos az Eb-playoffunk, még az út sem tűnik túl nehéznek!

Rév DánielRév Dániel
2019/10/16 16:38
Miután egész Európában lezárultak az októberi Eb-selejtező mérkőzések, egyre tisztább a kép azzal kapcsolatban, hogyan néz majd ki a jövő évi kontinenstorna mezőnye. És bár Magyarországon a legtöbb szurkolónak van második csapata, nézzük meg inkább azt, hogy az első hogy verekedheti ki magát az Európa-bajnokságra.

Kezdjük a legegyszerűbbel:

ha a magyar válogatott november 19-én legyőzi idegenben Walest, biztosan Eb-résztvevő lesz.

Ebben az esetben nem kell számolgatni, vagy más eredményekben bízni. Az ugyan szinte biztos, hogy a magyar csapat marad a csoport második helyén, ám a kijutás így is meglenne. Sokkal rosszabb a helyzet, ha a mieink 0 vagy 1 pontot szereznek Cardiffban. Ebben az esetben arra is szükségünk lenne, hogy Azerbajdzsán az utolsó két körben minimum döntetleneket játsszon Wales és Szlovákia ellen, és hogy a szlovákokat Horvátország is legyőzze. Látva az azeri csapatot, erre azért sok pénzt nem érdemes tenni.

A lemaradók vigaszága a Nemzetek Ligája lehet

Szóval ha a magyar csapat nem nyeri meg az utolsó selejtezőjét, akkor abban bízhat, hogy a Nemzetek Ligájában elért eredménye alapján még részt vehet a pótselejtezőben. Ehhez az kell, hogy az NL-ben a mieink mögött végzett csapatok közül maximum egy jusson ki közvetlenül a selejtezőkről. Két teljes fordulóval a vége előtt egyetlen ilyen csapat sincsen, igaz, Koszovó, Románia, Észak-Macedónia, Szlovénia és Örményország még akár ki is juthat az Eb-re.

A fent felsorolt csapatok közül a legjobb esélye Romániának van. Az utolsó két mérkőzésükön a románok fogadják Svédországot, majd Madridban lépnek pályára Spanyolország ellen. Jelenleg a második helyen álló svédeknek 15, a románoknak 14 pontja van, tehát egy hazai győzelemmel továbbjutó helyre kerülne Románia, ám Svédország az utolsó körben a Feröer-szigetek nem éppen verhetetlen válogatottját fogadja. Így aztán az is elképzelhető, hogy még egy bukaresti vereség ellenére is a svédek jutnak ki a spanyolok mögött a csoport második helyéről az Eb-re.

Koszovó egyáltalán nem lesz pofozógép, ha így vagy úgy kijut az Eb-reKoszovó egyáltalán nem lesz pofozógép, ha így vagy úgy kijut az Eb-reFotó: Europress/AFP

Koszovó számára még nagyobb falatnak tűnik a hátralévő két kör. Az Eb-selejtezőkön először szereplő csapat ugyan csak egy pontra van a második helyen álló csehektől (Anglia előnye három pont a csoport élén), ám az utolsó két körben Plzeňben vendégeskedik a megelőzendő cseheknél, majd fogadja a meccsenként több mint négy lőtt gólt átlagoló angolokat. Csehország az utolsó körben Bulgáriában lép fel, és jó eséllyel a Koszovó elleni meccsen is elég egy döntetlent játszania.

A másik három ország, amelynek még van matematikai esélye, Észak-Macedónia, Szlovénia és Örményország. Előbbi kettőnek 5 pont a hátránya a csoportjuk második helyén álló Ausztria mögött (Lengyelország már kijutott az Eb-re), ráadásul a macedónoknak Bécsben, a szlovénoknak pedig Varsóban kell még lejátszaniuk egy elég nehéz meccset. Ami az örményeket illeti, nekik Finnországgal szemben kellene 5 pontos hátrányt ledolgozni két meccs alatt úgy, hogy az utolsó körben a már tuti csoportelső, és eddig 100%-os mérleggel álló olaszokat kéne legyőzniük Palermóban.

Ha tehát a fenti öt csapat közül maximum egy jut ki az Európa-bajnokságra a selejtezőkön, a magyar válogatott részt vehet a pótselejtezőben.

Kik a szóba jöhető ellenfelek?

Erre a kérdésre most még csak egy nagyon hosszú választ lehet adni. A Nemzetek Ligája A ligájából jelenleg két olyan csapat van, amely nem áll továbbjutó helyen a selejtezőkön: Svájc és Izland. Külön érdekesség, hogy az NL-ben négyes döntőt vívó csapatok közül még egyik sem biztosította helyét az Eb-n, a négyes közül azonban Svájc áll a legrosszabbul. Ez a sorsolás szeszélye: a svájciaknak két elég könnyű meccs maradt a végére (Georgia otthon, Gibraltár idegenben), míg az írek és a dánok várhatóan ki-ki meccset játszanak majd az utolsó körben Dublinban. Szóval a svájciak továbbjutására azért elég jó esély van.

Izland ellenben azzal, hogy kikapott otthon a franciáktól, olyan helyzetbe került, amelyből még egy isztambuli győzelem sem biztos, hogy kimenti. A törökök és a moldávok legyőzése mellett az előző Eb egyik meglepetéscsapatának az is kellene a kijutáshoz, hogy Törökország ne nyerjen Andorrában és/vagy a franciák maximum egy pontot szerezzenek Moldova és Albánia ellen. Izland pótselejtezős szereplésével tehát nyugodtan számolhatunk.

Az izlandi szurkolók nagy szerepet játszhatnak csapatuk kijutásábanAz izlandi szurkolók nagy szerepet játszhatnak csapatuk kijutásábanFotó: Europress/AFP

Ami a B Ligát illeti, itt azért még elég sok minden képlékeny. A csoportelsők közül az ukránok már kijutottak az Eb-re, a bosnyákok majdnem biztosan pótselejteznek, míg a dánok és a svédek helyzetét feljebb már taglaltuk. Ha tippelni kéne, azt mondanánk, hogy Bosznia-Hercegovina és Dánia pótselejtezőt fog játszani. Mivel a selejtezők szabályai szerint az NL-csoportgyőztesek nem játszhatnak magasabban rangsorolt liga csapataival, ezért ők biztosan maradnak a B liga pótselejtzőjében.

A B liga többi csapata közül - és kiindulva abból, hogy a magyarok nem jutnak ki - Wales vagy Szlovákia biztosan pótselejtezőt játszik, és Észak-Írországtól is elég komoly bravúrok kellenének ahhoz, hogy ez ne így legyen (alighanem hat pont kéne Hollandia és Németország ellen...). A többi csapat helyzete viszont elég jó, így valószínűleg Bosznia-Hercegovina, Dánia/Írország, Szlovákia/Wales és Észak-Írország játszik majd a B Liga pótselejtezőjében.

A szabályzat egyik érdekes része az, hogy a különböző pótselejtezős ágakat alulról töltik fel. Tehát először a D ligás ágat sorsolják ki, majd a C, a B és az A ligákét. 

A D ligás pótselejtezőben Georgia és Fehéroroszország helye biztos, Észak-Macedóniáé majdnem, Luxemburg bízik nagyon a koszovói bravúrban, hiszen Koszovó közvetlen kijutása esetén pótselejtezőt játszhatna. A C liga is elég tisztának tűnik, Skócia biztos résztvevő, míg Norvégia és Szerbia helye is elég biztosnak tűnik. Finnország valószínűleg kijut a selejtezőből, a finnek helyét Bulgária veheti át - már ha a teljes csapatot nem zárják ki az Anglia elleni, rasszista szurkolók miatt többször félbeszakított meccs után.

Az A ligában viszont csak Izland marad, így a maradék három helyet feltöltik a Nemzetek Ligája végeredménye alapján a következő három nem kijutott csapattal. Ez a három csapat valószínűleg Izrael, Magyarország és Románia lesz. A sorrend azért fontos, mert minden ligában az első számú csapat fogadja majd a negyediket, a második pedig a harmadikat a pótselejtező elődöntőjében, míg a döntő helyszínét sorsolással döntik el.

Egy mondatban:

A jelenlegi legvalószínűbb forgatókönyvek alapján a magyar válogatott pótselejtezőt fog játszani, várhatóan az A ligát feltöltő csapatok egyikeként, és a pótselejtezőn Izrael ellen idegenben, majd Izland vagy Románia ellen, sorsolás által eldöntött helyszínen játszva kellene kiharcolni az Eb-részvételt.

Ahhoz persze, hogy ez így legyen, még nagyon sok papírforma eredménynek kell megszületnie a selejtező utolsó két fordulójában. De ha érvényesülnek a papírformák, nyugodtan elmondhatjuk: nem áll majd teljesíthetetlen feladat a magyar válogatott előtt az Eb-szereplés kiharcolásához.

Hozzászólások