Foci - Nemcsak majdnem biztos az Eb-playoffunk, még az út sem tűnik túl nehéznek!
Nemcsak majdnem biztos az Eb-playoffunk, még az út sem tűnik túl nehéznek!
Fotó: Europress/AFP

Nemcsak majdnem biztos az Eb-playoffunk, még az út sem tűnik túl nehéznek!

Rév DánielRév Dániel
2019/10/16 16:38
Miután egész Európában lezárultak az októberi Eb-selejtező mérkőzések, egyre tisztább a kép azzal kapcsolatban, hogyan néz majd ki a jövő évi kontinenstorna mezőnye. És bár Magyarországon a legtöbb szurkolónak van második csapata, nézzük meg inkább azt, hogy az első hogy verekedheti ki magát az Európa-bajnokságra.

Kezdjük a legegyszerűbbel:

ha a magyar válogatott november 19-én legyőzi idegenben Walest, biztosan Eb-résztvevő lesz.

Ebben az esetben nem kell számolgatni, vagy más eredményekben bízni. Az ugyan szinte biztos, hogy a magyar csapat marad a csoport második helyén, ám a kijutás így is meglenne. Sokkal rosszabb a helyzet, ha a mieink 0 vagy 1 pontot szereznek Cardiffban. Ebben az esetben arra is szükségünk lenne, hogy Azerbajdzsán az utolsó két körben minimum döntetleneket játsszon Wales és Szlovákia ellen, és hogy a szlovákokat Horvátország is legyőzze. Látva az azeri csapatot, erre azért sok pénzt nem érdemes tenni.

A lemaradók vigaszága a Nemzetek Ligája lehet

Szóval ha a magyar csapat nem nyeri meg az utolsó selejtezőjét, akkor abban bízhat, hogy a Nemzetek Ligájában elért eredménye alapján még részt vehet a pótselejtezőben. Ehhez az kell, hogy az NL-ben a mieink mögött végzett csapatok közül maximum egy jusson ki közvetlenül a selejtezőkről. Két teljes fordulóval a vége előtt egyetlen ilyen csapat sincsen, igaz, Koszovó, Románia, Észak-Macedónia, Szlovénia és Örményország még akár ki is juthat az Eb-re.

A fent felsorolt csapatok közül a legjobb esélye Romániának van. Az utolsó két mérkőzésükön a románok fogadják Svédországot, majd Madridban lépnek pályára Spanyolország ellen. Jelenleg a második helyen álló svédeknek 15, a románoknak 14 pontja van, tehát egy hazai győzelemmel továbbjutó helyre kerülne Románia, ám Svédország az utolsó körben a Feröer-szigetek nem éppen verhetetlen válogatottját fogadja. Így aztán az is elképzelhető, hogy még egy bukaresti vereség ellenére is a svédek jutnak ki a spanyolok mögött a csoport második helyéről az Eb-re.

Koszovó egyáltalán nem lesz pofozógép, ha így vagy úgy kijut az Eb-reKoszovó egyáltalán nem lesz pofozógép, ha így vagy úgy kijut az Eb-re Fotó: Europress/AFP

Koszovó számára még nagyobb falatnak tűnik a hátralévő két kör. Az Eb-selejtezőkön először szereplő csapat ugyan csak egy pontra van a második helyen álló csehektől (Anglia előnye három pont a csoport élén), ám az utolsó két körben Plzeňben vendégeskedik a megelőzendő cseheknél, majd fogadja a meccsenként több mint négy lőtt gólt átlagoló angolokat. Csehország az utolsó körben Bulgáriában lép fel, és jó eséllyel a Koszovó elleni meccsen is elég egy döntetlent játszania.

A másik három ország, amelynek még van matematikai esélye, Észak-Macedónia, Szlovénia és Örményország. Előbbi kettőnek 5 pont a hátránya a csoportjuk második helyén álló Ausztria mögött (Lengyelország már kijutott az Eb-re), ráadásul a macedónoknak Bécsben, a szlovénoknak pedig Varsóban kell még lejátszaniuk egy elég nehéz meccset. Ami az örményeket illeti, nekik Finnországgal szemben kellene 5 pontos hátrányt ledolgozni két meccs alatt úgy, hogy az utolsó körben a már tuti csoportelső, és eddig 100%-os mérleggel álló olaszokat kéne legyőzniük Palermóban.

Ha tehát a fenti öt csapat közül maximum egy jut ki az Európa-bajnokságra a selejtezőkön, a magyar válogatott részt vehet a pótselejtezőben.

Kik a szóba jöhető ellenfelek?

Erre a kérdésre most még csak egy nagyon hosszú választ lehet adni. A Nemzetek Ligája A ligájából jelenleg két olyan csapat van, amely nem áll továbbjutó helyen a selejtezőkön: Svájc és Izland. Külön érdekesség, hogy az NL-ben négyes döntőt vívó csapatok közül még egyik sem biztosította helyét az Eb-n, a négyes közül azonban Svájc áll a legrosszabbul. Ez a sorsolás szeszélye: a svájciaknak két elég könnyű meccs maradt a végére (Georgia otthon, Gibraltár idegenben), míg az írek és a dánok várhatóan ki-ki meccset játszanak majd az utolsó körben Dublinban. Szóval a svájciak továbbjutására azért elég jó esély van.

Izland ellenben azzal, hogy kikapott otthon a franciáktól, olyan helyzetbe került, amelyből még egy isztambuli győzelem sem biztos, hogy kimenti. A törökök és a moldávok legyőzése mellett az előző Eb egyik meglepetéscsapatának az is kellene a kijutáshoz, hogy Törökország ne nyerjen Andorrában és/vagy a franciák maximum egy pontot szerezzenek Moldova és Albánia ellen. Izland pótselejtezős szereplésével tehát nyugodtan számolhatunk.

Az izlandi szurkolók nagy szerepet játszhatnak csapatuk kijutásábanAz izlandi szurkolók nagy szerepet játszhatnak csapatuk kijutásában Fotó: Europress/AFP

Ami a B Ligát illeti, itt azért még elég sok minden képlékeny. A csoportelsők közül az ukránok már kijutottak az Eb-re, a bosnyákok majdnem biztosan pótselejteznek, míg a dánok és a svédek helyzetét feljebb már taglaltuk. Ha tippelni kéne, azt mondanánk, hogy Bosznia-Hercegovina és Dánia pótselejtezőt fog játszani. Mivel a selejtezők szabályai szerint az NL-csoportgyőztesek nem játszhatnak magasabban rangsorolt liga csapataival, ezért ők biztosan maradnak a B liga pótselejtzőjében.

A B liga többi csapata közül - és kiindulva abból, hogy a magyarok nem jutnak ki - Wales vagy Szlovákia biztosan pótselejtezőt játszik, és Észak-Írországtól is elég komoly bravúrok kellenének ahhoz, hogy ez ne így legyen (alighanem hat pont kéne Hollandia és Németország ellen...). A többi csapat helyzete viszont elég jó, így valószínűleg Bosznia-Hercegovina, Dánia/Írország, Szlovákia/Wales és Észak-Írország játszik majd a B Liga pótselejtezőjében.

A szabályzat egyik érdekes része az, hogy a különböző pótselejtezős ágakat alulról töltik fel. Tehát először a D ligás ágat sorsolják ki, majd a C, a B és az A ligákét. 

A D ligás pótselejtezőben Georgia és Fehéroroszország helye biztos, Észak-Macedóniáé majdnem, Luxemburg bízik nagyon a koszovói bravúrban, hiszen Koszovó közvetlen kijutása esetén pótselejtezőt játszhatna. A C liga is elég tisztának tűnik, Skócia biztos résztvevő, míg Norvégia és Szerbia helye is elég biztosnak tűnik. Finnország valószínűleg kijut a selejtezőből, a finnek helyét Bulgária veheti át - már ha a teljes csapatot nem zárják ki az Anglia elleni, rasszista szurkolók miatt többször félbeszakított meccs után.

Az A ligában viszont csak Izland marad, így a maradék három helyet feltöltik a Nemzetek Ligája végeredménye alapján a következő három nem kijutott csapattal. Ez a három csapat valószínűleg Izrael, Magyarország és Románia lesz. A sorrend azért fontos, mert minden ligában az első számú csapat fogadja majd a negyediket, a második pedig a harmadikat a pótselejtező elődöntőjében, míg a döntő helyszínét sorsolással döntik el.

Egy mondatban:

A jelenlegi legvalószínűbb forgatókönyvek alapján a magyar válogatott pótselejtezőt fog játszani, várhatóan az A ligát feltöltő csapatok egyikeként, és a pótselejtezőn Izrael ellen idegenben, majd Izland vagy Románia ellen, sorsolás által eldöntött helyszínen játszva kellene kiharcolni az Eb-részvételt.

Ahhoz persze, hogy ez így legyen, még nagyon sok papírforma eredménynek kell megszületnie a selejtező utolsó két fordulójában. De ha érvényesülnek a papírformák, nyugodtan elmondhatjuk: nem áll majd teljesíthetetlen feladat a magyar válogatott előtt az Eb-szereplés kiharcolásához.

Hozzászólások