Foci - Nem Dzsudzsák kell ide, hanem egy balhátvéd
Nem Dzsudzsák kell ide, hanem egy balhátvéd
Fotó: Europress/AFP

Nem Dzsudzsák kell ide, hanem egy balhátvéd

Mártha BenceMártha Bence
2018/11/05 13:59

Marco Rossi az M4 Sportnak kicsit körbeudvarolta Dzsudzsák Balázst, majd az élő adásban belengette, hogy visszahívja a válogatottba is. Legalábbis erre utal a “nem látok okot a mellőzésére” mondat, és bár lehet, hogy nem rossz, hogy ott van a keretben a balszélső, ennél sokkal fontosabb személyi kérdésekre is választ kapunk jövő héten. 

Korábban már többször is leírtuk, hogy Dzsudzsák Balázs karrierjének abban a szentséges pillanatban szakadt vége, amikor a bérezése fölött kialakult alkudozás során nem volt hajlandó annyira lemenni, hogy részese lehessen a Vidi Európa-liga-kalandjának. A szélső akkor beismerte: a futballban már csak a megkereshető pénz érdekli, se becsvágy, se egy utolsó nagy dobás lehetősége nem motiválja jottányit sem.

Nem volt elég vonzó FelcsútNem volt elég vonzó Felcsút Fotó: Vidi.hu

Ezzel nyilván a kapitány is tisztában van, ahogy azzal is, hogy Dzsudzsák Balázs technikai képzettsége, illetve talán az öltözőre gyakorolt pozitív hatása (utóbbival kapcsolatban nyilván csak találgatunk) feltétlenül alkalmassá teszi arra, hogy ott legyen a válogatott keretében. Nem szeretnénk vitatkozni Rossival, ha ő így gondolja, akkor így lesz jó. Az viszont már egy másik kérdés, hogy milyen szerepet szán Dzsudzsáknak a válogatottban.

Köszi, de már van balszélsőnk

A helyzet az, hogy bár van a magyar válogatottnak hiányposztja bőséggel, a balszélső pont nem az. Itt van Sallai Roland, aki még egészen biztosan nem áll készen arra a szerepre, amit Dzsudzsák az öltözőben betölt(ött), de a Freiburg támadója mindössze 21 éves, és már két topligában is megmutatta magát (ez utoljára Király Gábornak jött össze magyar futballistaként, mezőnyjátékosként meg talán Détárinak). Övé a jövő, ez nem is kérdés. 

Sallai játéka a válogatottban egyelőre meglehetősen kiforratlan, nem tud egyenletesen jó teljesítményt nyújtani, így akár védhető is lenne a kapitány döntése, hogy visszadobja Dzsudzsákot a kezdőbe, ha valami irdatlanul fontos mérkőzést játszana a magyar válogatott. A két hátralevő Nemzetek Ligája-meccs azonban, ha bír is némi téttel, valószínűleg inkább felkészülési mérkőzésnek illik be.

Rossi <3 SallaiRossi <3 Sallai Fotó: MTI

Már nem juthatunk egy osztállyal feljebb, csak a második helyre van esélyünk a csoportban, ami a lebonyolítás furcsasága miatti feltöltések okán még akár jól is jöhet, de ez már puszta számolgatás. A felelős szakmai döntés Rossitól az, ha arra használja a Nemzetek Ligáját, amire való: a csapatépítésre. Innen pedig már egyszerű a képlet: egy jóllakott, decemberben már a 32-t töltő játékosra maximum a cserepadon várhat szerep.

Inkább balhátvéd kellene

Sallai és Dzsudzsák játéka egyébként sok szempontból hasonló. Egyiküknek sem erőssége a védekezés, viszont mindketten jól lőnek a 16-oson kívülről, jól lépnek be az összjátékba és nem esnek kétségbe, ha meg kell csinálni egy cselt. Dzsudzsák erőssége a pontos, hosszú passzok, illetve a pontrúgások, Sallai viszont a 16-oson belül is veszélyes, bevethető második csatárként is, nem csak szélsőként.

A válogatott szempontjából viszont az a gond, hogy minden erényüknél erősebben érződik a hiányosságuk: egyikük sem érzi magát komfortosan a saját térfelén. Ez azért okoz különösen nagy fejtörést Rossinak, mert nincs balhátvédje, aki egyrészt támogathatná a balszélsőt a támadásoknál, másrészt megoldaná a feladatát anélkül, hogy vagy a támadónak, vagy a bal oldali belső védőnek ki kelljen segítenie.

Korhut hozhatja a reménytKorhut hozhatja a reményt Fotó: MTI

Rossi négy meccsén eddig egyszer sem játszott balhátvéd ezen a poszton (Baráthnak nem idegen a pozíció teljesen), és ez nemcsak a csapat baloldali játékán, de a bal szélen futó támadásokon is nyomot hagyott.

Ezért most nem az a legfontosabb kérdés a csapattal kapcsolatban, hogy Dzsudzsák Balázs visszatér-e, hanem az, hogy Korhut Mihály ott lesz-e Rossi novemberi keretében (azóta kiderült, hogy mindketten kerettagok - a szerk.). A Hapoel Beer Sheva balhátvédje (aki egyébként képes a háromvédős rendszer bal szárnyvédőjének szerepét is ellátni) már az októberi meccseken is játékban volt, miután felépült abból a sérüléséből, ami miatt a szezon elejét kihagyta. Úgy tudjuk, a kapitány figyelte Korhutot.

Ha kicsi a tét

Külső szemlélőként talán nem tűnik nagyon fontosnak a két hátralevő NL-meccs, de valójában számunkra nincs tét nélküli meccs. A csapat önbizalmának is jót tenne, ha sikerülne két győzelemmel zárni a sorozatot, és erre minden esély megvan, hiszen az észteknél jobbak vagyunk, a finnek pedig már biztos csoportelsőként érkeznek hozzánk - őket amúgy is szeretjük mókás gólokkal vegzálni.

A ranglistás helyezés, valamint a Nemzetek Ligája-helyezés is lehet fontos, de egészen biztosan nem olyan lényeges, mint a csapatépítés. Rossi keze alatt nem rossz keret jött össze, van egy látható koncepció, és már érezhetőek a kapitány törekvései is. Ezt azzal a kerettel érte el, amiben nem volt ott Dzsudzsák Balázs, és ha a játéktudást nézzük, az al-Ittihad Kalba légiósának helye van a keretben.

De a kezdőben már nincs, még akkor sem, ha most nagyon meg akarjuk nyerni ezt a két novemberi mérkőzést.

Hozzászólások