Foci - Nem a jogtiprások és vesztegetések miatt fogják elvenni Katartól a futball-vb-t
Nem a jogtiprások és vesztegetések miatt fogják elvenni Katartól a futball-vb-t
Fotó: Europress/AFP

Nem a jogtiprások és vesztegetések miatt fogják elvenni Katartól a futball-vb-t

Mártha BenceMártha Bence
2019/06/23 16:15
Senkinek ne legyen kétsége afelől, hogy egy jól dokumentált, alaposan bizonyított, korrupt pályázat önmagában elég lenne ahhoz, hogy elvegyék Katartól a 2022-es világbajnokság rendezési jogát. Ha mégis elveszik, az nem azért lesz, mert Tamim emír minden szembejövőt vastagon megkent a pályázat sikerének érdekében, hanem azért, mert túl sok lábra lépett rá, miközben túl nagyot akart markolni.

A katari világbajnokság annyira nevetségesen rossz ötlet, hogy Kataron kívül kizárólag a gazdagon kitömött, korrupt FIFA-vezetés járt jól vele, miközben a vesztesek oldalán az országos szövetségek, a klubcsapatok, a játékosok, a nézők és maga a sportág is felsorakozott, nem is beszélve az építkezések alatt életüket vesztő, rabszolgamunkára kényszerített munkásokról.

Mégsem ezek miatt fogják elvenni tőlük, hanem azért, mert nem lehet télen labdarúgó világbajnokságot rendezni. 

Képmutatásból volt elég menet közben

A héten vették őrizetbe Michel Platinit, aki az UEFA elnöke, és a FIFA egyik alelnöke volt, amikor egyszerre Katar - és ne legyen kétségünk, a hasonló körülmények között nyerő -  Oroszország megkapta a két egymást követő futball-vb rendezési jogát. Emiatt most újra forró téma lett Katar megfosztása a torna rendezési jogától, pedig igazából kevés újdonság látott napvilágot - talán azt leszámítva, hogy úgy fest, Platini lesz az egyik fő áldozata az ügynek.

Hiába tagadja, Platini ezer szállal kötődik a 2022-es vébépályázat manipulálásához | Hosszabbítás

A 2018-as és a 2022-es világbajnokság a FIFA-t behálózó korrupció szimbólumává vált. Akik tevékenyen részt vettek az oroszországi és katari pályázat sikerességében, mára vagy belebuktak vagy minimum vizsgálat alatt állnak. Lassan összeáll a kép, hogyan állították a labdarúgást irányító testületek vezetői a világ legnagyobb sporteseményét a nemzetközi politika szolgálatába, de az ügy még távolról sem ért véget.

A France Football magazinban már 2013-ban, három évvel a vb-pályázat eredményhirdetése után húszoldalas tényfeltáró cikk jelent meg Qatargate címmel. A francia hatóságok már korábban nyomozni kezdtek, később beszállt az FBI (az amerikaiak is szerették volna megrendezni a vébét), és Scotland Yard is, aminek az eredménye a főkolompos, Sepp Blatter FIFA-elnök elmozdítása és vád alá helyezése lett.

Ettől még Katar persze simán megrendezhetné a világbajnokságot, hiszen jogosan mondhatnák azt, hogy ha valaki vébét akart rendezni, annak meg kellett kennie a FIFA döntéshozóit. Ez minden bizonnyal így is van, aki kételkedik, az lapozza fel a 2015-ben napvilágot látott, a 2006-os világbajnokság odaítélésével foglalkozó Spiegel-cikket, amiből kiderül, hogy még a németek is kénytelenek voltak uszkve 10 millió eurót egy titkos számlán tárolni hasonló célból, mint katari kollégáik.

Németország meg is rendezte, ahogy kell

A németekről pontosan lehetett tudni, hogy tökéletes vébét rendeznek, akárhogy is jutottak hozzá. A gyönyörű, telt házzal üzemelő stadionokkal, fejlett infrastruktúrával és futballkultúrával rendelkező ország így is tett, Katar viszont hiába rendelkezik végtelen forrásokkal, amikből alapvető hiányosságainak legalább egy részét pótolni tudja, a közvélemény jó esetben kétkedéssel, de inkább undorodva figyeli az eseményeket.

Bár mostanában nagyot mennek a közbeszédben az emberjogi kérdések, a katari vb-stadionok építése kevés szót kap, holott a Human Rights Watch szerint az építkezések megkezdése óta legalább 1200, embertelen körülmények között dolgoztatott munkás vesztette életét. (Talán többet beszélnének erről, ha az Arab-félszigeten elfogadottnak számító módon bánnának a nőkkel is, de a javarészt wahhabita Katar ebben jóval megelőzi a szomszédait: az arab országok között itt az egyik legmagasabb a nők foglalkoztatása, sőt nemcsak szavazhatnak, de politikai pozíciókat is betölthetnek.)

Biztos a büfében vannakBiztos a büfében vannakFotó: Qatar Stars League

Katarban a futball a legnépszerűbb sportág, de ez nem jelenti azt, hogy az emberek szívesen járnának meccsekre: egy 2015-ös felmérésből az derült ki, hogy a lakosság 65 százalékát hidegen hagyja a játék. Ez nem tartotta vissza az emírt, hogy négymilliárd dollárt költsön a világbajnokság megrendezésére. És ezek csak a konkrétan a vébét érintő költségek, közben ugyanis fut a Qatar National Vision 2030 projekt, amiben olyan szerénytelen költségek szerepelnek, mint a Lusailban 18 milliárd dollárból megvalósuló városfejlesztési program, amit első körben a vébére érkezők szálláshelyének szántak.

Világbajnokság télen

Katarban van egy törvény, amelynek értelmében június 15 és augusztus 31 között tilos kültéri munkát végezni, illetve végeztetni 11.30 és 3 óra között. Az építkezésen résztvevők közötti elhalálozások számán (az ITUC szerint a vb kezdetére ez a szám 4000 fölött lesz) látszik, hogy a rendezők magasról tesznek erre a törvényre, de egy focivébé résztvevőit, a játékosokat és a szurkolókat nem lehet hermetikusan elzárni a külvilágtól.

Kevés katari dolgozik az építkezésekenKevés katari dolgozik az építkezésekenFotó: Europress/AFP

Ha nem lett volna eddig is egyértelmű, Katar már pusztán a meteorológiai adottságai miatt is alkalmatlan a vb megrendezésére. Amikor először feljött a téma, a katariak légkondicionált, teljesen zárható stadionokkal, sőt árnyékot és esőt adó műfelhőkkel vágtak vissza, aztán 2017 májusában át is adták a Khalifa Internationalt, amely a világ legnagyobb nyitott, de légkondicionált létesítménye lett.

Addigra azonban már biztossá vált, hogy a világbajnokságot télen fogják megrendezni, 2022. november 21. és december 18. között. 

Túl azon, hogy ennél biztosabban be sem bizonyíthatták volna a döntéshozók, hogy a katari helyszín mellett csak a saját bankszámlájukra befutó összegek szóltak, ezzel követte el azt a hibát a rendező, aminek köszönhetően majdnem biztosak lehetünk benne, hogy elveszik tőlük a rendezést.

A futballt már nem a FIFA mozgatja

A játékosok és a klubok számolnak a világbajnokságokkal, és kontinenstornákkal, amikor a versenynaptárat figyelik. Tudják, hogy jön, hiába utálják (mármint a klubok), és bár sokan próbálják különböző eszközökkel távol tartani a játékosaikat a tornáktól, azért a legjobbak többé-kevésbé ott vannak a vébéken. Egy nyári világbajnokság szükséges rossz a klubok számára, egy téli viszont kész katasztrófa, hiszen egy teljes szezont vág tönkre.

Ha volt olyan láb, amire semmiképpen nem lett volna szabad rálépnie Katarnak, az a futballkluboké. Az UEFA gyakorlatilag a topklubokat tömörítő szervezet, az ECA sameszává változott, és lehet, hogy még ez sem elég, hiszen éppen az aranybányából, azaz a Bajnokok Ligájából igyekszik kifúrni az európai szövetséget az Andrea Agnelli által elnökölt szervezet. Nem kérdés, kinek a kezében van a marsallbot.

Itt éppen Infantino újragondolt klub-vébés terveit fúrják meg a fiúkItt éppen Infantino újragondolt klub-vébés terveit fúrják meg a fiúkFotó: ECA.com

A futballszezont kettévágó világbajnokság a létező legrosszabb dolog a klubok számára, és ha másért nem, már önmagában ezért biztosak lehetünk benne, hogy nem lesz ilyen. A Premier League vezetősége csípőből jelezte, hogy az ötlet “nem kívánatos, és nem is kivitelezhető”, és emlékeztette a FIFA-t, hogy Katar nyári rendezésű világbajnokságra adta be a pályázatát.

Maradva a PL példájánál, a 2022-23-as angol bajnoki szezonnak valamikor június végén el kellene rajtolnia, hogy a vébé előtt biztosítani lehessen a kluboknak azt a néhány hetes felkészülést, ami ilyenkor szokásos, viszont ez azt is jelenti, hogy a szezon a szokottnál legalább egy hónappal tovább, egészen júniusig tartana. És ez Anglia, ahol karácsonykor is fociznak, mert van rá lehetőség. De mi lesz azokkal, akiknél még téli szünet is van? Nem adja ki a matek sehogy.

Mi van, ha tényleg elveszik?

Katar egészen jól áll a nyolc vadonatúj stadionnal, illetve a világbajnokságra tervezett infrastruktúra-fejlesztésekkel, így az egészen nyilvánvaló, hogy sok milliárd dolláros bukás lenne, ha mégsem rendezhetnék meg a tornát. De nem ez a legnagyobb bajuk, pénzből ugyanis meglehetősen sok van nekik.

A Katarról könyvet is író brit egyetemi tanár, David Roberts egy 2015-ös interjúban elmondta, hogy az egész vb-felhajtás valójában egy globális brandépítési folyamat része, amivel a szomszédos Dubaj pénzügyi szerepét akarja átvenni Katar. “Doha sok kockázatos fogadásba ment bele, és úgy néz ki, sem Egyiptomban, sem Líbiában nem állnak nyerésre” - mondta Roberts a katariak által támogatott politikusok bukásáról.

Ha ez nem lenne elég, 2017-ben négy szomszédos ország is embargó alá vonta Katart, amelyet azzal vádoltak meg, hogy a terrorizmust támogatja. Tamim emír iszonyatos összegeket költött arra, hogy Katart biztonságos, alacsony kockázatú befektetési pontnak állítsa be, amely Dubaj méltó vetélytársa, de az átütő siker egyelőre várat magára, és nem segít nekik, ha elveszítik a világbajnokság rendezési jogát is. Márpedig nagyon úgy néz ki, hogy elveszik. 

Hozzászólások