Foci - Négy éve egy pizzázóban nézte a női foci-vb-t, idén a világbajnok amerikaiak egyik legjobbja volt
Négy éve egy pizzázóban nézte a női foci-vb-t, idén a világbajnok amerikaiak egyik legjobbja volt
Fotó: Europress/AFP

Négy éve egy pizzázóban nézte a női foci-vb-t, idén a világbajnok amerikaiak egyik legjobbja volt

Takács MártonTakács Márton
2019/07/14 12:56
A már négyszeres világbajnoki aranyérmes amerikai női labdarúgó-válogatottban több klasszisteljesítményt is láthattunk az idei franciaországi tornán. A vb befejezése óta rengeteg szó esik az addig alulértékelt Rose Lavellere-ről, aki sokak szerint messze a torna legjobb játékosa volt.

Vitathatatlanul kevesen hallhatták a nevét a vébé előtt, de utána ő volt az egyik, aki uralta a közösségi médiát, és számos angol nyelvű cikk szuperlatívuszokban beszélt a 24 éves középpályásról. Nem csak a döntőben lőtt gólja miatt, hanem mert az egész tornán pazar teljesítmény nyújtott. Őt választották a vb harmadik legjobb játékosának.

Az MVP és a gólkirály Megan Rapinoe lett, aki a csapatáért és a sportágért is beszólt a FIFA-nak, emberjogi kérdések miatt az USA elnökének, Donald Trumpnak, a pályán és azon kívül is róla szólt ezt a torna.

Amerika Kapitány aka Megan Rapinoe a pályán és azon kívül is elvitte a show-t a női foci-vb-n | Hosszabbítás

Hasonlít a világ egyik legjobb színésznőjére, Tilda Swintonra, elmondása szerint inspirálja is őt az Oscar-díjas zseni. Elképesztő jobb és bal lába van, klasszisának és karizmatikus kisugárzásának köszönhetően központi szerepet játszik a zsinórban második világbajnoki aranyérmét megszerző amerikai női labdarúgó-válogatottban, amelynek ő az egyik társ-csapatkapitánya.


De több olyan véleményt is olvastunk, amely szerint nem feltétlen volt olyan egyértelmű az immár kétszeres vb-aranyérmes Rapinoe elsősége. Egykori csapattársa, a kétszeres olimpiai bajnok és vb-győztes egykori kapus, Hope Solo egy videóüzenetet tweetelt, amelyben elmondja, hogy "ez volt a legjobb futball, amit valaha láttunk, és a 2023-as világbajnokság még ennél is jobb lehet. Bár Amerika nyert, a világ többi része egyre inkább felzárkózik mögöttünk. Természetesen gratulálok Jill Ellisnek a zsinórban elért két vb-győzelemhez! Más nem mondhatja ezt el magáról. A torna legjobb játékosa nálam messze Rose Lavelle, a legkiválóbb kapus a holland  Sari van Veenendaal. A második legjobb focista szerintem Crystal Dunn volt, és Tobin Heath is remekelt."

Fura, hogy Rapinoe-t vagy Alex Morgant meg sem említi Solo, még ha Lavelle, Dunn és Heath tényleg nagyon jók voltak. Még melléjük vennénk Christen Presst is.

Billie Jean Kingtől Tom Hanksen át Barack Obamáig mindenkit lenyűgöztek a vb-aranyérmes amerikai focisták | Hosszabbítás

Az Egyesült Államok az ország női labdarúgó-válogatottjának lábai előtt hever. Az USWNT (U.S Women's National Team) lenyűgöző menetelés végén szerezte meg története negyedik világbajnoki aranyérmét, miután a vasárnapi vb-döntőben 2-0-ra legyőzte az Európa-bajnok Hollandiát, megvédve címét. Az USA hírességeinek gratuláló üzeneteiből válogattunk.


Mindössze négy éve volt, amikor a Washtington Spirit apró termetű középpályása egy pizzázóból nézte számos mostani világbajnok csapattársát mint amatőr futballista. Nem sok játékos mondhatja el magáról, hogy egy meteor sebességével fordul meg vele a világ, egy vb-pizzázástól világbajnoki aranyéremig, a döntőben szerzett góllal, bronzlabdával. 


Nem sokkal a finálé lefújása után a Twittert elárasztották a róla szóló, ódákkal teli tweetek, az amerikai szurkolók úgy érezhették, hogy megtalálták új szupersztárjukat, nem csak a humorérzéke miatt, hanem a képességéért a fontos gólok eléréséhez.

"Szeretem a bal lábam" - mondta például a hollandokkal vívott vb-döntőben lőtt góljáról. Andrés Iniesta is tapsolhatott örömében Lavelle nagyszerű szólógólját látva. Még a kezdőkörben kapott labdát, megindult vele a kapu felé, és mivel komolyan senki nem támadta meg, a tizenhatoshoz érve csinált egy cselt, majd ballal kilőtte a hosszú sarkot. Briliáns teljesítmény. 


Nem csak hogy sokak kedvenc játékosa lett, de az övé lett a legnépszerűbb Twitter-fiók is, neki szántak egy csomó üzenetet. Tényleg nagyon vicceset ír ki.


Nem akárkik tartoznak a rajongói közé, Landon Donovan, az amerikai labdarúgó-válogatott legeredményesebb gólszerzője azrt írta ki a Twitterre, hogy "Rose Lavelle a kedvenc labdarúgóm az egész világon". A Bayern München, az Everton és a Los Angeles Galaxy egykori támadója talán a legnevesebb tagja Lavelle rajongói klubjának.


Lavelle szülővárosában az Ohio állambeli Cincinnatiben is megadták a módját a köszöntésének, több százan gyűltek össze, hogy üdvözöljék helyi hősüket.


Az internetet az a kép is bejárta, melyen a mindössze 8 éves Lavelle akkori hőse, a labdarúgás női szakágának egyik legnagyobb alakjának, Ma Hammnek a 9-es számú válogatott mezét vette fel. Ez is mutatja, milyen régóta rajong a fociért a most 24 esztendős klasszis. Akkor még nem sejthette, és fogadnánk, hogy vb-aranya óta sem sejti, hogy most pedig egy csomó gyerek olyan szeretne lenni, mint ő. 

Maga Mia Hamm sem hagyta szó nélkül ezt a montázst. Azt írta ez a zseni, hogy "megtiszteltetés. Most már a mi gyerekeink azok, akik viselik az ő mezüket, és szeretnék, ha olyanok lennének, mint ezek a nagymenő lányok."


részben via CNN

Hozzászólások