Foci - Bemutatjuk a MOL-Fehérvár következő ellenfelét, a Stade de Reims-t
Bemutatjuk a MOL-Fehérvár következő ellenfelét, a Stade de Reims-t
Fotó: Europress/AFP

Bemutatjuk a MOL-Fehérvár következő ellenfelét, a Stade de Reims-t

Szabó ChristopheSzabó Christophe
2020/09/21 16:44
A Stade de Reims-ról sokaknak a pezsgő, a katedrális vagy az '50-es években a Real Madriddal versengő csapat juthat eszébe, holott a kelet-franciaországi gárda néhány éve már a francia bajnokság megbízhatóan teljesítő csapatának számít. A MOL-Fehérvár következő Európa-liga-selejtezős ellenfele eddig egy védekezésben jártas gárdának számított. Jó hír a Fehérvárnak: eddig.
 

A Stade de Reims némi liftezés után a 2018-2019-es szezonban tért vissza a francia élvonalba, az azóta eltelt két (egy teljes és egy csonka) szezonban pedig szépen megvetette a lábát a felső-középmezőnyben.

Érdemes ugyanakkor a korábbi két szezont leválasztani a legújabb, 2020-2021-es idénytől. Mint látni fogjuk, a nyaruk mozgalmasan alakult, és a pillanatnyi formájuk egyáltalán nincs összhangban azzal, amit az elmúlt években lefektettek. Mondhatni, a csapat iszonyatos lejtmenetben van a bajnokságban - emiatt nézzük meg, milyen volt a Reims eddig és milyen a Reims épp most.

A Reims eddig...

A csapat stílusjegyeinek meghatározásához érdemes elővenni néhány mutatót.

Ha a Reims védekezését vizsgáljuk, látható, hogy eddig betonkeménységű alapra építkeztek. Tavalyelőtt 42 gólt kaptak (6. legjobb a bajnokságban), tavaly már csak 21-et - igaz, azt 28 forduló alatt, de ebben az esetben is a legkevesebb gólt bekapó csapatnak számítottak a Ligue 1-ben, megelőzve a Rennes-t és a PSG-t.

Ha összevetjük a ténylegesen bekapott találatokat a várható gólok (Expected Goals) modelljével, ott a várható bekapott gól mutatójuk (xGA) alapján tavalyelőtt 5 góllal (26,4 xGA) teljesítettek felül, tavaly pedig 3 góllal (45 xGA). Eddig tehát a védekezésben inkább jobban mutattak annál, mint amit azt az ellenfélnek megengedett (vagy az ellenfél által kiharcolt) helyzetek indokoltak.

A védekezésbeli felülteljesítés főként az egyéni teljesítményekkel magyarázható.

Az egyik ilyen a 2019-ben Izraelből előbányászott szerb kapus, Predrag Rajkovics, akinek, ha megnézzük az egyik legfontosabb kapusmutatóját (post-shot xg-ből kivont ténylegesen bekapott gólok), azt látjuk, hogy tavaly hozzávetőlegesen 8 góltól mentette meg a csapatát. Rajkovics raádásul igazi tizenegyesölő, legutóbbi 6 büntetőjéből 5-öt is hárítani tudott.

Érdemes hozzátenni, hogy tavaly a Reims három legtöbbet alkalmazott játékosa Yunis Abdelhamid (32, marokkói), Axel Disasi (22, francia) és Predrag Rajkovics (24, szerb) voltak, tehát a kapus és az előtte álló belső védelmi tengely.

A csapat a labda nélküli fázisokban a visszazárásra és a kivárásra épít. PPDA-mutatójuk - mely azt jelzi, egy védekezési szakaszban hány passzt engednek meg átlagosan az ellenfélnek - az elmúlt két évben szinte változatlan maradt: 12,08 és 12,07, mellyel a leginkább az ellenfélnek teret engedő csapatok közé tartoznak a francia bajnokságban.

A Reims tehát eddig engedte az ellenfelét játszani, vállaltan passzív szerepkört vállalt fel, amit olajozott védekező csapatmozgással és kiemelkedő egyéni teljesítményekkel (főként a kapus és a belső védőpáros) tudott fenntartani. 

A Stade de Reims eddig a védelmére tudott építeni, a labdával azonban már meggyűlt a bajuk.

Lőtt gólok terén tavaly a 19. helyen végeztek (26 lőtt gól), azelőtt a 12.-ek voltak (39 lőtt gól), az xG-modellel való összehasonlításban pedig nincsenek ordítóan nagy eltérések: 2 gólon belül mozognak a különbségek. A labdabirtoklásuk 45%-ról tavaly felment 49,5%-ra, meccsenként átlagosan 3,5 lövést engednek meg (a bajnokság utolsó hatodához tartoznak ezzel), és a 75-77%-os passzpontosságuk is a közép-alsómezőnyhöz elegendő.

A Reims egy acélos védelemmel megáldott, nem túl kreatív játékkal rendelkező, a helyzeteit reálisan kihasználó csapat volt. Eddig.

...a Reims mostanában 

2020. szeptember közepén a csapat formája szöges ellentétben áll azzal, amit az elmúlt években megszokhattunk. Elég ehhez a tabellára pillantani: 4 bajnoki meccs, ebből 1 döntetlen és 3 vereség, ráadásul nem olyan masszív játékerőt képviselő ellenfelek ellen. Ami rontja a helyzetet, hogy az xG-mutatókban sem rejlik komolyabb puffer. Fordulónként nézve:

  1. Monaco-Reims; 2,43-1,70 (végeredmény: 2-2)
  2. Reims-Lille; 0,33-0,66 (végeredmény: 0-1)
  3. Angers-Reims; 1,70-0,35 (végeredmény: 1-0)
  4. Metz-Reims; 1,65-1,17 (végeredmény: 2-1)

Nagyon úgy tűnik, hogy a Reims épp összecsuklóban van. Ennek egyik oka, hogy a nyáron három fontos játékosukat is elveszítették:

  • Távozott a sokáig az Arsenallal összeboronált, végül az AS Monacót választó Axel Disasi.
  • Elment a Ghislain Konannal viszonylag pariban lévő balhátvéd, Hassane Kamara (Nizza lett a célállomás).
  • A Marseille-t még Marcelo Bielsa korában megjárt brusztolós középpályás, Aleixys Romao 36 évesen a francia másodosztályba ment levezetni (Guingamp).

Firefox_Screenshot_2020-09-18T13-21-56.308Z.pngAz elmúlt időszakban elment: Disasi, Romao, Kamara és Oudin.

A távozók tehát bombatölcsér-méretű lyukat hagytak a védelemben és a középpályán, és a nyáron érkező igazolások még nem értek meg a feladatra. A Disasi helyét átvevő 22 éves belga Wout Faes még nem tudta kellő eréllyel betölteni a pozíciót, a középpályán pedig a zimbabwei Marshall Munetsi sem tud meghatározó pillére lenni a csapatnak.

Kiemelendő ugyanakkor, hogy a csapatnak vannak rejtett tartalékai: idén csatlakozott a Red Bull Salzburgot és a Laziót korábban megjárt koszovói középpályás, Valón Bersiha, aki gyakorlatilag a teljes középpályát be tudja játszani. Mathieu Cafaro egy jellemzően befelé cselező kreatív középpályás, míg elöl a fiatal Boulaye Dia és El-Bilal Touré kettőse robbanékony csatársort képeznek, ha lendületből tudják vezetni a labdát.

Edző az akadémiáról

A Reims edzője nem egy ismert szaktekintély, se nem rocksztár. Az akadémia rejtekéből járta ki a szamárlétrát és egyelőre még élvezi a vezetőség bizalmát.

David Guion jellemzően egy lapos 4-2-3-1-et játszat csapatával, és keveset variál. 3 éve gólrekorddal nyerte a másodosztályú bajnokságot, az elmúlt években – leszámítva a mostani botladozást – pedig az élvonalbeli bennmaradást sikerült maximálisan túlteljesíteni.

Guion az igazi – Franciaországban oly gyakori – nevelőedző: alázatos, alapos, projekt-szemléletű, akivel lehet évente tervezni, de nem fognak vele terméket eladni.

A csapata játéka alkalmazkodó természetű, reaktív hozzáállást képviseli, ezért nehéz elképzelni, hogy egy felsőbb polcra helyezett csapat benne látná a jövő edzőjét. Helyi szinten mindenkivel megtalálja a hangot, de vakmerő lépésekre sosem fog vetemedni. A legnagyobb gondja most az, hogy eloltsa a tüzet, ami az idény elején keletkezett.

A kiesést is kiheverő stabil hátország

Az, hogy a Reims eddig egy stabil klub lehetett, nagyban köszönhető elnöküknek, Jean-Pierre Caillot-nak. A korábban a szállítmányozási szektorban mozgó Caillot szponzorként került kapcsolatba a klubbal, 2004-től vette át az irányítást és az évek alatt kiegyensúlyozottan gazdálkodott.

2015-ben a klub bemutatta a hangzatos nevű “Horizon 2020” nevű projektet, aminek pillérei a párizsi régióból való toborzásra, a lokalitásra és a bértömeg-gazdálkodásra épült. Bevételüket a megugrott TV-s jogdíjakból növelték, de a szponzorációból is a “sok kicsi”-elv alapján sikerült feljebb kúszni, mezszponzoruk sokáig a Hungaria nevű sportszergyártó volt, mely regionálisan az egyik legnagyobb francia vállalatnak számít, és nem mellesleg, ugyanakkor alapították, mint a Stade de Reims-t (1931). Idéntől a csapat sokat változott: lett új, a korszellemnek megfelelő logójuk és immár az Umbro lett a főszponzoruk.

A klub ma 40 milliós büdzsével gazdálkodhat, mellyel megelőzi a Strasbourgot vagy a Dijont, és rendkívül szoros kapcsolatot ápol a város vezetésével. Közös projektben építették újra a Raymond Kopa-edzőközpontot, összekötötték a profi csapat és a PRO2 nevű (ifi/2.vonalú) csapatuk edzéseit, így az új játékosok is könnyebben tudnak beilleszkedni.

(Adatok forrásai: fbref.com)

Hozzászólások