Foci - MLS is back: új formában tért vissza az amerikai focibajnokság
Demonstrációval kezdődött a nyitómérkőzés
Fotó: Europress/AFP

MLS is back: új formában tért vissza az amerikai focibajnokság

Sergő Z. AndrásSergő Z. András
2020/07/09 21:01
Noha jelenleg az Egyesült Államok a világ egyik legfertőzöttebb országa, egy egyhónapos minitorna keretében tegnap mégis újraindult az USA labdarúgó-bajnoksága. A nyitómérkőzésen a portugál Európa-bajnok és BL-győztes Nani a 97. percben szerezte meg a győztes gólt.

Semleges helyszínen, csoportmérkőzésekkel és a rajt előtt kizárt FC Dallasszal indul útjára az idei amerikai profi labdarúgó-bajnokság. A rendszerint márciustól decemberig tartó szezon az első két forduló után szakadt félbe, hogy júliusban egy egyhónapos torna keretében folytassák a játékot. Az „MLS is back” névre keresztelt torna idén tehát megelőzi a kisebb volumenű bajnokságot, az itt elért eredmények bajnoki pontokká fognak konvertálódni, de ennek a tornának a győztese indulhat a CONCACAF Bajnokok Ligájában.

Helyi idő szerint szerda este Orlandóban elindult az új szezon, ami a szokásos liga lebonyolítással ellentétben csoportokban és kieséses rendszerben zajlik nagyjából egy hónapon át egy helyszínen.

A 26 csapat 6 csoportban kezdte meg a küzdelmeket, az A csoportban 6, a B-F csoportokban 4 csapat játszik egymással július 24-ig körmérkőzéseket. Az A csoport 1-3. és a többi csoport 1-.2 helyezettjei automatikusan továbbjutnak, hozzájuk csatlakozik a további három legjobb eredményt elérő csapat. A folytatásban július 25-28. között játsszák a nyolcaddöntőket, majd 2-2 meccsnapon következnek a negyed- és elődöntők, így a világversenyeken megszokott módon jutunk el az augusztus 11-ei döntőig. (Sűrű időszak lesz, akkor már benne leszünk az Európa-ligában, és elkezdődik a szintén gyorsított tempóban rendezett UEFA Bajnokok Ligája.)

Nani góljával győzött a nyitómeccsen az Orlando City.Nani góljával győzött a nyitómeccsen az Orlando City. Fotó: Europress/AFP

A helyszín a Walt Disney World Resort részeként működő ESPN Wide World of Sports Complex, ami nemcsak a foci, hanem a tervek szerint július 30-án induló NBA-szezon egyetlen helyszíne is lesz.


COVID-19 és Black Lives Matter

Persze ha el tud indulni, hiszen az MLS tapasztalatai most sokat érnek a kosaras kollégáknak. Hiába érkezett ugyanis már két héttel ezelőtt a teljesen elkülönített központba az FC Dallas, a kezdeti két fertőzött mellett a héten hat újabb megjelent, így a csapatot ki kellet zárni a tornáról, mielőtt még elindult volna a szezon. Mindezek mellett szintén a járvány miatt július 14-re halasztották az első napra kitűzött Nashville – Chicago Fire meccset is az A csoportból, ami így tovább sűrűsödik.

UPDATE: jelen cikk írása közben jelent meg a hír, hogy a Nashville-t is kizárták a bajnokságból.

Való igaz, a játékosok és a csapat egyéb tagjai folyamatosan a központban vannak egymástól elkülönítve, a különböző kiegészítő személyzet és a beszállítók hazajárnak.

73 éves az olimpiák történetének egyik legnagyobb emberjogi harcosa | Eurosport

Egy fekete sprinter 1968-ból. Volt egy álma, noha az olimpiai aranyérmet már megnyerte. Éppen ma 73 éves Lee Evans, aki történelmi jelentőségű szerepet vállalt a fekete sportolók emberi jogokért vívott harcaiban. Az 1968-as mexikóvárosi olimpia súlyos és szenzációs történetektől hemzsegett.

A lejátszható meccsek többsége keleti parti idő szerint este 8-kor és 10.30-kor kezdődnek, de néhányat reggel kilenckor is rendeznek, ami európai idő szerint nappalnak számít. A BLM mozgalom Európában, különösen a Premier League-ben megismert gesztusai (pl. fél térdre ereszkedés, Black Lives Matter felirat a mezeken) természetesen az MLS-ben is továbbélnek. A nyitómérkőzés előtt az újonnan megalakult Black Players For Change

 szervezet tagjai álltak fel a kezdőkörben helyet foglaló játékosok mögött, és a 60-as évek Fekete Párduc mozgalmának ökölbe szorított kéz szimbólumát mutatva fejezték ki szolidaritásukat 8 perc 46 mp-en keresztül.

Másik hasonló lépés
 a Philadelphia Unioné, aminek játékosai saját nevük helyett fekete áldozatokét fogják viselni mezükön. További csapatok ötletei persze még felmerülhetnek.


Lássuk a focit!

Persze nemcsak az orvosi rendelőben vagy bárhol máshol a pályán kívül történnek dolgok, hiszen az előbb említett Orlando City – Inter Miami meccsel, az egyetlen igazi hazai csapat pályára lépésével megkezdődött a torna. Az ex-Manchester United játékosok belügyének is tekinthető összecsapáson az orlandói csapatkapitány, korábban Angliában BL-győztes portugál Nani és a volt manchesteri legenda, jelenleg miami klubtulajdonos David Beckham voltak ellenérdekelt felek.

A floridai derbi 0-0-ás első félidő után Agueldo jóvoltából gyors Miami vezetéssel kezdődött. A 70. percben Chris Mueller egyenlített, hogy aztán a 97. percben (!) a csapatkapitány Nani döntse el a mérkőzést, és szerezze meg a 3 pontot.

A magyar idő szerint ma délutáni meccsen pedig a Philadelphia Unionnak tett jót a tömeges mezcsere, hiszen a New York City ellen Alejandro Bedoya góljával megszerezték az 1-0-ás győzelmet.

Hozzászólások