Foci - Félelemmel és bizonytalansággal kezdődött, sikeres kísérlet lett a vége - élet a floridai MLS buborékban
Félelemmel és bizonytalansággal kezdődött, sikeres kísérlet lett a vége - élet a floridai MLS buborékban
Fotó: Europress/AFP

Félelemmel és bizonytalansággal kezdődött, sikeres kísérlet lett a vége - élet a floridai MLS buborékban

Szabó BenceSzabó Bence
2020/08/05 18:19
Stefano Fusaro, az ESPN riportere egy teljes hónapot töltött el a visszatérő MLS csapataival a bajnokság orlandoi buborékjában, a torna végéhez közeledve pedig személyes hangvételű beszámolóban mesélte el, milyenek voltak a körülmények a külvilágtól elzárt hotelkomplexumban.


Hála a még mindig tomboló koronavírus járványnak, nincsenek egyszerű helyzetben a profi csapatsportok Amerikában. A ligák az elmúlt hónapokban komoly küzdelmet folytattak, hogy újra tudják indítani félbeszakadt idényeiket, az európai foci bajnokság (MLS) pedig hasonlóan az NBA-hez és az NHL-hez (és ellentétben a bajban lévő MLB-vel) szintén egy buborékban lejátszott torna megrendezése mellett döntött.

A csapatok így az elmúlt bő hónapot a Disney floridai komplexumában töltötték az MLS is Back torna keretében. Ahogy a küzdelem lassan a végéhez közeledik (csütörtökön már az első elődöntőt rendezik majd), az ESPN helyszínre kijelölt riportere, Stefano Fusaro elmeséli, hogyan zajlottak a játékosok és saját mindennapjai a buborékban.        


Alig hogy elindult, veszélyben az idei baseballszezon | Eurosport

Múlt csütörtökön nagy nehezen elindult az MLB 2020-as kiírása, máris el kellett halasztani az első mérkőzéseket. A Miami Marlins csapatának több tagja is koronavírusos, így ők egyelőre nem tudnak bemutatkozni hazai pályán. Reméljük, a hangsúly az egyelőre szón van. Négy hónap csúszással ugyan, de múlt csütörtökön, július 23-án az amerikai major ligák közül másodikként indult újra az élet a baseballban.

Az érkezés 

Vegyes érzésekkel fogadtam, hogy én vagyok az egyetlen kijelölt ESPN riporter a buborékon belül. Egy részem azért elég bizonytalan volt a hosszú utazással kapcsolatban egy járvány alatt, főleg hogy feleségem és 6 hónapos gyerekem is van otthon. És bár az elszakadás tényleg a legnehezebb része az egésznek, az olyan intézkedések, mint a napi tesztelés, a maszkviselés és a távolságtartás meggyőzték a családomat a dolog biztonságosságáról. 

A helyszín az érkezésnél elég kísérteties volt. Miután leszálltam a repülőről, az MLS külön sofőrje vitt el a Disney komplexumába, ahol besétálva a gyakorlatilag üres előtérbe feltettem magamnak a kérdést: egyáltalán a jó helyen járok?

Bejelentkeztem, ledobtam a táskáimat és már indultam is az első Covid-tesztre. El kell mondanom, elsőre nagyon-nagyon kellemetlen érzés volt. Aztán visszatértem a szobámba, ahol 12 óra karantén várt rám a tesztem eredményéig. Ekkor kaptuk meg az azóta hírhedté vált vacsoránkat. A későbbi estéken persze már számos más, jobb lehetőségünk volt az étkezésre. 

A nem túl biztató első esti vacsora -A nem túl biztató első esti vacsora -Fotó: ESPN/Stefano Fusaro

Másnap reggel megtudtam, hogy a tesztem negatív lett - persze nagy megkönnyebbülés volt az első hosszabb utazás után a hónapok alatt -  így kezdetét vehette a munka. 

Az első hét: feszültség és bizonytalanság 

Az első hét igazán nehéz volt. Alig pár órával a munka elkezdése után megtudtuk, hogy a Dallas játékosai közül négyen fertőzöttek, később pedig újabb esetek derültek ki. Voltak olyanok, mint a MLS-legenda Chris Wondolowski, akik pozitívan álltak a helyzethez, más névtelenséget kérő játékosok viszont a szobájukat sem nagyon akarták elhagyni, ha nem volt muszáj. 

Az akkori helyzetet legjobban Tyler Miller, a Minesota United kapusa foglalta össze:

"Elég nagy kihívás, ha őszinte akarok lenni. Nagy a bizonytalanság, minden nap úgy kelünk fel, hogy nem tudjuk mi lesz. Nem tudjuk, hogy valaki pozitív lesz-e a csapatunkból, vagy valaki, akivel kapcsolatba kerültünk. Mindezt megpróbálni mentálisan kezelni elég kemény feladat."

Aztán megérkezett a Nashville csapata és tőlük is öt játékos produkált pozitív tesztet. Ekkoriban tényleg nem nagyon lehetett játékosokat látni a buborék területén. A medence üres volt, a szórakoztatási eszközöket sem használták. 

Egy hét után tudtunk kapcsolatba lépni a Dallas edzőjével, ekkor tudtuk meg, hogy összesen 11 fertőzöttjük van, elkülönítve a hotel egy külön szárnyában. Nem sokkal később hivatalos lett, hogy a Dallast kizárják a tornáról, a Nashville pedig szintén erre a sorsa jutott. Ez egy nappal volt a torna megkezdése után, de ekkor néhány csapat, például a New York Red Bulls vagy a Toronto még meg sem érkezett a helyszínre. 

A hotelkomplexum az első héten szinte kihalt volt -A hotelkomplexum az első héten szinte kihalt volt -Fotó: ESPN/Stefano Fusaro

Utóbbi csúszása két nappal későbbre tolta a D.C United elleni meccsüket, de a dráma itt nem ért véget a két csapat között. 12-én reggel készülődtünk a pálya mellett a közvetítésre, a D.C kapusai már kint melegítettek, amikor egyszer csak elhagyták a pályát. Ekkor sejtettük, hogy valami nincs rendben, pár pillanattal később pedig kiderült, hogy a Toronto ellentmondásos teszteredményei miatt a meccset újra elhalasztották. 

A United játékosai elégedetlenek és dühösek voltak a helyzettel kapcsolatban. A meccset végül másnap reggel játszották le, az eredmény 2-2 lett, a D.C kispadja körül pedig nem egy káromkodást lehetett elcsípni a találkozó alatt. 

"Úgy érezzük, az ő oldalukról van egy neheztelés és kiakadás, hogy mi később jelentünk meg." - mondta nekem a Toronto középpályása, Michael Bradley - "Egészen olyan, mintha azt gondolnák, szándékosan próbáljuk kijátszani a rendszert és előnyt szerezni, ami nem is állhatna távolabb a valóságtól."

Figyelembe véve, hogy a buborékban mindenki közel lakik egymáshoz, megvolt az esélye az első helyi bűnténynek, de szerencsére az eset nem fajult tovább.

Második hét: protokoll és rutin

A két fertőzött csapat kizárása után a torna kevesebb bizonytalanság mellett tudott folytatódni. A rutinok berögződtek, az edzések gond nélkül zajlottak, a vacsorák a komplexum négy csillagos éttermeibe kerültek át, az olyan szórakozási formák, mint a medence, a techball vagy a strandröplabda pedig népszerűvé váltak.

Nagy videojátékosként úgy döntöttem magammal viszem a konzolomat a buborékba. Azt hittem, ezzel a kevesek egyike leszek, de órásit tévedtem! Azt mondanám, a játékosok 80% legalább úgy nyilatkozott, a játék a mindennapi rutinjuk része. Játszottam is néhány menet COD-ot a Kansas és a Minesota játékosaival, és kiderült, lesz miben fejlődnöm, ha hazaértem. 

Azoknak, akik nem hoztak konzolt, minden csapat szintjén három szoba áll rendelkezésükre. Egy pingpong asztallal, egy dartsszal, pókerrel és társasjátékokkal, illetve egy harmadik, ahol szintén videojátékozni lehet. Még egy régi-vágású Pac-Man játékgépük is van. 

A medencék nem meglepő módon népszerű célpont lettek, a csapatok külön adhattak le időpontot, mikor akarják használni őket. A Cabana bár pedig az esti szórakozási lehetőséget biztosítja azoknak, akikre munka után ráfér egy ital.

Harmadik hét: fókuszban a foci

Ahogy telt az idő, a hangulat egyre nyugodtabb lett, de ami még fontosabb, a foci került a középpontba. 

"Nagyon komolyan vesszük a tornát, mivel tudjuk, hogy ez lehet az egyetlen esélyünk játszani az idén. Mindenki játszani szeretne, és most hogy látjuk a Premier League és más ligák meccseit a világban, átérezzük, hogy ez mennyire hiányzott." - mondta nekem Miller.

Az elhivatottság pedig a pályán is kezdett meglátszódni, a meccsek színvonala a csoportkör második fordulójától látványosan emelkedett. Ez a hozzáállás végig érződött a torna alatt, a nehéz időket magunk mögött hagytuk és jó volt látni, hogy mindenki alkalmazkodott az új "normalitáshoz" az adott körülmények között 

Az én szempontomból nézve pedig végre a fociról tudtunk beszélni és nem a pozitív esetekről, ami leírhatatlanul jól esett. Öt hónap kihagyás után újra sportot közvetíthettünk.

Véghajrájához közeledik az MLS is Back torna -Véghajrájához közeledik az MLS is Back torna -Fotó: Europress/AFP

Negyedik hét: visszaszámlálás 

A csoportkör után a torna mezőnye megfeleződött, a hotelkomplexum megint kicsit üresnek érződött, pont mint az elején, csak nyilván más okokból. A pozitív hangulat még mindig megvan, de azért már érződik egy "fény az alagút végén" gondolkodás az ittlévőkön.

A kiesett csapatok is vegyes érzésekkel távoztak, egy játékos azt mondta, utál veszíteni, de pokolian örül, hogy most hazamehet a családjához. 

Egy buborékban eltöltött hónap után azt kell mondanom, az összes bizonytalanság ellenére sose éreztem magam veszélyben. AZ MLS bízott a protokolljában és kitartott mellette a kezdeti nehézségek ellenére is. A torna pedig példát szolgáltatott arra, hogyan lehet biztonságosan sporteseményt lebonyolítani 2020-ban. Reménykedhetünk, hogy ez a sikeres kísérlet egy jó kicsengésű lezárást is kap majd. 


via ESPN

Hozzászólások