Foci - Mit keres Niko Kovac az AS Monacónál?
Mit keres Niko Kovac az AS Monacónál?
Fotó: Europress/AFP

Mit keres Niko Kovac az AS Monacónál?

Szabó ChristopheSzabó Christophe
2020/07/21 14:03
Nincs megállás a Hercegségben: szombaton még Robert Moreno vezényelte a Monacót felkészülési meccsen, hétfőn viszont már Niko Kovac tartott edzést. Zűrzavar, vagy újjáépítési szemlélet áll az újabb edzőváltás mögött?

 

Félelmetesen rövid az edzők várható élettartama Monacóban. A héten újabb csere történt: a tavaly decemberben kinevezett és mindössze 13 meccset vezénylő Robert Morenótól vettek búcsút egy méltatlanul kurta közleményben, helyét az a Niko Kovac vette át, aki új stábjával már neki is látott a munkának. 2016 óta ez a negyedik edzőváltás Monacóban.

monaco.jpgFotó: Eurosport/Getty

Kovac kinevezése nem a semmiből jött. Dimitri Ribolovjev, a Monaco tulajdonosa múlt hónapban nevezte ki Paul Mitchellt szakmai igazgatónak, akinek ez volt az első komolyabb stratégiai döntése. 

“Nem tudják, mi vár rájuk...”

- mondta a klub egyik bennfenntese, amikor arról kérdezték, milyen irányváltásra kell számítani Mitchelltől. Az angol szakember megfordult korábban a Red Bull franchise-ban, a Southamptonban és a Tottenhamben is, ahol központi szerepet töltött be: a játékostoborzás felelőseként konkrét irányvonalak mentén hálózott be játékosokat, akik később csapatszinten is beépültek, majd kimagasló teljesítményüknek köszönhetően komoly haszonnal lehetett továbbértékesíteni őket. Mitchell a klubok üzleti modelljének kulcsfigurája lett.

Jó hír, hogy az AS Monaco is erre az üzleti modellre építette korábbi sikereit, de egyetlen ember kiesésével évek óta vakvágányon vannak. Korábbi alkimistájuk, Luis Campos már rég elhagyta a hajót, azóta sportigazgatók adták egymásnak a kilincset, a tendencia pedig csak romlott: egyre több lett a melléfogás, a fejőstehén-szemlélet kikopott, maradtak a középszerű játékosok és a középszerű eredmények. Elfogytak a Kylian Mbappék, Benjamin Mendy-k, Bernardo Silvák - maradtak az alkalmi jófogások és a tűzoltáson kívül nem sok mindenre alkalmas játékosok.

monacoAS.jpgFotó: Eurosport/Getty

Mitchell az elmondások szerint nem azzal a szándékkal érkezett, hogy kirúgja Morenót. Véleménye azután változhatott meg, hogy hosszan elbeszélgetett az edzővel és a játékosokkal, majd arra a megállapításra jutott, hogy a magasabb szinthez olyan edzőt kell találnia, aki tapasztalt, fegyelmezőbb szemléletű és az emberek vezénylésében is karakánabb stílust képvisel. Mitchell nem volt kibékülve Moreno gondolkodásával sem, a labdabirtokláson alapuló Barcelona-iskolát túlságosan eszmei műfajnak tartja, amit kevesen tudnak eredményesen a pályára ültetni. Ő maga olyan csapatot preferál, ami direktebb játékot játszik, harcosabb kiállású és inkább a jelenlegi német hullámot tükrözi.

Így jön a képbe Niko Kovac, akinek szemlélete jobban illeszkedik Mitchell elképzeléseihez. Az eredményei ugyanakkor vegyesek. 

Első komolyabb sikereinek helyszínén, a Eintracht Frankfurtnál egy kiesés ellen küzdő csapatot vett át és fordított át egy európai helyekért küzdő alakulattá. Taktikailag a háromvédős rendszert részesítette előnyben, magasra tolt védelmi vonallal és agresszív letámadással. A direkt játék összhangban állt a játékoskerettel, a harcmodor pedig ragadós lett, és olyan problémásabb karaktereket is maga mellé tudott állítani, mint Kevin-Prince Boateng vagy Ante Rebic. Két Német kupa-döntőig is eljutottak, a másodikban a Rekordmeister Bayern ellen sikerült is feltenni a koronát a frankfurti projekt fejére.

A Bayern Münchennél nem lett szép vége a történetnek, holott úgy sikerült a hazai mesterhármast behúznia (bajnokság, kupa, szuperkupa), hogy közben mégis több falba ütközött. Egyrészt egy kiöregedő, 28 éves átlagéletkorú keretet kell felfrissítenie (elment Arturo Vidal és Douglas Costa, a sorváltás Alphonso Davies-zel és Serge Gnabry-val kezdődött), miközben nagy százalékában az ellenfelek rájuk hagyták a labdát. A Frankfurtnál mutatott taktikai sokoldalúság pedig mintha elhalványult volna: a müncheniek nehezen tudták feltörni a mély blokkokat és gyakoribbak lettek a strukturális problémák. A visszahúzódó ellenfél és a görcsös csapatjáték pedig szüntelen U-alakú körbepasszolásokba torkollott. 

Tetézve mindezt, személyes konfliktusokba is belebonyolódott.

“Ez itt nem a Frankfurt!”

- fakadt ki James Rodríguez , aki sérelmezte, hogy Kovac horvátul beszélt segédedzőivel és olyan rotációt vezetett be, ahol a keret bizalmi emberei is bármikor kikerülhettek a kezdőből. Thomas Müller ennél cifrábban fogalmazott:

"Ha a feleségedtől kapsz egy bevásárlólistát, akkor pontosan tudod, hogy mit kell vásárolnod. Ha viszont nem kapsz pontos utasításokat, akkor csak állsz a polcok előtt, és elképzelhető, hogy nem sikerül a legjobban a vacsora."

Hogy emögött valós probléma, vagy a felelősség hárítása áll, nehéz megítélni. A Bayern jelenlegi formáját látva valószínűsíthető, hogy Kovac készen állt a Bayernhez, de nem mérte fel kellően az FC Hollywood súlyát.

Az AS Monacónál a munka java még hátravan. A Kovac-Mitchell tandem elsődleges feladata lesz olyan embereket találni, akik passzolnak Kovac elképzeléseihez és a játékoskereskedésre épülő üzleti modellhez. A jelenlegi felhozatal pedig inkább hasonlít a mexikói hadseregre, mint egy focicsapatra: 35 játékos alkotja a felnőtt keretet, melyből a rutinos pillérek (Cesc Fabregas, Kamil Glik, Stevan Jovetic, Wissam Ben Yedder) vagy a harmincat tapossák, vagy bőven túl vannak azon. Komoly vérfrissítés várható a következő átigazolási ablakokban.

Kovac várhatóan meg fogja kapni a keretépítéshez szükséges garanciákat. A kérdés az lesz, hogy a frankfurti, vagy a müncheni énjét fogja megvillantani egy olyan francia bajnokságban, ahol az ellenfelek előszeretettel veszik fel a betonsün-alakzatot. Kovac lehet, hogy új Frankfurtot akar majd felépíteni - a piac viszont az új Bayernként fog tekinteni rá.

 

Hozzászólások