Foci - Miért van veszélyben a Neymar-projekt a PSG számára?
Miért van veszélyben a Neymar-projekt a PSG számára?
Fotó: Europress/AFP

Miért van veszélyben a Neymar-projekt a PSG számára?

Mátrai MárkMátrai Márk
2019/02/09 14:53

A 27. születésnapját a minap ünneplő Neymar nélkül kénytelen készülni a Paris Saint-Germain a Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakaszára.

Tavaly a Real Madrid elleni odavágó után sérült meg a brazil lábközépcsontja, amely a világbajnoki részvételét is veszélybe sodorta. Neymar csalódást keltően teljesített a vb-n, néhány hete pedig ismét rásérült a lábközépcsontjára, ami egyáltalán nem meglepő lábfej sérülések esetén.

Amikor a PSG kifizette érte a 222 millió eurós kivásárlási árat a Barcelonának, a PSG egyértelműen a Bajnokok Ligája megnyerését tűzte ki célul. Néhány héttel később Kylian Mbappét is megszerezték, előbb kölcsönben, majd 2018 nyarán 180 millió eurót fizettek az AS Monacónak Mbappé játékjogának végleges megvételéért.

A PSG nem azért vette meg Neymart és Mbappét, hogy megnyerjék a francia bajnokságot. Ahhoz nem szükséges (bár az azt megelőző évben a Monaco nyerte a bajnokságot) egy ekkora befektetés, hiszen az azt megelőző 5 év alatt 4-szer lettek bajnokok, 3-szor kupa, 4-szer Ligakupa-győztesek.

Neymar és tábora úgy érezte, ki kell lépnie Lionel Messi árnyékából, és a saját csapatával kell eljutnia a csúcsra, hogy Aranylabdát nyerhessen. Ez egy teljesen racionális érv.

Ő volt a brazil futball új csillaga. Leónidas, Pelé, Zico, Romário, Ronaldo és Ronaldinho után. Ő lesz az, aki világbajnoki címre vezeti Brazíliát, aki Aranylabdákat, Bajnokok Ligájákat nyer. Azonban mégsem tud megfelelni ezeknek az elvárásoknak.

Az elvitathatatlan, hogy Brazília első olimpiai bajnoki címét az ő vezetésével nyerték meg hazai pályán a 2016-os riói olimpián. Copa Américát és vb-t viszont még nem nyert, 2014-ben megsérült a vb negyeddöntőjében, tavaly pedig nem megfelelő viselkedése, és a sérülés utáni gyengébb visszatérése miatt Brazília csak a legjobb nyolcig jutott.

n1.jpg A kettőség, ami jellemzi Neymar karrierjét: Az olimpiai bajnoki cím megszerzése hazai pályán....

n2.jpg ... és a pályán mutatott karakterét jellemző színészkedések a világbajnokságon

Neymar számos hazai trófeát nyert Spanyolországban és Franciaországban, mégis, az ellenfelek szintje, és a saját csapatainak erőssége miatt, valamint a futballt követő emberek Bajnokok Ligájában való belebolondulása miatt hiányérzete van a közönségnek a brazil kapcsán.

Neymar a Barcelonával 2015-ben nyert BL-t, de az egyértelmű volt, hogy Messi mellett soha sem lesz a klub arca, vagy éppen a játék középpontja. A válogatottal még nem nyert világbajnokságot, ám valószínűleg ő lesz nemzete legeredményesebb játékosa a nemzeti csapatban, és akár a legtöbb brazil mezben való pályára lépés is az ő nevéhez fűződhet majd karrierje végén.

Képességei alapján a világ 2-3 legjobbja közé tartozik, attól függően, hogy értékeljük a napjainkra szinte kizárólag gólszerzésre összpontosító Cristiano Ronaldót. Amióta a PSG-ben játszik, egészen szenzációs számokat hoz, tavaly 20 meccsen 19 gól és 13 gólpassz került a neve mellé, idén 13 meccsen 13 gól és 6 gólpassz.

ntábla.png

Amint látható, Neymar sokkal jobb analitikai számokat produkál a PSG-ben, mint a Barcelonában. Ehhez nyilvánvalóan hozzájárult Lionel Messi jelenléte is, egyértelmű, hogy ez az ő csapata.

Azonban nem tudja úgy befolyásolni a PSG legfontosabb BL-meccseit, ahogyan a világ egyik legjobbjától elvárnánk. Tavaly a Real ellen 1-0-s előnyt tékozolt el a csapata a nyolcaddöntőben, és 3-1-re kikapott végül a Santiago Bernabéuban.

Idén a Manchester United vár a PSG-re, azonban Neymar sérülése, illetve a United feltámadása komoly nehézségek elé állítja majd a franciákat. A brazil a legjobb esetben is csak a negyeddöntőkre tér vissza, ha eljutnak addig egyáltalán.

A BL megnyerése, ami a PSG projektjének legfontosabb állomása, komoly veszélybe került Neymar sérülései miatt, továbbá a Real Madrid érdeklődése nem lanyhul a brazil iránt. A PSG (egyelőre) hallani sem akar a brazil távozásáról, és borzasztó csalódás lenne, ha úgy távozna két év után, hogy egyszer sem volt a BL egyeneses kieséses szakasza során teljesen egészséges.

Hiába teljesít jól Neymar, mégis hiányérzete van az embernek a brazil kapcsán. Az ember óhatatlanul is belegondol, hogy mi lenne, ha olyan munkamorálja lenne, mint Ronaldónak, vagy Messinek, mi lenne, ha nem az apja képviselné, aki pereskedni kényszerül a Barcelonával, vagy aki úgy kezeskedett a fia Santosból való eligazolásában, hogy Sandro Rosell Barcelona-elnök végül börtönbe került (hozzá kell tenni, hogy Rosellnek sok más is van a rovásán, elég csak arra gondolni, hogy állítólag fekete piacon szerzett májat a beteg Eric Abidalnak). Mi lenne, ha kevesebbet bulizna, és mindenét a futballnak szentelné?

n3.jpg A tavalyi szezonban sokszor szezon közben is sokszor bulizott. Itt Justin Bieberrel.... 


n4.jpg ... itt pedig Lewis Hamiltonnal partizik. A londoni kiruccanásai komoly gondot okoztak az öltözőben

Nincs még egy játékos, aki ennyire ambivalens érzéseket keltene a szurkolókban. Látjuk, hogy milyen jó, ezeket alá is lehet szakmai és statisztikai érvekkel támasztani, de nincsen (még) egy olyan meghatározó pillanata, amelyet a futballtörténelemben örökké hozzá fogunk kötni. Ha nem tudja eléggé megbecsülni azt, amit az élettől kapott, és amiért megdolgozott, akkor mindig is ez a kettősség fogja jellemezni Neymar teljes pályafutását.

Hozzászólások