Foci - Miért rúgott a Fradinak kilenc gólt Budapesten a három legutóbbi vendégcsapat?
Miért rúgott a Fradinak kilenc gólt Budapesten a három legutóbbi vendégcsapat?
Fotó: MTI

Miért rúgott a Fradinak kilenc gólt Budapesten a három legutóbbi vendégcsapat?

Mártha BenceMártha Bence
2019/10/04 13:25
Ha a kishal a nagyok közé kerül, akkor a harcmodor a siker titka. Amit a Fradi csinál Európában, az szemre lehet tetszetős, de a jobb csapatok ellen a MOL Fehérvár harcmodora tűnik eredményesebbnek. Márpedig Rebrovnak végig kell mennie az úton, amit ő jelölt ki. 

A magyar klubfutball két zászlóshajója, a Ferencváros és a MOL Fehérvár a - mindenki által ismert hátterű - gazdasági erejét egészen máshogy használja fel. A feladat nem könnyű: az ipari méreteket öltő közpénzherdálást kell valahogy futballsikerre konvertálni, és elnézve a két klubra költött összegeket, nagyon is jogos elvárás, hogy valami kisüljön a két csapat szerepléséből.

Most ebből ennyi jött kiMost ebből ennyi jött ki Fotó: MTI


A siker ugyebár relatív, így pusztán a magyar labdarúgás közelmúltját elnézve tűnik komoly fegyverténynek, hogy ennyi pénzből egy-egy csapatunk felverekszi magát az Európa Liga főtáblájára, ahol szerepel többek között egy kazah, egy luxemburgi, egy azeri és egy 8000 lakosú osztrák nagyközség csapata is. Mindenesetre tény, az elmúlt éveket tekintve óriási siker, hogy egymás után két csapatunk is ott van a főtáblán.

Hogy ott hogy szerepelnek, vagyis várnak-e rájuk még további sikerek, az már teljesen más kérdés, és ebben abszolút elválnak egymástól a két csapat útjai.

Két teljesen más iskola

A fehérváriak egészen más játékot játszanak, mint a ferencvárosiak. A Vidi hátulról építkezik, a kulcsszó a szervezettség és az egyensúly, ami soha nem borulhat fel, azaz támadás közben is megfelelő számú játékos van a labda mögött. A Vidi belső középpályásainak a védekezés a legfontosabb feladatuk, mögöttük két statikus, de a levegőben is magabiztos középhátvéd uralta a 16-os területét.

Marko Nikolic reaktív játékfilozófiájának szöges ellentéte Szerhij Rebrové, aki a kezdeményező futballt helyezi előtérbe, sokszor letámad, igyekszik minél magasabban labdát szerezni, így szükségszerűen hosszabb a csapata. Ez alatt azt kell érteni, hogy a tömörülésről, a területek szűkítéséről már alapjátékából fakadóan lemond. 

A Vidi két legnagyobb értékű játékosa közül Pantic belső középpályás, Nego pedig jobbhátvéd. A legtöbb pénzt ugyan Petriakért fizették, de a következő négy legdrágább átigazolás mind hátvéd, vagy védekező játékos, miközben a Fradinál Civic személyében vettek drága védőt, de jött mellette Skvarka, Boli, Zubkov, vagy az egész bajnokság legjobban fizetett játékosa, Isael. Elég jól olvashatók a szándékok.

A mázlira egyikük sem panaszkodhat

Mindkét EL-csapat kiejtette a nyári menetelés során a bolgár Ludogorecet, de a csütörtöki meccs is azt mutatta, mindegy, milyen harcmodorral áll ki egy magyar csapat a bolgárok ellen, nagyon jól kell állniuk a csillagoknak ahhoz, hogy sikert érjünk el.

A közönségre ezúttal sem volt panaszA közönségre ezúttal sem volt panasz Fotó: mti

A Fradi ellen egy kihagyott 11-es, a Vidi ellen egy megkérdőjelezhető kiállítás kellett a magyar csapatok továbbjutásához. További fontos tényező - ami a Vidi és a Fradi esetében is hasonló volt - hogy nagyon jókor találkoztak a csapataink a Ludogoreccel: nyáron ez a csapat még nincs kész (idén meg aztán főleg nem volt), és vélhetően pont úgy voltak a magyar ellenfelekkel, mint mondjuk a Fradi a Partizanival, vagy a Vidi a Vaduzzal idén. Ez pedig visszaüt, még akkor is, ha játékerőben brutálisan nagy a különbség.

Amikor azonban egy ilyen erősségű csapat felveszi a meccsek ritmusát, több sorozatban folyamatosan játssza a találkozókat, és már nem segíti a magyar csapatot az ellenfél nagyképűsége sem, akkor kijön a különbség. Akár úgy is, hogy egy bő félidőt most is emberhátrányban kell játszaniuk a bolgároknak.

Az ellenszél csak itthon nem fúj

A Vidi és a Fradi toronymagasan kiemelkednek a magyar mezőnyből, de Európában ez még mindig elég keveset jelent. A nemzetközi mezőnyben mindkét magyar topcsapat kishalnak számít, és a kishalnak csak akkor jut jelentősebb szerep a nagyok között, ha nem akar túlságosan nagyot harapni.

A két csapat játékfelfogása közül nem kérdés, melyikkel van nagyobb esély a sikerre. Az látszik, hogy ha egy magyar csapat - a szinte minden ellenfelével szemben meglévő - tudáskülönbség ellenére leáll focizni, akkor abból jó eséllyel perec van.

PerecPerec Fotó: MTI

Ha viszont megpróbálja elrontani a nagyok játékát, tömörül, szűkíti a területeket, és fegyelmezetten, szervezetten játszik, akkor van esélye a bravúrra. Játékban még a minőségi(bb) légiósokkal teletűzdelt magyar klubcsapatok sem veszik fel a versenyt nemhogy az elittel, de még a középmezőny tagjaival sem, ezért tűnik jobb - azaz eredményesebb - ötletnek, amit a Vidi csinált Európában.

Marko Nikolic játékának is megvannak a hátulütői, és ebből az elmúlt egy évben kétszer is kaptunk ízelítőt. Egyszer a Vaduz (szigorúan nézve a hajszál híján szintén továbbjutó Dudelange) ellen, ahol a Vidinek kellett volna kezdeményeznie, de a csapat nem erre volt összerakva. Másodszor pedig akkor, amikor egy hasonló szellemű, de játékát tekintve kiforrottabb, nagyobb nemzetközi rutint felvonultató csapattal találta szemben magát a Vidi (BATE Boriszov). Erről bővebben itt írtunk.

Mi vár még a Fradira?

A Fradi kezdeményező játéka hazai pályán, ahol Európa egyik legjobb közönsége hajtja, még aktívabb, és vélhetően elgondolkodtatta Rebrovot is, hogy a legutóbbi három Groupama Arénában vizitáló csapat összesen kilenc gólt vágott a Fradinak, és csak a Suduva kapuját sikerült bevenniük.

Rebrovnak lesz mit kifundálniaRebrovnak lesz mit kifundálnia Fotó: AFP

A folytatás sem ígérkezik könnyűnek, mert Rebrov nem tud kibújni a bőréből, ráadásul koncepciót váltani sem lehet egyik hétről a másikra. Az első fordulóban még meg tudták lepni az Espanyolt idegenben, de ez a tényező már nem segíti a Fradit, amelynek bitang sorozata kezdődött meg a Ludogorec elleni mérkőzéssel: a bajnokságban sorrendben a Honvéd, az Újpest és a Vidi következik, és a két rangadó között el kell ugrani Moszkvába, ahol a CSZKA ellen kiderül, lehet-e még továbbjutási esélyekről beszélni, hiszen az oroszok eddig mindkét meccsüket simán elveszítették. 

A Fradinak ugyan bő a kerete, de a Puskás Akadémia elleni bajnokin kiderült, hogy ha Rebrov túl sokat variál, azon még itthon is simán rajtaveszthet a Fradi. Ez most nem fér bele, hiszen ahogy a Fradi bajnoki címéhez is nagyon kellett a Vidi európai kupaszereplése, úgy most a fehérváriak használhatják ki a Ferencváros kétfrontos harcát.

Hozzászólások