Foci - Miért Nagy Ádám a Bologna egyetlen padon hagyott középpályása?
Miért Nagy Ádám a Bologna egyetlen padon hagyott középpályása?
Fotó: Europress/getty

Miért Nagy Ádám a Bologna egyetlen padon hagyott középpályása?

Mártha BenceMártha Bence
2017/08/29 12:55

Két forduló ment le a Serie A-ból, és egyelőre Nagy Ádám az egyetlen középpályása a Bolognának, aki még nem lépett pályára. Lehet, hogy kisebb sérülésről, vagy Bernd Storck kéréséről van csupán szó, de intő jel lehet, hogy Roberto Donadoni egyik legfontosabb igazolása pont Nagy posztjára érkezett, ráadásul egyelőre jól is játszik a Milantól szerződtetett Andrea Poli. 

Nagy Ádám teljesen vállalható, néhol kimondottan jó első szezont hozott le a Bolognában, ami már csak azért is óriási szó, mert jó néhány hónapot ki kellett hagynia egy sérülés miatt. Nem véletlenül bíztunk benne, hogy a játékos fejlődése töretlenül folytatódik majd, és erre óriási szükség is lenne, hiszen a válogatottnál jelen pillanatban betöltendő poszt a vezéré, és ki lenne alkalmasabb rá, mint az egyik topligás középpályásunk?

Az idei szezon azonban egyelőre nem úgy alakul, ahogy vártuk, és bár előfordulhat, hogy korai vészharangokat kongatni, az mindenesetre szembetűnő, hogy a magyar középpályás egyetlen percet sem töltött a pályán a két lejátszott mérkőzésen.

Nem erősített rosszul a Bologna

A tavalyi szezont nagyszerűen kezdő Bologna fokozatosan pukkadt ki, előbb Simone Verdi sérülése, majd a Krejci-Destro kettős tökéletes gólképtelensége mellett a védők folyamatos kiállításai okozták a csapat vesztét több mérkőzésen is. A középpálya azonban, bár sokszor nem tudta egyensúlyba hozni a csapat játékát a védők és a csatárok ügyetlenkedése miatt, nem működött rosszul. Roberto Donadoninak viszont pótolnia kellett az MLS-be távozó Blerim Dzemailit, illetve a csapatkapitányt, a középhátvéd Daniele Gastaldellót, és minderre elég kevés pénze volt.

Remek első szezonja volt

 

A Bologna nem erősített rosszul, Donadoni vett három középhátvédet, és ingyen befogott két rutinos Serie A-veteránt, a támadó Rodrigo Palaciót, illetve a belső középpályás Andrea Polit. A klub mindössze 9,5 millió eurót költött el a nyáron, de okosan, posztra igazolt.

Poli nem jobb Nagynál, viszont olasz

Szigorúan magánvélemény, de Andrea Poli az egyik legszerencsésebb olasz futballista. Játszhatott BL-selejtezőben egy erős Sampdoriában (ami még abban az évben kiesett, mint a tejfog, amint Pazzini és Cassano távoztak), aztán megmutathatta magát az Interben és a Milanban is, sőt utóbbiban egy ideig alapembernek is számított, pedig nem egy világrengető tehetség.

Ami Nagy Ádámot illeti, az első gond az Polival, hogy olasz. Felesleges is belemenni, mekkora előny ez a fiatal magyarral szemben, aki még a szezon végén is angolul nyilatkozgatott a sajtónak. Poli ráadásul komoly Serie A-rutinnal rendelkezik, és amellett, hogy a középpálya közepén és bal oldalán is bevethető, játszott a Milanban támadószerepben is, így (legalábbis papíron) igazi all-round középpályásnak mondható.

Kiforrott technikával gratulál

 

Nem passzol jobban Nagy Ádámnál (mindketten közel 90%-ot hoznak), nem cselez jobban, nem ad be jobban, nem pontosabbak a hosszú labdái és a beadásai sem, sőt Nagy Ádám legnagyobb erősségében, a megelőző szerelésben óriási a magyar fölénye. Donadonit azonban most nem ez érdekelte, más középpályás képességekre helyezte a hangsúlyt.

Izom kell középre!

A Bologna tavalyi középpályájából (Dzemaili mellett) idén Nagy Ádám hiányzik. Az Intertől végleg megvett Saphir Taider és Erick Pulgar ott voltak a kezdőben az első fordulóban, előbbi a másodikban is. Poli mindkét meccsen kezdett, cseréje az elsőn az a Godfred Donsah volt, aki a Benevento ellen a mezőny legjobbja volt. Mivel egyszer Lorenzo Crisetig is kapott néhány percet, két forduló után az a helyzet, hogy Nagy Ádám az egyetlen középpályása a Bolognának, aki még nem lépett pályára.

A Bologna 4-3-3-as felállásban játszik, ami labdaszerzés után néha 4-2-3-1-re rendeződik át, így (papíron) Poli volt a tökéletes igazolás, hiszen ő támadószerepben sem jön zavarba. Viszont ha ő is fellép, mögé mindenképpen kell legalább egy olyan játékos, aki képes megakasztani az esetleges ellentámadásokat. Ez pedig az a Donsah lehet idén, akit pont Nagy Ádám játszott ki a tavalyi kezdőből, amikor remekül használta ki a ghánai szezon eleji sérülését.

Nem a szerelésekben erős

 

Két forduló alapján most úgy néz ki, Donadoni idegenben egy verőembert (Donsah) tesz középre, Polit pedig balra, hazai pályán pedig Poli játszik a védelem előtt. Nagy tavaly játszott a középpálya bal oldalán, és tolta már feljebb is a pályán Donadoni (ez nem nagyon jött be a Napoli ellen), de ha Donsah és Poli állandó kezdőnek vehető, akkor nagyon nehéz dolga lesz a magyar középpályásnak. Így ugyanis azt a Taidert kellene kiszorítania, aki a legdrágább nyári igazolás volt: a Bologna 4 millió euróért véglegesítette az algériai játékost.

Jól kezdte a szezont a Bologna

Donadoni vélhetően egyelőre keresgél, így szó sincs róla, hogy ne lenne bőven esélye Nagy Ádámnak, hogy megtalálja a helyét a csapat középpályáján, de az indulásban nem segít sokat, hogy a Bologna elég jól kapta el a rajtot. A Torino elleni döntetlen (bár egy szabályos gólt nem adtak meg a vendégeknek a hajrában), illetve az újonc Benevento idegenbeli legyőzése után egyelőre előkelő helyen áll a csapat.

Előfordulhat, hogy Nagy Ádám kisebb sérüléssel bajlódik, azért nem játszott, de lehet, hogy a magyar szövetség kérte Donadonit, ha van rá mód, ne szakítsa meg a válogatott kulcsemberét. Az sem kizárt, hogy pont a következő meccsen kapja meg a lehetőséget Nagy Ádám, talán egy újabb felállásban, ha már a bombasztikusan rajtoló Napolit fogadják. Nekik egyébként van miért törleszteni: tavaly 7-1-re nyert Bolognában a megállíthatatlan Sarri-csapat. 

Nagyon ígéretesen induló, okosan építgetett karrierje egyik legnagyobb kihívása előtt áll. Jó ötlet volt Bolognába szerződni, az első szezon jól is alakult, most az a legfontosabb, hogy a fejlődése töretlen legyen, és folyamatos meccsterhelést kapjon a világ egyik legerősebb bajnokságában.

Hozzászólások