Foci - Miért kötött 2026-ig szóló szerződést 30 éves szerb hősével az Ajax?
Miért kötött 2026-ig szóló szerződést 30 éves szerb hősével az Ajax?
Fotó: Europress/AFP

Miért kötött 2026-ig szóló szerződést 30 éves szerb hősével az Ajax?

Takács MártonTakács Márton
2019/07/15 16:52
Dusan Tadic egy évvel megtoldotta szerződését az Ajaxszal, így 2023-ig biztosan az amszterdami klub játékosa marad, de ami ennél sokkal érdekesebb, hogy 2026-ig aláírt a holland bajnoknál, amelynek értelmében ott kezdi el edzői pályafutását. Miért éri meg ez az Ajaxnak?

Tadic elképesztő idényt produkált. A tavaly nyáron a Southamptonból 11,4 millió euróért leigazolt csatár 56 mérkőzést játszott az Ajaxban első évadában, 38 gólt szerzett és 24 gólpasszt osztott ki. Ő volt az egyik hőse a holland bajnokságot és Holland Kupát nyerő csapatnak, amely általános meglepetésre az elődöntőig menetelt a Bajnokok Ligájában úgy, hogy a címvédő Real Madridot és a Juventust is búcsúztatta a sorozatban. 

Miután a már 22 éves korára világklasszis középpályásként játszó Frenkie de Jong a Barcelonához szerződött, az Ajaxnak muszáj magához kötnie legjobbjai közül jó néhány játékosát, hogy tartani tudja a szintet. A lenyűgöző munkát végző vezetőedző, Erik ten Hag szerződését júniusban hosszabbították meg 2022-ig, most pedig Tadicon volt a sor - miközben még mindig nem tudjuk, mi lesz a 19 éves csapatkapitány, Matthijs de Ligt sorsa, per pillanat a Juventus tűnik befutónak.

Az Ajax a pályafutása végéig magához láncolta az elképesztő szezont produkáló szerb klasszisát | Hosszabbítás

Az Ajax szerződést hosszabbított szerb támadójával, a kontraktus értelmében Dusan Tadic 2023-ig játékosként szolgálja az amszterdami klubot, azt követően pedig 2026-ig edzőként dolgozik majd a holland egyesületnél. Ritkán tapasztalható együttműködést írt alá a két fél, nem mindennap láthatunk ilyen hosszú távú, hétéves megállapodást.


Tadic amszterdami időszakának elejétől kulcsszerepet tölt be Erik ten Hag csapatában, amikor De Ligt nem tudott az Ajax rendelkezésére állni, többször is a szerb volt a helyettese csékáként. A gárda élére állt, ami hihetetlen hatással volt a többiekre, főleg jóval fiatalabb csapattársaira. Nem véletlenül a 10-es számú mezt öltötte magára, vezérletével 2002 óta először duplázott ismét az Ajax, megnyerve a holland bajnokságot és kupát is. 

A 30 éves balszélső, aki gyakran hátravont csatárként szerepel - vagy hamis 9-esként - rendkívüli teljesítményt nyújtott a Real otthonában vívott BL-nyolcaddöntő visszavágóján, szédületes gólt lőtt, két asszisztot is jegyzett, lubickolt a pályán, csak a legnagyobbakhoz mérhető produkcióval rukkolt elő. A benne megbújó Zinedine Zidane-t hívta elő, uralta a játékot.

A L’Équipe a tökéletes jelzővel illette teljesítményét, és 10-es osztályzattal jutalmazta. Természetesen ezért - és más meccseken nyújtott művészi előadásai miatt - Európa-szerte és azon kívül is vonzotta a klubokat. Tadicnak nem volt ismeretlen a holland foci, korábban megfordult a Groningennél és a Twenténél is. Ráadásul az 1994-es években nőtt fel, amikor az Ajax lenyűgöző játéka igazi brandet jelentett az európai labdarúgásban. Ebben az értelemben Tadic egy futballromantikus, és egyértelműen úgy véli, hogy az Ajax Európa legnagyobb klubjainak sorába tartozik.

Tadic_labda.jpg Fotó: Europress/AFP

Sajnos a mai gazdasági és földrajzi körülmények miatt az Ajax egy nagy hal egy kis tóban, nehéz megtartaniuk legnagyobb értékeiket, illetve magukhoz csábítani a legnagyobb neveket. Bár ez épp változó félben van, ahhoz nem történik elég gyorsan a fejlődés, hogy megakadályozza Frenkie de Jong távozását, ő lett a Barcelona legújabb holland szerzeménye. 

Könnyen lehet, hogy Hakim Ziyech, aki a pályán gyakorlatilag telepatikus összeköttetésben áll Tadiccsal, szintán távozik a nyáron. Marc Overmars, az Ajax sportigazgatója éppen cikkünk megjelenésének napján nyilatkozta róla, hogy "meg vagyok lepve, milyen csend veszi körül Hakim Ziyech-t. Pedig úgy vélem, hogy jobb, mint Mesut Özil. Azt mondanám, adják el Özilt, és a pénz feléből meg lehetne venni őt, de nem hallgatnának rám. Így lehetséges, hogy marad az Ajaxnál."André Onana, Noussair Mazraoui, Nicolás Tagliafico és David Neres már mind megerősítette, hogy a 2019/2020-as szezonban is piros-fehér szerelést húznak, vagyis maradnak az Ajaxnál. Elkötelezettségük, amely egy új megközelítést érvényesít Overmars felügyelete alatt, plusz számos új arc leigzolásával, erősíti a csapat azon esélyeit, hogy megvédje belföldi címeit és Európában is versenyképes maradjon.

Az 1960-as évek óta az Ajax neve egyet jelent a jövő csillagainak nevelésével. A világ labdarúgásában alig létezik olyan klub, amely az ifjúsági akadémiák oktatásában annyira ismert lenne, mint a De Toekomst - amely olyan tehetségeket termelt ki, mint Johan Cruyff, Frank Rijkaard és Dennis Bergkamp -, és amely néhány negyedévben hasonlított a Harvardhoz, annyira, hogy mások úgy érezték, hogy szükség van a módszereik másolására.

A tanítás nem lehetséges anélkül, hogy tanárok és az Ajax rendszerének edzői nagyon sok hitelt szereznének. Ők, mint a labdarúgók, egy olyan szakmai tudást sajátítanak el, amelyeket egész generációknak adnak át. Sok korábbi Ajax-játékos lett itt később edző is. Ten Hag egyik új asszisztense például az a Michael Reiziger lett nyártól, aki tagja volt az amszterdamiak 1995-ös Bajnokok Ligája-győztes csapatának, majd edzette a holland klub tartalékcsapatát és az ifiket is. 

Tadic_10.jpg Fotó: Europress/AFP

Tadic első kézből láthatja a De Toekomst csarnokait - például az Ajax 19 éven aluliakból álló csapatát, amelyet szintén egy korábbi ajaxos, John Heitinga irányít -, és azt, hogy a korábbi játékosok, akik a tengerentúlról is visszatérnek akár, hogy trénerként is szerves részét képezzék a klubnak. 

Az edzői vágya nem olyan dolog, amit Tadic eddig nyilvánosságra hozott volna, de az ez iránti igénye nem meglepő a személyisége és az abban rejlő vezetői képességek puszta ereje miatt. Ahogy fentebb említettük, Ten Hag három alkalommal is ráadta a kapitányi karszalagot az elmúlt idényben. Tekintettel az Ajax filozófiájához fűződő vonzalmára, Tadic keresve sem találhatna jobb helyet az edzői karrierjének megkezdésére.

Addig is, az Ajax szurkolói továbbra is élvezhetik a játékát a pályán.

via Squawka

Hozzászólások