Foci - Miért csak Franciaországban tud uralkodni a Paris Saint-Germain, és mitől válnak nevetség tárgyává a Bajnokok Ligájában?
Miért csak Franciaországban tud uralkodni a Paris Saint-Germain, és mitől válnak nevetség tárgyává a Bajnokok Ligájában?
Fotó: Europress/AFP

Miért csak Franciaországban tud uralkodni a Paris Saint-Germain, és mitől válnak nevetség tárgyává a Bajnokok Ligájában?

Mátrai MárkMátrai Márk
2019/05/15 09:26

2019 elején minden rózsásnak tűnt Párizsban. A PSG veretlenül vezette a bajnokságot, csoportelsőként jutottak tovább a Bajnokok Ligájából, ahol az Ole Gunnar Solskjaer által vezetett, és átalakuláson átmenő Manchester Unitedre vártak, és még a Notre-Dame is ép volt. Azonban néhány hét alatt minden tönkrement, lássuk ezeknek az okait!

Miután 2-0-ra nyertek Manchesterben, a visszavágón egészen valószínűtlen körülmények között kaptak ki 3-1-re a United C-csapatától, miután ismét bizonyították, hogy milyen gyengék mentálisan a Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakaszában, ahogy azt láthattuk két éve a Barcelona elleni kiesés során (4-0 után 1-6 a visszavágón). 2-0-s előnyt hazai pályán még soha nem tékozoltak el a sorozatban.

Három hét alatt 14 gólt kapott a csapat a bajnokságban áprilisban, aminél csak a Huddersfield kapott többet az öt nagy ligában ugyanekkora időintervallumban (15).

Hogyan zuhantak ekkorát? Kik a felelősök? Az elmúlt nyolc meccsükből csak kettőt nyertek, két döntetlen és négy vereség mellett. Ebben az időszakban buktál el a Francia Kupa döntőt, ahol 2-0-s előnyt adtak le a Rennes ellen, és végül 11-esekkel maradtak alul.

Az éremátadásnál Neymart addig bosszantotta egy szurkoló (úgy tett, mintha fotót kérne, majd az utolsó pillanatban elvette a telefonját), hogy a brazil megütötte azt, Mbappé pedig összeszedte második piros lapját az utóbbi hónapban, egy egészen brutális belépő után. 


Ebben az időszakban kaptak ki a Lille-től is 5-1-re, bár április 21.-én hivatalosan is bajnokok lettek a Lille Toulouse elleni döntetlenjével.

A szezon végére való összeesés jelei egész szezonban ott voltak. A hal a fejétől bűzlik, ezért érdemes a katari tulajdonosoknál keresni a problémák gyökereit. Amióta megvásárolták a klubot 2011-ben, minden problémát pénzzel próbálnak megoldani, ezért a sikereket garantáltnak veszik. Költsünk milliókat átigazolási díjakra és ügynöki jutalékokra, akár átlagos játékosok esetében is (Leandro Paredes), és a gond megoldódik.

Nincsen semmilyen meghatározott stratégia, játékstílus, szervezeti felépítés. A klub felépítése romokban van. Nasser Al-Khelaifi elnök túlságosan közeli kapcsolatot ápol a játékosokkal, és a fegyelem hiánya a szervezet éléről sokba kerül a PSG-nek. 

Adrien Rabiot szerződése lejár a hónap végén, Rabiot ügynöke, és édesanyja „méregnek” nevezte Al-Khelaifit, utalva az egyes játékosokra gyakorolt kiváltságos elbánásmódra.

Az ESPN forrásai szerint játékosok rendszeresen késnek edzésről. Gyakran csapat „meeting-ekről” is késnek, ami miatt a Marseille ellen Mbappé és Rabiot sem került be a kezdőbe.

Ezek a játékosok nem kapnak ugyanolyan szintű vezetést veterán játékosoktól, mint a csapatkapitány, Thiago Silvától. Az öltöző három klikkre osztódott. A dél-amerikaiak, a franciák, és a többi európai játékosok alkotják a három klikket. A játékosok közötti kapcsolat sem a legjobb. Neymar nyilvánosan kritizálta a keret fiatalabb tagjait az elveszített kupadöntő után.

A célzás Prensel Kimpembére és Alphonse Areolára utalt. A két világbajnok komolyan felbosszantotta a keret többi tagját a szezon során. Források szerint Areola kezdett volna a Manchester United elleni visszavágón, azonban késett egy csapat meeting-ről, ami miatt Gianluigi Buffon védett, aki komoly hibát vétett, amit Romelu Lukaku meg is bosszult, és végül kiestek.

Ez elfogadhatatlan egy olyan klubtól, amely a sportág csúcsára akar eljutni, Areola nem is kapott egyéb büntetést, Kimpembe profizmusa azonban komolyan megkérdőjeleződött a szezon során. Nagyon gyenge volt az elmúlt két hónapban, az öltözőben mutatott viselkedése pedig feldühítette a veteránokat.

A United elleni kiesés után közösségi médián megosztott posztjában arról írt, hogy a csapat túlságosan könnyedén vette a találkozót, amire nyilván megorroltak a klubban. Thiago Silva túlságosan elnéző csapatkapitányi pozíciójához képest, állítólag nem mutat elegendő vezetői képességet és kontrollt az öltözőben, miközben Daniel Alves arra panaszkodott, hogy a klub nem hallgat eléggé a veterán játékosokra, amikor nehézségek ütik fel a fejüket.

A pénzszórás sem megoldás minden problémára. A keretből hiányzik az egyensúly, a Neymarra és Mbappéra elköltött összegekből (402 millió euró) nagyon meg lehetett volna erősíteni más pozíciókat, amelyekre nagyon nagy szüksége lett volna a csapatnak. A szezon során Thomas Tuchel többször is megemlítette, hogy szükség lenne egy megfelelő védekező középpályásra.

A klub mindkét átigazolási időszakban próbálkozott (Allan, Fabinho, Julian Weigl), de nem kapták meg azt, akire szükségük lett volna. Az igazolások körüli problémák is szerepet játszanak a Tuchel és a vezetőség közötti feszültségbe. A klub adott neki egy új szerződést, ám az edzőnek fontos lenne, ha változtatna a játékosok menedzselésén.

Amikor megérkezett, Tuchel egy nyugodt közeget teremtett, amelyben megpróbált jó kapcsolatot teremteni a játékosaival.

Ez abban manifesztálódott, hogy a játékosok sok szabadnapot kaptak, de az eredmények alapján nagyobb szigorra lett volna szükség. Neymar viselkedését általánosságban tolerálja a klub, amit viszont sanda szemmel figyelnek Neymar csapattársai, hogy ő miért nincs úgy „cenzúrázva”, mint mindenki más.

A Manchester elleni visszavágó előtt Tuchel megengedte a csapatnak, hogy csak este 7 órára érjen a stadionba, mikor 9 órakor kezdődött a mérkőzés, ami óriási hiba volt a német részéről. A nyugodt hozzáállása a koncentráció hiányához vezetett, és a csapat kiesett.

Tuchelnek a szakmai igazgatóval, Antero Henrique-vel is összeveszett, ám a német mentéségére szól, hogy klubon belül és klubon kívül is rengetegen bírálják Henriquét. 

Állítólag nem is beszélnek már, ami óriási gond a klubon belül szerepüket ismerve. Tuchel azzal sem értett egyet, hogy a klub megtagadta, hogy Adrien Rabiot pályára lépjen, amikor nyilvánvalóvá vált, hogy a játékos nem hosszabbít szerződést, pedig a csapatnak nagy szüksége lett volna a középpályásra a sérüléshullám közepette.  

075_mattia-parissai190422_npq0E.jpg Tuchelnek meg kell találnia a felelősségét a mélyrepülésbenFotó: Europress/AFP

A klub egyes vezetői arra is panaszkodnak, hogy Tuchel nem gyakorol elég önkritikát. Gyakran a sérüléseket, a keret szűkösségét, a játékvezetőt, vagy a játékosait hibáztatja, saját magát soha nem vonja felelősségre. 

Azonban a játékosok felelőssége is felmerül. A BL-kiesés után véget ért a szezonjuk. Teljesen kikapcsoltak, és a probléma az olyan bajnokságokban, ahol már a bajnokság előtt tudni lehet, ki fog nyerni. A játékosok már a nyaralásukat tervezték, pedig még 10 hét hátra volt a szezonból, Tuchel pedig nem tudta fenntartani a játékosok motivációját.

A csapat legnagyobb csillagának, Neymarnak is nehéz szezonja volt. Jól játszott a BL-csoportkörben, azonban újra megsérült a lábközépcsontja, és ki kellett hagynia a United elleni mérkőzéseket, a kupadöntőt követő incidense pedig ismét szégyent hozott rá.

Összességében a PSG a legnagyobb klub akar lenni, de nem tudja, mik azok a belső, szervezeti folyamatok, amelyeknek meg kell lenniük ahhoz, hogy el is érjék ezt a célt. A szezon vége borzasztóra sikerült, és figyelmeztető jel a következő szezon elejére. Gyakran átmentik rossz formájukat a csapat a következő szezon elejére, még akkor is, ha ez nehezen magyarázható racionálisan.

Európában eddig sem félt senki tőlük, ám az utóbbi hónapok eredményeit követően lehet, hogy Franciaországban sem fognak.


Hozzászólások