Foci - A vb-ezüstérmes középpályás szeretné, ha Messi hasonlóan zárná a karrierjét, mint Michael Jordan
A vb-ezüstérmes középpályás szeretné, ha Messi hasonlóan zárná a karrierjét, mint Michael Jordan
Fotó: Europress/AFP

A vb-ezüstérmes középpályás szeretné, ha Messi hasonlóan zárná a karrierjét, mint Michael Jordan

Németh DánielNémeth Dániel
2020/05/27 13:31
Múlt héten levetítették a Michael Jordan-féle Chicago Bullsról szóló dokumentumfilm-sorozat, a The Last Dance legutolsó epizódját, a műsor azonban még mindig sokakat foglalkoztat.  Lucas Biglia, az AC Milan és az argentin válogatott középpályása például elárulta, bízik abban, hogy Lionel Messi nemzetközi pályafutásában benne van még egy utolsó tánc, és mindezt meg is örökítik egy sorozat formájában. 

Messi az FC Barcelona színeiben mindent megnyert, amit játékos megnyerhetett, egyéni díjak tekintetében pedig konkrétan történelmet írt, hiszen ő az egyetlen hatszoros aranylabdás futballista. (Hogy minden szavazás során a legjobb helyre került-e a díj, az természetesen vita tárgyát képezheti.) Egy dolog azonban még nagyon hiányzik az argentin zseni karrierjéből, válogatott szinten ugyanis csak ezüstérmekig jutott, legyen szó a Copa Americáról vagy a világbajnokságról. Mivel lassan 33 éves lesz, már nincs sok esélye, hogy változtasson ezen. 

Ami a vb-t illeti, valószínűleg a 2022-es katari torna az egyetlen lehetősége, hogy a hazájában Istenként tisztelt Diego Maradona nyomdokaiba lépjen. Messi addigra már 35 lesz, vagyis sok mindennek kellene összeállnia ahhoz, hogy a zseniális támadó győzelemre vezethesse a csapatot, mindenesetre az egykori válogatottbeli csapattárs, a 2014-ben vb-ezüstérmes válogatott kulcsembere, Lucas Biglia bízik a sikerben. A Milan középpályása épp a Last Dance befejezését követően gondolt arra, hogy Messi e tekintetben akár Jordan nyomdokaiba is léphetne.

Ibrahimovicra emlékeztette a Last Dance-ben ábrázolt Jordan az MU játékosát | Eurosport

Jesse Lingard nagyon inspirálónak tartotta a korszakos Chicago Bullsról (vagy sokkal inkább Michael Jordanről) készített dokumentumfilm-sorozatot, a The Last Dance-t. A Manchester United középpályása még némi párhuzamot is felfedezett az egyik korábbi csapattársa, az MU-nál másfél évet töltő Zlatan Ibrahimovic és a győzni akarásáról híres NBA-legenda között.

 

„Nemrég befejeztem a The Last Dance-t, kiváló volt” – mondta a középpályás az egyik rádiónak adott interjúban. „Arra gondoltam, hogy pár éven belül – remélhetőleg – nézhetünk valami hasonlót a mi kiválóságunkkal, Messivel. Rengeteget lehetne tanulni a napi rutinjából. Időnként látjuk őt edzés közben és a mérkőzéseken, de naponta nagyon sok olyan dolog történik, amiről nem tudunk, ez kiderült Jordan esetében is. Szeretnék látni a jövőben egy ahhoz hasonló jelenetet, mint amilyen az NBA-trófeával a kezében zokogó Jordan volt." 

"Szeretném ezt látni Messivel és a vb-trófeával. Tudom, hogy mit jelentene ez személy szerint neki és az argentin társadalomnak általánosságában.”

Biglia lát némi hasonlóságot Jordan és Messi karrierje között, legalábbis abban az értelemben, hogy mindketten a lehető legmagasabb szinten teljesítettek a pályán. Az öltözőben azonban egészen más személyiséggel rendelkezik a két zseni: az a sorozatból is kiderült, hogy Jordan nem kímélte a csapattársait, olykor a lelki terrortól sem riadt vissza, csak hogy jobb eredményre ösztönözze a körülötte lévő játékosokat. Biglia szerint honfitársára ez egyáltalán nem jellemző, egészen másképp viszonyul a csapattársaihoz. 

A "michaeljordanség" és a Last Dance esszenciája - MJ elképesztő vezér, de gyarló kapitány volt | Eurosport

E sorok írójánál a Last Dance a hetedik - és nyolcadik - résszel érte el az eddigi csúcspontját. A Chicago Bulls és Michael Jordan közösen nyert utolsó NBA-bajnoki címéről szóló dokumentumfilm-sorozat 7. epizódjának utolsó négy percét tartjuk a szenzációs doksi esszenciájának, és a michaeljordanség legkiválóbbösszegzésének.

„Messi mindig egy szintre helyezi a csapattársait saját magával. Nem csak az alázatából fakadóan, de komfortosan érzi magát mellette az ember. Próbál kapcsolatot kiépíteni a társaival, valahogy kötődni hozzájuk. Ez teszi őt nagy játékossá. Szavak sincsenek arra, micsoda játékos. Emberként pedig még tízszer, százszor jobb” – jelentette ki Biglia. 

Messi ritkán kap ehhez hasonló dicséretet hazájából, legtöbbször azt vetik a szemére, hogy a válogatottban gyengébben teljesít, mint a klubjában. „Mindenki megőrzi a szép emlékeket, de azért a rosszak is megmaradnak. De miért is kellene egy embernek ennyit szenvednie? A legutóbbi világbajnokságon is felmerült bennem ez a kérdés, miután láttam, mennyire megviselte a kiesés. Ez megmaradt bennem. Nem csak a pályán, azon kívül is. Fáj azt látni, hogy ennyire emészti magát. Imádkozom Istenhez, hogy láthassuk őt a két év múlva kezdődő vb-n.”

via goal.com 

Hozzászólások