Foci - Mi vezetett ahhoz, hogy Neymar visszatérjen (?) a Barcába?
Mi vezetett ahhoz, hogy Neymar visszatérjen (?) a Barcába?
Fotó: Europress/AFP

Mi vezetett ahhoz, hogy Neymar visszatérjen (?) a Barcába?

HosszabbitásHosszabbitás
2019/06/26 11:44
Műesés, szexuális zaklatás, sérülések és pénz - Neymar életének és karrierjének utóbbi két éve gyakorlatilag egyet jelentett egy óriási hullámvasúttal, ami most a jelek szerint a párizsi indulóhelytől a barcelonai célállomás felé közeledik. A tékozló fiú hazatérhet.

Talán nem meglepő az, hogy amennyiben Neymar nevét beírjuk a legnépszerűbb keresőoldalra, az első találatok között az "átigazolás" szó jelenik meg. Az elmúlt hetek sokat sejtető nyilatkozatai, az érdekes üzengetések és több francia, illetve spanyol sajtóorgánum forrásai is arról árulkodnak, hogy 2019 nyarának egyik, ha nem a legnagyobb üzletét a brazil klasszis Párizsból Barcelonába való visszaigazolása jelenti. 

De hol is kezdődött mindez? Mindez, ami egyértelműen túlmutat a sporton és valódi pszichológiai kérdéseket is von maga után. Hisz 2013. május 26-án a Santos Puskás-díjas tehetsége hosszú találgatások után elsöprő lendületű hírként bejelentette: ő és a csapat mindenben megegyezett a Barcelonával, így a katalánoknál folytatja. "Ez életem legboldogabb napja!" - mondta a mindössze 21 éves zöldfülű, aki természetesen nem sejthette, hogy pár év múlva hanyatlásának egyik oka is ebben a szerződésben rejlett.

Nem sejthette, hisz minden meseszerűen alakult a Camp Nouban. Nyitásként Spanyol Szuperkupát, majd egy évvel később Bajnokok Ligáját, bajnokságot és Spanyol Kupát nyertek, ráadásul úgy, hogy Neymar brillírozott, az elképesztő MSN (Messi, Suárez, Neymar) tagjaként pedig sok valóban fontos gólt szerzett, gondoljunk csak a Juventus elleni BL-döntős találatára. A 2015-ös Aranylabda-szavazáson Lionel Messi és Cristiano Ronaldo mögött harmadik lett, és nem hagyta alább 2016-ban, valamint 2017 elején sem: elég megemlíteni az Alavés elleni 2017-es kupadöntőt, ahol 186. meccsén (eddigi) utolsó, 105. találatát szerezte Barca-mezben, vagy a PSG 6-1-es legyőzését a 2016/17-es BL-idény nyolcaddöntőjében az ő főszereplésével (két gól, majd sorsfordító gólpassz Sergi Robertónak). 

Ezzel el is érkeztünk a "múzsához", a PSG-hez. A sors furcsa fintora mintha valamiféle átokként lenne jelen Neymar életében, hisz hiába nyert meg mindent a Barcával, hiába lett olimpiai bajnok a brazil válogatottal a Maracanában és hiába imádták őt a szurkolók a világ minden részén, 2017. augusztus 3-án a semmiből robbant a bomba, miszerint a pályája csúcsán lévő, 25 éves brazil a francia fővárosba igazol. Sokan összeráncolták homlokukat, hogy ezt mégis miért kellett, azt pedig csak szimpla következtetésként vonhatjuk le, hogy a pénzen kívül lényegében semmiért. 

A szabályokkal ügyesen sakkozó párizsi vezetők ugyanis világrekordot jelentő 222 millió euróért kivásárolták őt élő szerződéséből, és aláírattak vele egy öt évre szóló, csillogó-villogó kontraktust. A 10-es számot Javier Pastorétól amolyan "kedves gesztusként" megkapó zsonglőr ezúttal "extrém boldognak" érezte magát, és elmondta: azért váltott, hogy csúcsra segítse a klubot.

Ez egy-egy szintig ment is. Stílszerűen góllal mutatkozott be, és a Cavani, Mbappé kettőssel kiegészülve valóban varázsolt néha: 2018 eleji lábközépcsont-töréséig 30 mérkőzésen 28-szor talált be, nagyban hozzásegítve a PSG-t ahhoz, hogy megnyerjék BL-csoportjukat, valamint a szezon végeztével taroljanak hazai szinten (bajnokság, Francia Kupa, Ligakupa). Hasonlóan alakult a mögöttünk hagyott, 2018/19-es idény is, azzal a különbséggel, hogy február helyett januárban jött a "sokk", ezúttal is lábsérülés formájában. Összességében sok panasz nem lehetett eredményességére, 28 fellépéséből 23-on rezgette meg a riválisok hálóját. A teljesítményt márpedig számokban is mérik.

Csakhogy amiért valójában Párizsba igazolt - azaz kimondva-kimondatlanul: végre BL-győzelemhez vezetni a Parc des Princes tehetős alakulatát -, messze nem valósult meg, sőt, mindkétszer a legjobb tizenhat között búcsúztak, mindkétszer a legfontosabb pillanatokban, a kieséses szakaszban sérült Neymar nélkül. Márpedig a drukkereknek inkább ez marad meg róla, mint a korábbi sikerek, ráadásul saját maga is bőven megnehezíti sorsát és elfogadását, egyben klasszisát is. A pályán valóban jól teljesít (hogy Mbappé mellett milyen karmesteri státuszban, vitatható), 58 párizsi meccsén 51 gólja és 97 válogatott szereplésén 60 találata zseniális, mint ahogy minden más statisztikája is, de az, hogy példának okáért a 2018-as világbajnokságról műesése, a 2019-es Francia Kupa-fináléról a szurkolóval való konfliktusa, legutóbbi BL-szezonjáról a Manchester United elleni kiesés utáni kiakadása és "hisztije", manapság pedig erőszakolós ügye, a Barcás korszakáról az átigazolásával kapcsolatos lehetséges csalásuk és korrupciójuk (Sandro Rosell egykori elnök börtönbüntetéséből adódóan nem is feltétlen csak "lehetséges"), valamint a lábsérülése ellenére karneválon táncoló-bulizó képe él az emberek fejében, egyszerűen ellehetetlenítik, hogy évtizedek múlva a valaha élt egyik legjobbként emlegesse őt a futballvilág.

Ebben mindaddig nem nagyon lehet változás, amíg önmagát is hírességként, amolyan futballcelebként aposztrofálja, hisz ez szintén lekicsinyíti a pályán való hozzáállását. Márpedig 27 évesen hiába a Fifa-játék arca és ért el majdnem mindent karrierje során, "most vagy soha" változás kell, hisz az ismertségrenoméjával fordított arányosságban a futballrenoméja erősen alacsony szinten áll, aminek a Copa América előtti sérülése sem tett jót nyár elején. A megoldás vélhetően egyedül a Barcához való visszatérés lehet.

Persze az éremnek két oldala van. Egyrészt a pénz, hisz nagyon mélyen a zsebébe kell nyúlnia az új kérőnek, jelen esetben a katalánoknak - nem véletlen, hogy Philippe Coutinho vagy épp Ousmane Dembélé neve is felmerült csereopció gyanánt -, másrészt a becsület. Párizsi részről Nasser Al-Khelaifi, a PSG elnöke sokatmondóan kijelentette, aki nem vállal nagyobb felelősséget és nem tiszteli eléggé a klubot, az mehet, az új sportigazgató, Leonardo érkezésével pedig nem tűrnek meg semmiféle szupersztár-effektust, katalán részről pedig elvárás lehet, hogy elnézést kérjen a korábbiakért, beismerje, hogy hibát követett el, no meg kevesebbet keressen, és az sem mellékes, hogy vonja vissza perét a korábbi ki nem fizetett prémiumokkal kapcsolatban.

Ha mindezeket megteszi, nyert ügye lehet. Egy bizonyos: akár a papírformának (?) megfelelően (állítólagos üzengetés Messiéknek a visszatéréséről, házkeresés és szóbeli megállapodás) a Barcelonában, akár a pletykaszinten emlegetett Real Madridban vagy Manchester Unitedben, akár adott esetben maradóként a PSG-ben folytatja, ahol egyébként eléggé reménytelen nyilatkozatokat adnak a társak a maradásával kapcsolatosan, a szurkolók több kérdőíven és szavazáson is fölényesen egyértelműsítették: Barca-mezben látnák a tékozló fiút. 


Szerző: Nagy Benjámin

Hozzászólások