Foci - Mi az a várható gól, várható gólpassz, várható védési százalék? Milyen statisztikákat használnak a labdarúgásban? 3. rész
Mi az a várható gól, várható gólpassz, várható védési százalék? Milyen statisztikákat használnak a labdarúgásban? 3. rész
Fotó: Europress/AFP

Mi az a várható gól, várható gólpassz, várható védési százalék? Milyen statisztikákat használnak a labdarúgásban? 3. rész

Mátrai MárkMátrai Márk
2019/03/28 09:04

A sportban egyre nagyobb térnyerésre tesz szert a statisztika. Négy részes cikksorozatunkban bemutatjuk, melyik sportágak gyakoroltak hatást a labdarúgásra, majd megnézzük, mik azok az adatok, amelyeket használnak, és hazánkban talán először, definíciókat adunk ezeknek az angol szakzsargonoknak.

Ebben a részben egyes támadók és védők teljesítményére használatos mutatókat mutatunk be, és értelmezünk. Ezek a mutatók kifejezhetik, hogy egy adott támadó milyen a labdanélküli játékban, különösen a letámadásban és a labdaszerzésben, illetve milyen megoldásokat választ a büntetőterületen belül.

A védőknél megmutatja, hogyan védekeznek akár fejpárbajokban, a földön, vagy éppen mennyire veszik ki a részüket a támadásépítésből.

Mutatók:

 

Ellenfél megtámadása/Pressure: Amikor egy játékos megtámadja a labdás játékost. Ezt is 90 percenként mérjük. Elsősorban védőknél és középpályásoknál szoktuk ezt vizsgálni.

Ellenfél megtámadása utáni labdaszerzés/Pressure Regains: Amikor a játékos megtámadja a játékost, és a csapat az ezt követő 5 másodpercen belül visszaszerzi a labdát 90 percenként.

0:35-nél, Milner és Mané letámadása okozza a rossz passzt, és mivel Salahoz kerül a labda, így ez egy ellenfél megtámadása utáni labdaszerzésnek számít Milner és Mané részétől.


Lövés gyakoriság/Shot Touch % : A labdaérintései hány %-ában lő kapura a játékos

Tizenhatoson belüli beadások/Box Cross % : A játékos tizenhatoson belüli sikeres passzainak hány százaléka beadás.

Tizenhatoson belüli labdaérintések/Touches in the box: Tizenhatoson belüli labdaérintések.

Eladott labdák/Turnovers; Successful Dribbles : Eladott labdák; Sikeres cselek.

Kontrát befejező lövések/CA Shots : Lövések, amelyek olyan támadások végén születnek, amelyek az ellenfél térfelén kezdődtek, és labdaszerzéstől számítva maximum 15 másodpercen belül születnek.

Mbappét Milner szereli, ezt követően Matipon és Van Dijkon keresztül jutott el a labda Firminóhoz, aki végül kapuba lőtt.


Ronaldo.jpg Fotó: Statsbomb

Tisztázások/Clearences : Amikor egy játékost felszabadít, vagy hosszú passzt ad nyomás alatt 90 percenként.

Megnyert légi párbajok/Aerial Wins : Levegőben megnyert párharcok.


Gomez.jpg Fotó: Statsbomb

Szerelések labdabirtokláshoz viszonyítva/PA Tackles : 90 percenkénti szerelések labdabirtokláshoz viszonyítva.

Ez a viszonyítás azért fontos, mert nélküle lehetetlen lenne összehasonlítani például Sergio Busquetset Rúben Nevessel, hiszen egyik csapat átlagban 60%+-ban birtokolta a labdát, míg a Wolves alig 50%-ban, tehát Busquetsnek nyilván kevesebb esélye lesz szerelni, illetve labdát lopni (következő mutató).

Megelőző szerelések labdabirtokláshoz viszonyítva/PA Interceptions : 90 percenkénti labdalopások, megelőző szerelések labdabirtokláshoz viszonyítva.

Salah helyzete a Tottenham ellen ilyennek számít, egy óvatlan passz megszerzése számít megelőző szerelésnek mutatónak.

Ezek a leggyakrabban használt mutatók, amelyeket támadóknál és védőknél szoktak vizsgálni. Sorozatunk utolsó részében megvizsgáljuk a középpályásokra és a kapusokra vonatkozó fogalmakat, és levonjuk végső következtetésünket a játék jövőbeli értelmezésére vonatkozóan.

Sorozatunk 4., és egyben utolsó részében bemutatjuk a kapusokra és a középpályásokra használt mutatókat, és levonjuk végső következtetéseinket az analitika futballban való jövőjét illetően.

Hozzászólások