Foci - "Messi lófasz Varga Zoltánhoz képest"
"Messi lófasz Varga Zoltánhoz képest"
Fotó: Válogatott Irodalom/SIRIAT

"Messi lófasz Varga Zoltánhoz képest"

Takács MártonTakács Márton
2017/11/16 11:40

Novák Tamás producer-rendező a Válogatott Irodalom című irodalmi ismeretterjesztő sorozatában ismert magyar írókat, költőket mutat be, miközben beszélnek a fociról, megelevenedik egy-egy versük, illetve novellájuk, regény- vagy szövegrészletük, amely a focival kapcsolatos. November 14-én az RS9/Vallai kertben ennek a filmnek volt a bemutatója, melyben 11 kortárs író, költő, név szerint Cserna-Szabó András, Esterházy Péter, Egressy Zoltán, Fehér Renátó, Gazdag József, Inkei Bence, Kiss Tibor Noé, Kukorelly Endre, Maros András, Nagy Dániel és Szálinger Balázs szerepel. Helyszíni beszámolónk a bemutatóról és az azt követő beszélgetésről.

A Magyarország-Costa Rica barátságos labdarúgó-mérkőzéssel ütközött a keddi program, de ez most nem nagyon zavart senkit a jelenlévők közül, a kisfilmjében csak az egyik legjobb történetet elmesélő Gazdag József volt emiatt igazoltan távol az eseménytől. Amikor vége lett a bemutatónak, még 0-0 volt az állás, ahogy Fehér Renátótól megtudhattuk.

A 11 szerző közül hatan voltak ott a bemutatón: Kukorelly Endre, Inkei Bence, Fehér Renátó, Nagy Dániel, Szálinger Balázs és Egressy Zoltán

Jöjjenek a kisfilmek egyesével, a benne szereplők nevének ABC-sorrendjében.

Cserna-Szabó András

A Hévíz folyóirat szerkesztője, kitűnő novellista és gasztro-irodalmár (idén 77 magyar pacal. Avagy a gyomor csodálatos élete címmel jelent meg kötete), akiről még a Ráúszás tumblr-oldalán írtunk két évvel ezelőtt egy hosszabb bejegyzést, miután a Litera vele készített videóinterjújából kiderült, hogy szülővárosában, Szentesen vízilabdázott gyerekként Bächer Iván intelmének megfelelően. “Ekkor megszólalt Béla, aki szentesi volt, és valamikor vízilabdázott, mert minden szentesi vízilabdázott valamikor.” - írta Utóíz című kötetében az azóta elhunyt nagyszerű tárcaíró.

Ezúttal gombfociélményeiről beszélt, ugyanis általános iskolásként hatalmas gyűjtő volt. "Annyira up to date voltam ebben az egész focidologban, hogy volt több mint 100 csapatom. Ha cserélődtek a játékosok, akkor én körömollóval kivágtam a fejüket a Képes Sportból és átragasztottam." Elárulta, hogy ki volt a kedvenc focistája és csapata, ahogy azt is, hogy a labdarúgást egyszercsak lecserélte életében az olvasás.

Egressy Zoltán

Újpest-drukker gyerekkora óta, abban a házban nőtt fel, amelyek aljában volt egy söröző, oda járt a barátaival kedvenc focistája, Törőcsik András, az UTE és a magyar válogatott '70-es, '80-as évekbeli klasszisa. 2015-ben jelentette meg Lila csík, fehér csík c. kötetét, mely elmondása szerint a rajongásról való leválásról szól, egy felnövéstörténet. Ahogy a vetítés után elmondta, "nagy szerelem volt  az Újpest és a válogatott, de már nem érint meg annyira egyik sem, mint gyerekkoromban."  Kiderült, hogy az évek óta kórházban, illetve szanatóriumban fekvő Törőcsik nővére felolvasta a beteg Törőnek Egressy könyvét.

Esterházy Péter

Kihagyhatatlan volt ebből a sorozatból úgy is, hogy bár még meg volt vele beszélve az interjú, már nem tudták vele elkészíteni a felvételt. Így is nagyszerűen megoldották a dolgot korábban vele készült anyagokkal, az egész filmre jellemző pazar grafika itt is nagyon feltűnő. A cikk szerzőjének kedvenc írójának egy nagyobb cikket szenteltünk a Hosszabbításon tavaly nyári halálakor. Műveiből vett idézetekkel igyekeztünk bebizonyítani, hogy a labdarúgásról is úgy írt, ahogy előtte senki más.

"Csak a foci" - Esterházy Péter és a labdarúgás | Hosszabbítás

"A dolog lényege az, hogy a foci valóságos dolog. Foci közben biztosan vagyunk." ( Esterházy Péter: Fancsikó és Pinta) A kortárs magyar irodalom legnagyobb alakja, a csütörtökön elhunyt Esterházy Péter a labdarúgásról is úgy írt, ahogy előtte senki más. Idézetekkel igyekszünk bebizonyítani ezt.

Idén júliusban pedig halálának egyéves évfordulóján emlékeztünk rá, mert EP mindenütt ott van, csak itt nincs. Lám, ebben a filmben is feltűnik.

Esterházy Péter: "Gondold meg, hogy csak az ember néz meccset" | Hosszabbítás

" A számomra fontos, eddig fontosnak bizonyult terrénumokat, a futballt, irodalmat, matematikát ez köti össze, a játék, én legalábbis így fogom föl." ( Esterházy Péter: Ha fülelünk) Egy esztendeje, 2016. július 14-én hunyt el Esterházy Péter, az egyik legnagyobb magyar író. Esterházy a labdarúgásról is úgy írt, ahogy előtte senki más.

"A futball számomra jó ideig mindennél fontosabb volt. Tehát az írásnál is fontosabb volt, mert nem írtam... Akkor van rendben a világ, ha az embernek van csapata, akiért szívből tud szurkolni, így tanultam ebbe bele, már úgy értem, a világba bele, hogy futball nélkül nem elképzelhető."

Fehér Renátó

2014-ben jelent meg első kötete, a Garázsmenet, melyben szerepel egy vers a korábbi válogatott labdarúgó, Fehér Miklós tragikus haláláról Mennyei rutin címmel. 2016 nyarán pedig a KönyvesBlog felkérésére írt novellát Király Gáborról. A filmben Maradonáról, első Haladás-meccséről idézte fel emlékeit. "Ha a fociról gondolkodom, akkor Király Gáborról gondolkodom kicsit mindig."

Szombathelyisége szóba került később is, kiderült, nem volt ott szülővárosában a napokban rendezett stadionavatón. Szóvá tette, hogy a helyi polgármester az adófizetők 15 milliárd forintjából felhúzott épületet ajándéknak titulálta, amit a város jó viselkedésével érdemelt ki. Azt is, hogy maga a stadion régebbi (!), mint a Haladás edzője. Hétfőn jelentették be, hogy a korábbi szlovák szövetségi kapitány, Michal Hipp váltja a kispadon Pacsi Bálintot.

Gazdag József

A felvidéki íróé, sportújságíróé az egyik kedvenc történetünk, amelyet olvashatunk az Egy futballfüggő naplójából c., tárcáit tartalmazó kötetében Találkozások egy kisleánnyal (Fannival a meccsen) címmel, melyet Esterházy Péter mutatott be a 2015-ös Könyvfesztiválon, és amit EP a DigiSport Reggeli Start c. műsorában is méltatott. A Pátria Rádión minden hétfőn hallgathatjuk Rangadó c. műsorát, nincs még egy ilyen színvonalas rádióműsor, amely a fociról szólna. A Liverpool-drukker (és talán a legszebb orgánummal rendelkező) Gazdagtól fontos mondatokat hallhatunk, melyek mintha rólunk is szólnának. "Kevésbé hoz lázba az úgynevezett profi foci, most az a trend az utóbbi években, hogy a futballszurkolókból fogyasztókat neveljenek ki, és ez számomra a legkevésbé sem szimpatikus, hiszen épp azokat szorítják ki a stadionból, akiknek a foci nem csupán szórakozást jelentett."  Az ő sztorija az akkor hatéves unokahúga első, Pécs-Eger meccséről szól.

Inkei Bence 

Inkei még ezt is meg tudta fejelni egy sztorival, amivel az este legnagyobb sikerét aratta. Elmesélte, hogy 1993 decemberében fogták magukat Puzsérral, felültek a vonatra és elutaztak Miskolcra mindenféle előzetes bejelentés nélkül meglátogatni Kuttort, aki akkor már a Győri ETO játékosa volt. Ajándékokat is vittek neki, ahogy kell. Puzsérral már nem járnak meccsekre, de 2011-ben még megnézték, hogy lett bajnok a Vidi.

Kiss Tibor Noé

Kukorelly Endre

"50 méterről megmondom valakiről, hogy focizott-e vagy nem." Kezdi mondandóját a 66 éves író, aki tagja volt a 2008-ban Európa-bajnok magyar Íróválogatottnak. Azt is elmeséli a filmben, hogy miért nem érdemes csalni. A beszélgetésen számos nagy mondatot eleresztett. Szerinte "a futball a legmélyebb ügy, a halálról, az elmúlásról is szól."  Gyerekkorában ő is focizott a Fradiban, labdaszedőként közelről látta játszani Albert Flóriánékat, de a legnagyobb hőse Varga Zoltán. "Amikor Varga disszidált, sírtam." - mondta. Ebből már könnyű kitalálni, hogy cikkünk címe is tőle származik. "Van a futball és az összes többi sport. A foci-vb és a foci-Eb veri az olimpiát. Bedobáskor pedig nem a nagy játékos dobja be a labdát, hanem a balbekk. Férfiember amúgy sem nyúl kézzel a labdához, kivéve a kapust, de ő anima."

Maros András

Maros Andrással még februárban készítettünk interjút, elsősorban az akkor véget ért Ausztrál Openről és kedvenc teniszezőiről beszélgettünk.

"Örülök, hogy nem Murray és Djokovic jutott döntőbe" | Hosszabbítás

Maros András, a Puff, a Neveket akarok hallani, a Limonádé, a Csinálni kell, a Kávéházi pillanatok és az utóbbi évek egyik legjobb, legszórakoztatóbb magyar könyve, a Semmi negyven című teniszmemoár vagy éppen az Overnight c. film forgatókönyvének írója már két alkalommal is jelentetett meg cikket nálunk, a Hosszabbításon.

Tavaly írt a Hosszabbításra Stan Wawrinka csodás fonákjáról, idén pedig Gaël Monfilsról. A labdarúgással kapcsolatos élményeiről eddig csak könyveiből, illetve magánbeszélgetésekből értesültünk. Eddig. Miért hagyott ott gyerekként egy Vasas-Ferencváros bajnokit a 10. perc környékén a hétkötetes író? Vajon elment-e Marosékhoz András kedvenc játékosa, Zombori Sándor mákospitézni? Hogy sikerült elkerülnie a '86-os legendás magyar-brazilt? Ez mind kiderül az ő kisfilmjéből!

Nagy Dániel

"Ha jól focizol, bárhol elfogadnak." - ez a Válogatott irodalom egyik kulcsmondata. A korábbi igazolt focista, az NB III-ig és a BLASZ-ig eljutó Nagy Dániel elmeséli Íróválogatott-beli tagságának kezdetét. Ami olyannyira sikerült, hogy a 2016 májusában világbajnok Íróválogatott játékosaként az Észak-Ciprus elleni döntő 90. percében ő lőtte a 3-1-re megnyert meccs utolsó gólját. Úgy, hogy 1-0-nál kiállították a kapusunkat, Belányi Józsefet. Majd jön a kupa hazahozatalának vicces elmesélése és Liverpool-imádatának részletei. "Amikor Torres eligazolt, összeszorult mindenkinek a szíve, az enyém is."

Elmondta, hogy a pályán nincs különbség. "Hiába van nekem Nike cipőm, a másiknak meg egy Wink a kínai piacról, ha a másik jobb játékos nálam." Nincs kedvenc magyar csapata, "pedig jó lenne szurkolni valakinek, jó lenne, ha lenne sálam."

Szálinger Balázs

"Nem tud annyira lelkesíteni a válogatott, ez nagyon rossz érzés. Annál jobban szeretem, elhiszem a falusi meccseket és a játék szépségét." Elkötelezett ZTE-drukker, a klub címere rá van tetoválva a jobb karjára. A József Attila-díjas költő a FourFourTwo Magazin magyar kiadásában négy évig, 50 részen át írt Minarik Ede álnéven - az első 30-at Novák Tamással, a többit feleségével - a Hazai pálya-rovatban a Kárpát-medence stadionjairól és futballpályáiról.

A magyar foci érdektelen lett szerinte, nem nézte meg a Luxemburg elleni válogatott meccset sem. Kedvenc klubjával, a ZTE-vel kapcsolatban nem az a problémája, hogy évek óta másodosztályú a klub, hanem hogy kilátástalan a helyzet, nem is akar feljutni a Zete.

Mire hazaértünk a bemutatóról, a magyar válogatott 1-0-re legyőzte Costa Ricát, de az évzáró siker a fasorban sincs ehhez az estéhez és az elhangzott történetekhez képest.

Hozzászólások