Foci - Messi és Ronaldo rivalizálásán túl is van élet
Messi és Ronaldo rivalizálásán túl is van élet
Fotó: Europress/AFP

Messi és Ronaldo rivalizálásán túl is van élet

Németh DánielNémeth Dániel
2019/11/09 11:37
Cristiano Ronaldo és Lionel Messi rivalizálása legalább egy évtizede határozza meg és formálja át a labdarúgást. Mostanra azonban mindkét játékos erősen közelít pályafutása utolsó produktív éveihez, ami felveti a kérdést: vajon a két zseni visszavonulását követően is lesz-e majd olyan párharc, ami hasonló módon lázban tartja a futballtársadalmat. 

Ha az eredményességet kivonjuk a képletből (márpedig az életkor miatt ez célszerű), Kylian Mbappét a jelenlegi játékerő alapján már most a két világklasszis mellé sorolhatjuk. Fiatal kora ellenére világbajnoknak mondhatja magát, volt BL-elődöntős csapat vezére és jobb napjain nincs védő, aki megállítja. Hogy végül utoléri-e Messit és Ronaldót, nagyban múlik majd azon, meddig teljesedik ki pályafutása, és meddig tudja fenntartani termelékenységét. Ezt a forgatókönyvet még nem írták meg, számos tényező befolyásolhatja a sztori alakulását.

További érdekes kérdés a jövőre nézve, vajon lesz-e olyan támadó, aki felnő Mbappé eredményessége mellé, és kialakul-e az a fajta motiváló szimbiózis, ami meghatározó volt a két fentebb említett zseni karrierjében. Ha most kellene tippelnünk, azt mondanánk, hogy a Salzburg tehetségének, Erling Braut Haalandnak lehet a legnagyobb esélye erre. Elsőre túlzásnak tűnhet a norvég játékost ahhoz az Mbappéhoz hasonlítani, aki durván háromszor annyi felnőtt bajnokin játszott (ráadásul magasabb szinten) és vezére volt a világbajnok francia válogatottnak is.

Erling Haaland: "A világ legjobbja akarok lenni." | Hosszabbítás

A Bajnokok Ligájában pályára lépni nagy dolog. Gólt szerezni az első Bajnokok Ligája meccseden hatalmas dolog. Egy félidő alatt mesterhármast szerezni életed első Bajnokok Ligája mérkőzésén óriási tett. Mindezt tinédzserként elérni, Wayne Rooney 2004-es hasonló „belépője" után, szinte már földöntúli.

Ám nem árt figyelembe venni azt, hogy Mbappé 20 hónappal idősebb, vagyis neki több ideje volt letenni ezt-azt az asztalra. Haaland maximalizmusára és hozzáállására jellemző, hogy amikor gyors fejlődése miatt dicsérték az újságírók, rögtön a nála sokkal előrébb tartó franciát hozta fel ellenpéldaként. "Ha egy norvég negyedosztályban futballozó 18 éveshez hasonlítanak, talán igazuk lehet, viszont ha Mbappéval vetünk össze, akkor nagyon is lassan haladok" - jelentette ki nemrég egy interjúban.

Önmagában már az érdekes, hogy a norvég játékos nem egy átlagos szupertehetséghez (már ha ez egy létező fogalom), hanem a világ második legdrágább játékosához képest állította fel a mércét. Már ezért megéri vizsgálni a kérdést, lehet-e Mbappé és Haaland különcsatája a következő nagy rivalizálás.

Haaland az előző idényben öt alkalommal lépett pályára a Salzburgban, négyszer csereként, és a kevés játékelehetőség, valamint az új kultúra ellenére megszerezte első találatát. Az U20-as norvég válogatottban eközben öt mérkőzésen 11 gólt szerzett, ami úgy is elismerésre méltó, hogy ebből kilencet (!) Honduras 12-0-s lemészárlása során lőtt. Ebben a szezonban minden sorozatot figyelembe véve 13 meccsen 20 gólnál jár, ebből hetet a Bajnokok Ligájában szerzett, így jelenleg ő áll a góllövőlista élén a sorozatban.

000_1M21D8.jpgFotó: Europress/AFP

Felnőtt találatainak nagy részét a norvég és az osztrák bajnokságban szerezte, ami lássuk be, azért nem a legmagasabb szint, a BL-gólok viszont jelzik, nagyon is komolyan kell venni a norvég játékost. Hét találatából hármat a Genk kapujába rámolt be, míg a fennmaradó négyet a Liverpool és a Napoli ellen lőtte, vagyis eredményes volt a világ két jelenlegi legjobb belső védőjét, Virgil van Dijket  és Kalidou Koulibalyt foglalkoztató csapatok ellen. Ezt a teljesítményt nehéz volna egyetlen kézlegyintéssel elintézni. 

Ezek után adja magát a kérdés: hol járt Mbappé három hónappal a 19. születésnapja előtt. Nos, jóval előrébb. 92 bajnoki mérkőzésen 42 gólt szerzett a Monaco és a Paris Saint-Germain színeiben, vezére volt az U19-es francia válogatottnak és hatszor betalált a BL-ben is. Mbappé e tekintetben azonban Ronaldóra és Messire is jócskán rávert. Hasonló korban a portugál még csak hat gólt kapart össze a Sporting és a Manchester United színeiben, míg az argentin 12-nél járt a Barcelonában. Később azért utolérték magukat a gólszerzésben.

Vagyis talán nincs is jelentősége annak, hogy ebben a korban hol tartanak, Haalandnak bőven meglesz még a lehetősége a felzárkózásra.

Egészen különleges módon építették fel a Salzburg 19 éves gólvágóját | Hosszabbítás

Ebben az idényben 13 mérkőzésen 20 gólnál jár, a Bajnokok Ligájában pedig történelmet írt azzal, hogy első három találkozóján hatszor talált be az ellenfelek kapujába. Erling Braut Haalandtól már most tartanak az ellenfél edzői, és joggal: hétről hétre bizonyítja, hogy nagy jövő előtt állhat az európai labdarúgásban.

Ráadásként van még egy dolog, ami már szemre is kiemeli a közegből: félelmetes fizikális adottságokkal rendelkezik, termetét meghazudtolóan gyors, technikailag képzett és igen jó a labda nélküli mozgása. Utóbbi nem csak az agresszív letámadásra építő salzburgi rendszerben értékes, de még vonzóbb célponttá teheti a piacon. Bár a fiatal Zlatan Ibrahimovic tehetségesebb volt nála, ebben a korban még inkább igaz volt a svéd klasszisra a túlzott egyénieskedés, Haaland ellenben tökéletes csapatember és a hozzáállásával is elégedettek az edzői.

Jelenleg ez a legtöbb, amit megállapíthatunk. Haaland különleges tehetségnek tűnik, de a futball évszázados története során láttunk pár örök ígéretet. Ráadásul számos ok állhat a vártnál gyengébb teljesítmény mögött: rossz karakter, gyenge morál, pályán kívüli problémák, túlzottan a fizikumra épülő játék, megtorpanás a technikai és taktikai fejlődésben és persze a sérülések. Ez az érme rosszabbik oldala, a bizonytalan rész. Bizonyos értelemben Haaland kivételes helyzetben van, ám még így is csak egy pontig van a saját kezében a sorsa.

Ebben az értelemben csak egy 19 éves srác, aki azon morfondírozik, mit hoz számára a jövő a következő két évtizedben. Jövője fényesnek tűnik, mindezt példás munkamorálja és erős személyisége biztosíthatja, azonban ő is csak egy olyan nyíl, amit az íjász épp csak hogy kilőtt. A lövés jól sikerült, a nyíl magabiztosan tart a célba érés felé, ám számos tényező eltérítheti, akár Mbappé. Nincs más hátra mint élvezni, amíg csak lehet, és ki tudja: talán még az is előfordulhat, hogy a karrierjük végéig meglesz rá a lehetőségünk.

via ESPN

Hozzászólások