Foci - Megéri-e a Real Madridnál padozni?
Megéri-e a Real Madridnál padozni?

Megéri-e a Real Madridnál padozni?


2015/05/21 11:34

Keylor Navas egyike volt a tavalyi világbajnokság azon játékosainak, akik a torna nagy sztárjai, legjobbjai közé tartoztak. Ezek után nem keltett nagy meglepetést, hogy 2014 nyarán 10 millió euróért, 6 évre szóló szerződést aláírva a Real Madridhoz került. Azóta összesen 11 mérkőzésen állhatott a kapuban. Mindössze 8 gólt kapott, 19 védése volt. És ennyi.

Adódik a kérdés, hogy ez mennyire van rendjén. Mennyire helyes a döntés, hogy egy ilyen szintű kapus alig játszhasson meccset. Nem arról van szó, hogy az első számú kapus ne élvezne elsőbbséget az esetek kilencven százalékában, hiszen minden klubnál ez a helyzet. Nyilván.

De vajon az adott helyzetben megéri-e Navasnak a Real Madrid kispadján tölteni az év több mint háromnegyedét? Costa Rica hőse, a vb sztárja olyan szintű csapathoz kerülhetett, mint a Királyi Gárda. Hogy aztán többet ne érezhesse azt, amit a bravúrjai során, a vb alatt.

Nagy szerepet játszik az ügyben Casillas személye is. Nem vitás, hogy elsőbbséget élvez a csapat kapujában. Igazi madridi legenda, a klub tartozik neki annyival, hogy amíg azt a teljesítményével kiérdemli, ő legyen az elsődleges. Amíg azt a teljesítményével kiérdemli...

A spanyol kapus nem éppen élete formájában játszott az elmúlt két szezonban, sok vesztes meccset köthetnénk össze a nevével. Ezt a szurkolók is érezték, és nem is nézték jó szemmel bakijait. Ő már nem a régi, már rég nincs meg benne az, amitől a szurkolók és a csapat biztonságban, az ellenfél meg igen nagy gondban érezhette magát. De a helyzet semmit nem változott, többnyire ő állt idén is a kapuban.

Persze Navas esetében attól sem szabad eltekinteni, hogy a legtöbb focista számára a Real Madriddal és a világ legjobb focistáival Bajnokok Ligáját, bajnokságot, kupákat nyerni egy mindent elsöprő, felülmúlhatatlan élmény. Még a háttérből is. Még a padról is. És hogy ezeket a sikereket elmondhasd magadról, hogy ezek a címek ott lehessenek a neved alatt, ezért szinte kivétel nélkül bárkinek megéri tűrni. Már ha valóban megnyersz a felsoroltak közül bármit is, nem úgy, mint idén Ronaldóék.

De hogy valaki hivatásának tényleges űzését háttérbe helyezze bizonyos címekért, nem biztos, hogy követendő példa. Megérné-e egy dobosnak, hogy ő csupán az elsődleges dobos kottalapozója legyen, ha ez azzal egyenlő, hogy ő New York legrangosabb zeneakadémiájának a tagja lehet?

Vélhetően igen.

Egy darabig.

De meddig?

Úgy hiszem, egy szint után el kell(ene) jönnie egy focista, egy sportoló életében annak a pillanatnak, hogy a játék, a sport elsőbbséget élvezzen. Navas neve eltűnt a labdarúgás vérkeringéséből. Egy szezon alatt alig tíz meccsen pályára lépni aligha tett jót karrierjének, nem hogy a fejlődésének.

És ehhez még az is hozzájön, hogy a Real Madrid szerződtetni szeretné a Manchester United spanyol kapusát, David de Geát. És ha ez sikerül, adódik a kérdés: vajon Casillast vele szemben is előbbre helyezik, csak mert ő az Iker Casillas? Úgy gondolom, nem lenne túl okos húzás. Arról nem is beszélve, hogy Navas sorsa még bizonytalanabbá válik. A Costa Rica-inak még öt évig tartó szerződése van a klubbal, ami nem kevés idő, és szeretné, ha ezalatt többször kaphatna lehetőséget.

Így nyilatkozott a napokban:

“Az, hogy nem panaszkodom a sajtóban, nem jelenti azt, hogy minden rendben van. Szerettem volna lehetőséget kapni, hogy többet játszhassak. Soha nem terveztem úgy, hogy majd csak cserekapus leszek, de egy nehéz időszakon vagyok túl és ez bekövetkezett, én pedig próbáltam a legjobban kezelni a dolgot.“

“Remélem, hogy jövőre más lesz a helyzet, és képes leszek rá, hogy beverekedjem magam a kezdőcsapatba. A szerződésem további öt évre szól, és én pozitív mentalitással állok a dolgokhoz. Nehéz lesz, de nem adom fel. Remélem, hogy majd meg kapom egyszer a lehetőséget. A versenyhelyzet jót tesz, segít benne, hogy tovább fejlődhessek.”

A Real szurkolók abban reménykedhetnek, hogy a klub vezetősége nem fog Casillas miatt olyan szintű kapusokat háttérbe helyezni, mint Navas vagy De Gea. Vagy ha mégis, legalább abban, hogy ez idő alatt kupákat nyer a csapat, aminek legalább Navas is örülhet majd a padról...

Hozzászólások