Foci - Mbappe is megcsinálta a koronavírus-tesztet, negatív az eredmény
Mbappe is megcsinálta a koronavírus-tesztet, negatív az eredmény
Fotó: Europress/AFP

Mbappe is megcsinálta a koronavírus-tesztet, negatív az eredmény

Farkasvölgyi GáborFarkasvölgyi Gábor
2020/03/11 09:22

A PSG sztárja, Kylian Mbappe napok óta betegeskedett, edzéseket is kihagyott. A beszámolók szerint a párizsi klub vezetősége igen csak aggódott a fiatal játékos egészségügyi állapota miatt, ugyanis a koronavírushoz hasonló tüneteket produkált. Mbappén kedden elvégezték a szükséges teszteket és az eredmény megnyugtató végeredményt hozott, a futballista negatív leletet produkált.

A PSG szupersztárja napok óta nem érezte jól magát, láza volt és torokfájásra panaszkodott, mindez publikus volt, a klub nem is csinált titkot abból, hogy a csapat egyik legjobbja betegséggel küszködik. Thomas Tuchel is elmondta újságírói kérdésre, hogy játékosa beteg, nem edzett hétfőn és kedden sem. Mbappén végül kedden végezték el a szükséges teszteket, amelyek negatív eredményt hoztak. Kylian Mbappe az első nagynevű labdarúgó, akiről nyilvánosságra hozták, hogy átesett a koronavírus-teszten. A klasszis a mostani szezon során 32 mérkőzésen 30 találatot jegyez, ebből 18-at a bajnokságban, 6-ot pedig a BL-ben szerzett.  

Ami a PSG-t illeti, a párizsi klub a Dortmund elleni sorsdöntő BL-visszavágóra készül és bizony elkélt volna Mbappe segítsége ugyanis az „odavágón” Löw Zsolték 2-1-re kikaptak Dortmundban. A Parc de Princes-ben megrendezésre kerülő visszavágót zárt kapuk mögött rendezik, éppen a koronavírus fenyegetése miatt. A vírus és a fertőzésveszély miatt amúgy a francia bajnokság mérkőzéseinek lebonyolítását is átszervezi a szövetség, egyelőre azonban még nem egyértelmű, hogy a mérkőzések zárt kapuk mögött kerülnek megrendezésre, vagy beengedik a szurkolókat, ám a számukat 1000 főben maximalizálják minden összecsapás során.

A koronavírus jelenleg világszerte átírja a mindennapok forgatókönyvét. 

Ami a nemzetközi sportéletet illeti, több országban a labdarúgó-bajnokságok vagy szünetelnek, vagy a mérkőzéseket üres stadionokban rendezik meg. A nemzetközi kupasorozatok mérkőzéseit is befolyásolja a vírus elleni küzdelem, a legtöbb mérkőzés, így a Bayern – Chelsea rangadó is zárt kapus lesz. Az olasz bajnokság alakulásáról ittírtunk, Németországban az Union Berlin – Bayern München összecsapáson kívül minden találkozót zárt stadionokban játszanak le. Angliában elhalasztották a szerdára kitűzött Manchester City-Arsenal mérkőzést, mert előzőleg a londoni klub több játékosa kapcsolatba került az Olimpiakosz görög csapat tulajdonosával, aki megfertőződött az újfajta koronavírussal. Az Arsenal közleményében tudatta, hogy elővigyázatosságból született meg a rangadó elhalasztásáról szóló döntés. Ez az első mérkőzés a Premier League-ben, amelyet a decemberben Kínából indult koronavírus-járvány miatt nem rendeznek meg.
A nyári Európa-bajnoksággal kapcsolatban is érkeztek hírek, több szövetség az esemény elhalasztását javasolta, ám az UEFA egyelőre hallani sem akar semmiféle halasztásról, sőt a világszinten tapasztalható állapotokhoz képest kissé arrogánsan "A 2020-as Eb június 12-én elkezdődik Rómában" felkiáltással adott ki közleményt, persze hangsúlyozva, hogy figyelemmel követik a koronavírus-járvány terjedését és szorosan együttműködnek a helyi és a nemzetközi hatóságokkal, de "A tervezett menetrendet nem kell módosítani" szerintük. 


A Nemzetközi Olimpiai Bizottság már jóval óvatosabb.

Legalábbis a korábban tapasztalt kommunikációjuk nagyot változott. Olyannyira, hogy már egy esetleges halasztásról is kommunikálnak a sajtó felé, persze hangsúlyozva, hogy mindez csak teoretikus, hiszen még nem vitatták meg, milyen hatással van a járvány a játékokra, mivel legutóbbi tanácskozásukat decemberben tartották, még a járvány kirobbanása előtt. Az olimpiai szervezőbizottság egyik tagja, Takahasi Harujuki a tekintélyes The Wall Street Journalnak nyilatkozva elmondta, hogy amennyiben idén nyáron az új koronavírus járványa miatt nem lehetne megtartani a tokiói olimpiát, úgy a játékok egy vagy két évvel való elhalasztása lenne a legreálisabb megoldás. Takahasi szerint - írja a lap - a játékok nézők nélküli megrendezése túlságosan nagy pénzügyi károkat okozna, míg egy egy évnél rövidebb halasztás esetén az olimpia ütközne más jelentős profi sportrendezvényekkel. Szakértők szerint egy egyéves halasztás a jövő év azonos időszakára jelentős logisztikai problémákat okozna, de a médiaközvetítések szempontjából megvalósítható lenne, mivel ugyanúgy beilleszthető lenne a közvetítési jogokkal rendelkező médiumok általában laza nyári műsorrendjébe.
A tavaly decemberben Kínából indult új típusú koronavírus-járvány eddig világszerte több mint 116 ezer embert fertőzött meg, és több mint 4 ezer ember halálát okozta. Japánban állítólag közel 1300 esetről tudnak, amiből mintegy 700 a februárban Tokió közelében karantén alá vont óceánjáró hajó utasai közül került ki. A távol-keleti országban kedden 59 új esetet azonosítottak, ami az NHK japán közszolgálati televízió szerint az eddigi legnagyobb napi növekményt jelenti.

via: részben yahoosports, MTI 

Hozzászólások