Foci - Szívrohamban elhunyt Diego Maradona, minden idők egyik legnagyobb futballistája
Szívrohamban elhunyt Diego Maradona, minden idők egyik legnagyobb futballistája
Fotó: Europress/AFP

Szívrohamban elhunyt Diego Maradona, minden idők egyik legnagyobb futballistája

Takács MártonTakács Márton
2020/11/25 17:44

Hatvanéves korában szerdán szívrohamban elhunyt Diego Maradona, minden idők egyik legjobb futballistája - jelentette be a világbajnok argentin játékos jogi képviselője.

A világbajnok labdarúgó a hónap elején agyműtéten esett át, ugyanakkor halálát szívroham okozta.

A Boca Juniors, a Barcelona és a Napoli legendája 1986-ban világbajnoki címig vezette az argentin válogatottat, ám 1997-es visszavonulása óta egészségi problémákkal küszködött.

Maradona november elején depresszió miatt került be egy La Plata-i magánklinikára, ahol vérszegénységet és kiszáradást is megállapítottak nála. Egy hétfői napon azt közölték, hogy háromnapos hidratálásra van szüksége, de nincs vészhelyzetben és bármikor elhagyhatja a kórházat, ám a rá következő nap koponyaűri vérzés miatt meg kellett operálni. Elvonási tünetek miatt nem akarták gyorsan hazaengedni onnan, személyi orvosa, Leopoldo Luque elmondta, zavaros időszakai vannak Maradonának, és nyugtatókat kap, hogy megkönnyítsék számára a tisztulási folyamatot. Másik orvosa, Alfredo Cahe kijelentette, Maradonának gyógykezelésre van szüksége, hogy abbahagyja az alkoholfogyasztást, mert az egész családja egyetért abban, hogy kezelhetetlen. Nyolc nappal később, november 12-én hagyhatta el a kórházat. Az idősebb lányához közel, egy házban folytatta felépülését, és további kezelést kapott alkoholfüggősége miatt.

Maradona október 30-án ünnepelte 60. születésnapját, impozáns cikkben emlékeztünk meg e jeles eseményről.

Diego és Maradona viaskodása alig több mint 60 év alatt elemésztette a gazdatestet | Eurosport

Ez az írás pár héttel ezelőtti születésnapján köszöntötte Diego Armando Maradonát. Elkerülhetetlen, hogy a létező legiszonyúbb okból, halála miatt ismét visszatekintsünk. Isten nyugosztalja az embert, aki életének java részét a bolygó legérdekesebb személyiségeként töltötte, és egyes pillanataiban annyi emberben annyiféle és annyi érzelmet váltott ki, mint talán senki.


Az Argentin Labdarúgó-szövetség a Twitteren tett nyilatkozatában azt írta: "legmélyebb bánatunkat fejezzük ki legendánk halála miatt", hozzátéve: "Mindig a szívünkben leszel." Alberto Fernández argentin köztársasági elnök háromnapos nemzeti gyász hirdetett. "Elvittél minket a világ legmagasabb pontjára, és tettél minket rendkívül boldoggá. Te voltál a legnagyobb közülünk. Köszönet, hogy velünk voltál, Diego. Hiányozni fogsz egész életünkben!" - írta a politikus.

Nápolyban Maradonát pályafutása alatt és azt követően "istenként" tisztelték, a Napoli közleménye szerint a legenda halála "pusztító csapást" jelent a város és a klub számára is.

"Gyászolunk, úgy érezzük magunkat, mint egy bokszoló, akit kiütöttek, teljes a sokk" - mondta Nicola Lombardo, a Napoli szóvivője.

Az FC Barcelona a hivatalos Twitter-oldalán fejezte ki részvétét a világfutball egyik legnagyobb ikonjának halála miatt.

Pelé, a brazilok háromszoros világbajnok legendája rövid közleményében ezt írta: "Remélem, egy nap majd együtt rúgjuk a labdát ott fenn az égben".

Cristiano Ronaldo, a portugálok sztárja közölte, ő egy baráttól, a világ pedig egy zsenitől búcsúzik. "Korunk egyik legjobbja volt, egy utánozhatatlan varázsló. Túl korán elment, de határtalan örökséget hagyott maga után és olyan űrt, amelyet lehetetlen betölteni. Nyugodj békében, sosem felejtünk el."

Lionel Messi úgy vélekedett, ez egy szomorú nap hazája, Argentína és a futball számára. "Elhagyott bennünket, de nem ment el, mert Diego örök. Emlékszem a csodaszép vele töltött pillanatokra, és részvétemet küldöm családjának és barátainak" - írta közösségi oldalán a Barcelona argentin ásza.

A brazil Neymar kijelentette, mindig emlékezni fog Maradonára. "Nagy örökséget hagytál ránk, a labdarúgás köszönetet mond neked" - fejtette ki.

Gary Lineker, az angolok korábbi válogatott csatára közölte, az elhunyt világbajnok generációjának legjobbja volt.

"Alighanem minden idők legjobbja volt. Áldott, de zilált élete után remélhetőleg békét talál isten kezei között" - tette hozzá.

Maradona-10-mez-min.jpgFotó: Europress/AFP

Marta, a többször is a világ legjobb női labdarúgójának megválasztott brazil csillag szerint Maradona egy isten volt a labdával. "Történelmi legenda, aki mindannyiunkat inspirált" - tette hozzá.

Aleksander Ceferin, az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) elnöke arról nyilatkozott, hogy nemrég még kommunikált Maradonával.

"Minden jót kívántam neki, és most óriási sokként ért a hír. Csodás játékos volt, aki zsenialitásával és karizmájával is kiemelkedett. Hős volt Argentínában és Nápolyban, aki fiatal és idős szurkolókat is lelkesíteni tudott" - tudatta a szlovén sportdiplomata.

Farhan Haq, az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) a szóvivője azt mondta, nemrég beszélt Maradonával.

"Sokak véleményét tolmácsolom, amikor úgy érzem, néha mintha megérintette volna Diegót isten keze."

Maradona a Barcelonánál és a Napoliban aratta legnagyobb klubsikereit, utóbbi egyesülettel kétszeres olasz bajnok és Olasz Kupa-győztes volt, UEFA-kupát is nyertek. Az argentin válogatottban 91 mérkőzésen 34 gólt szerzett, négy világbajnokságon képviselte hazája színeit. Az 1986-os vb-n csapatkapitányként vitte aranyéremig együttesét, varázslatos egyéni teljesítménnyel járult hozzá a végső sikerhez. Négy évvel később szintén a döntőig meneteltek, de ott az NSZK-tól 1-0-ra kikaptak, a '94-es tornán pedig megbukott a doppingvizsgálaton, és hazaküldték a vb-ről.

Karrierje második felében kokainfüggőséggel küszködött, és 15 hónapos eltiltást kapott, amikor 1991-ben pozítv lett a drogtesztje. A profi futballtól 1997-ben vonult vissza, a 37. születésnapján, a Boca Juniorsnál töltött második időszakában. 

2000-ben a FIFA internetes voksolásán őt választották a múlt század legjobb futballistájának, ám a sportszervezet a szabályokat az utolsó pillanatban megváltoztatva holtversenyt hirdetett közte és Pelé között. Ugyanebben az évben kórházba került, ahol kiderült, hogy súlyos tüneteit kábítószer-túladagolás okozta. Több elvonókúrán esett át Kubában, ahol Fidel Castróval is összebarátkozott, az utóbbi években többször szorult kórházi kezelésre, túlsúlya miatt gyomorszűkítő műtétet is végeztek rajta.

Maradonát 2008-ban kinevezték hazája válogatottja szövetségi kapitányának, posztjáról a 2010-es világbajnokság után távozott, ahol a negyeddöntőben Németország búcsúztatta őket. Ezt követően az Egyesült Arab Emírségekben és Mexikóban, az elmúlt időszakban pedig az argentin élvonalbeli Gimnasia de La Plata csapatánál edzősködött.

Maradona-vb-86-min.jpgFotó: Europress/AFP

Diego Maradona névjegykártyája

születési hely, idő:
Villa Fiorito, 1960. október 30.
elhunyt: Tigre, 2020. november 25.
magasság/testsúly: 168 cm/70 kg
poszt: támadó középpályás
válogatottság: 91 mérkőzés, 34 gól

klubjai játékosként:
Argentinos Juniors (1976-1981), Boca Juniors (1981-1982), Barcelona (1982-1984), Napoli (1984-1991), Sevilla (1992-1993), Newell's Old Boys (1993-1994), Boca Juniors (1995-1997)

szövetségi kapitány: Argentína (2008-2010)
klubjai edzőként: Textil Mandiyú (1994), Racing Club (1995), al-Vaszl (2011-2012), Fudzsairah (2017-2018), Dorados (2018-2019), Gimnasia de La Plata (2019-2020)

legjobb eredményei játékosként: világbajnok (1986, Mexikó), vb-ezüstérmes (1990, Olaszország), Copa America-bronzérmes (1989, Brazília), UEFA-kupa-győztes (1989, Napoli), argentin bajnok (Boca Juniors, 1981), spanyol bajnok (1983, Barcelona), Spanyol Király-kupa-győztes (Barcelona, 1983), olasz bajnok (1987 és 1990, Napoli), Olasz Kupa-győztes (1987, Napoli)

díjai, elismerései: a vb legjobbja (1986), 6x az év dél-amerikai játékosa (1979, 1980, 1986, 1989, 1990, 1992), 4x az év argentin játékosa (1979, 1980, 1981, 1986), az évszázad gólja a FIFA-nál (1986, Anglia ellen), a FIFA internetes szavazásán az évszázad futballistája, az évszázad legjobbjait felvonultató "FIFA 100" tagja


Hozzászólások