Foci - Már csak négy hét, Suárez!
Már csak négy hét, Suárez!
Fotó: Europress/Getty

Már csak négy hét, Suárez!


2014/09/26 14:47

„Azt hiszem, hogy tavaly nyár óta igazi példakép voltam, profi volt a hozzáállásom, és csak az lebeg a szemem előtt, hogy előre menjek, és jól játsszak, bármit is mondanak rólam.”-nyilatkozta Luis Suárez még a világbajnokság előtt. Nos, azóta sok mindennek elmondták őt, de példaképnek biztos nem.

Suárezt ugyanis a világbajnokságon súlyosan megbüntette a FIFA, mivel ismét harapott. A büntetés értelmében 4 hónapig semmi labdarúgással kapcsolatos tevékenységet nem végezhet, valamint 9 meccsen keresztül nem léphet pályára válogatott mérkőzésen. "Az eltiltása minden futballal kapcsolatos eseményre érvényes. Nem lehet jelen egyetlen labdarúgáshoz kötődő rendezvényen sem, függetlenül a helyszíntől. Még egy jótékonysági eseményen sem vehet részt" - jelentette ki Delia Fischer, a FIFA szóvivője. Mindenki döntse el maga, mennyire tartja ezt túl szigorúnak vagy nem, mindenesetre érezzük, hogy a FIFA milyen komolyan igyekezett fellépni az ügyben. Ennek ellenére Suárez azóta nem csak, hogy bemutatkozott a nyílt közönség előtt, de már két gól is fűződik a nevéhez.

Hogyan jutott el idáig a Barcelona újonca? Hogy lett a teljes ”száműzetésből” végül gólöröm? Kezdjük az elején.

A nyári incidens óta Suárez az internet egyik kedvenc mémjévé vált, rengetegen elítélték, azóta már mélyen megbánt tettéért. Akadt azonban számos szurkoló és futballista, többek között Maradona is, akik kiálltak a játékos mellett, s felszólaltak a büntetés súlyossága ellen. Majd a Barcelona 88 millió euróért megvette a Liverpooltól. A katalán csapat ugyan nem mutathatta be a nyilvánosság előtt, ám a hűséges szurkolók személyesen mentek el az újonc otthonához, hogy köszöntsék, s autogramot kérjenek.

Teltek a napok, Suárez sem hazája szövetségének, sem csapatának felszereléseit, illetve létesítményeit nem vehette igénybe, s még edzőivel sem készülhetett a majdani visszatérésre, így személyi edzőt fogadott maga mellé.

Mivel az uruguayi fellebbezése a FIFA-nál nem kapott teret, tovább ment, és fellebbezett a CAS-nál (Nemzetközi Sportdöntőbíróság), ahol augusztus 8-án meg is hallgatták. A játékosok érdekeit képviselő nemzetközi szervezet (FIFPro) közleményben követelte, hogy csökkentsék a játékos büntetését: "Túlzó a büntetés az elkövetett szabálytalanságot figyelembe vébe. A minden labdarúgással kapcsolatos tevékenységtől való eltiltás korlátozza a munkához való jogát" - közölték. Nem kellett sokat várni a döntésre, végül enyhült a büntetés, s ugyan a 4 hónapos eltiltás maradt, viszont Suárez edzhet csapatával, s pályára léphet a tétnélküli mérkőzéseken. Így történt, hogy pár napra rá a Joan Gamper Kupa keretén belül, a León elleni meccs előtt bemutathatták, s a 6-0-s katalán győzelemmel záruló találkozó hetvenhetedik percében csereként beállhatott. A héten pedig a Barcelona B csapatában 2 gólt is szerzett az indonéz U19-es válogatott ellen.

Suárez tétmeccsen október 25-én, épp a Real Madrid ellen viselheti majd a gránátvörös-kék mezt, minden bizonnyal nagy nap és lehetőség lesz ez számára. Addig még sok munka vár rá, pláne, hogy állítólag a játék hiánya miatt több felesleges kilót is felszedett.

A harapás már a múlté, nyilatkozta Suárez. Való igaz - ahogy a korábbi kettő is -, de, hogy tényleg az-e, s kerül-e még bármiféle botrányba, ki tudja, majd meglátjuk. Az biztos, még egy ilyen, s nagy eséllyel végleg búcsút inthet karrierjének.

 

Hozzászólások