Foci - Manciniről
Manciniről
Fotó: Europress/Getty

Manciniről

Bodnár GergőBodnár Gergő
2014/11/15 15:56

Roberto Mancini.

Ha létezik ellentmondásos olasz edző, akkor ő az.

Bár kétségtelen, hogy három bajnoki címet nyert az Interrel és egyet a Manchester Cityvel, nem könnyű megítélni a szakvezetői képességeit. A kritikusai sokszor a "jókor volt jó helyen" és "ilyen kerettel, nem nehéz nyerni" kezdetű mondatokkal támadják.

A mostani szerepvállalásával azonban, végképp megerősítheti vagy éppenséggel megcáfolhatja a fenti kijelentéseket.

Adott ugyanis egy fiatal - tehát abszolút nem olyan erős és kész kerettel rendelkező csapat, mint Mancini első szerepvállalása idején - amelynek új elképzelésekre és pontos rendszerre van szüksége. Mert mindez Mazzarri irányítása alatt hiányzott.

Mancini az Internél: 152 bajnoki meccs - 91 győzelem. Mazzarri az Internél: 49 bajnoki meccs - 19 győzelem

Vagyis lesz munkája. De van hozzá "alapanyag". Ráadásul, lassan (január 5) nyit a téli átigazolási piac, így a keret felfrissítésére is van lehetőség.

A cél továbbra is a 3. hely megszerzése lesz. Nem is cél, inkább kötelező feladat (bár ilyen formában lévő Napoli mellett, ez elég merész vállalás). A BL bevételekre ugyanis szüksége van a klubnak. Az Európa Liga megnyerése pedig nem a könnyebbik út a legrangosabb sorozat irányába. Legyünk pontosak: a Bajnokok Ligája utolsó selejtezőkörének irányába.

A nézőket nem lehet átverni: A legutóbbi szezon első 6 hazai mérkőzésén, egyszer sem esett 35.000 alá a nézőszám. Az Inter mostani átlaga nem éri el a 33.000-et. A klub nyáron mindössze 22.500 bérletet értékesített.

Mancini kritikusai emlékeztetnek arra, hogy az első interes bajnoki címét az íróasztalnál szerezte meg (a Juve kizárása miatt), a második idényben nem volt méltó ellenfele (17 pontos előny, de ez nyilván nem az edző hibája), a harmadik évben pedig szó szerint az utolsó pillanatban jött össze a scudetto (Ibra duplája az emlékezetes esős Parma elleni meccsen).

Mancini az Inter edzőjeként: 152 bajnoki - 96 győzelem, 2,17 pont meccsenként.

Erick Thohir elmondás szerint 24 óra alatt hozta meg a döntést. Ez valószínűleg túlzás, mint ahogy az, hogy teljesen egyedül határozott. Ebben a választásban valószínűleg Moratti is benne volt. Bár Thohir kitart amellett, a lehető legjobb edzőt szerezték meg.

A lényegen persze nem változtat, Mazzarrival nagyon nem ment az Internek.

Az utolsó 3 tétmeccsén 0 pontot szerzett a csapat, ráadásul a volt nápolyi edző vezetésével soha nem volt képes sorozatban 3 bajnokit nyerni. Mancininek volt egy Serie A rekordnak számító 17-es sorozata (a 8. és a 25. forduló között, a 2006-2007-es idényben).

A váltás költséges volt, méghozzá az átlagosnál is költségesebb. Mancini 2 és fél évre írt alá, az első időszakban 2,7 millió eurót fog keresni. A következő két idényben viszont négyet, ezzel pedig a Serie A legjobban fizetett szakvezetője lesz. A probléma ott kezdődik, hogy Mazzarrinak 2016 nyaráig volt érvényes szerződése, vagyis a következő idényben az Inter csak a két edzőre 7.5 milliót fog kifizetni.

Szerencsés vagy jó szakember? Erre a kérdésre fog válaszolni Mancini. Mert ebből a keretből, sokat ki lehet hozni.

Az Internél: Mazzarri 56 tétmeccs/44.6%., Mancini 226 meccs/61.9

Nyilván, némi változtatással.

Mancini várhatóan  4-2-3-1-es felállást fogja alkalmazni, amiben fontos szerep hárul Kovacicra. Ő lesz az összekötő kapocs a középpálya és a támadósor között (kicsit olyan, mint Yaya Touré a Cityben). Az irányító, az egy szem csatár, Icardi mögött. Az új felálláshoz, új játékosok is kellenek. Az olasz sajtó szerint Kolarov (négy védős rendszerben a bal oldalon játszhatna) és Lamela érkezésre (a középpálya jobb oldala lenne az övé) van esély.

Egy biztos, Mancini a legutóbbi állomáshelyén, elérte a kitűzött célt. Második lett a Galatasarayyal és a BL csoportkörébe vitte a török csapatot. Most az építkezést illetően, nagyjából 50 nap mínuszban van.

Eddig ketten cseréltek: November 15-ig két klub váltott edzőt a Serie A-ban: Először október 19-én a Chievo (Corini - Maran) most pedig az Inter (Mazzarrit - Mancini).

A lényeg a végére maradt: az új edző november 23-án, pont a milánói derbin debütál.

Christian Vieri az Inter volt csatára elmesélte, a napokban épp azt mondta neki Pippo Inzaghi, hogy nem jönne jól nekik egy edzőcsere a városi rangadó előtt.

A váltás megtörtént.

A többi Mancinin múlik.

 

Hozzászólások