Magyar foci - Veszélyben az Újpest, de mi kell a bennmaradáshoz?
Veszélyben az Újpest, de mi kell a bennmaradáshoz?
Fotó: MTI

Veszélyben az Újpest, de mi kell a bennmaradáshoz?

Sergő Z. AndrásSergő Z. András
2020/05/31 20:55
Mondhatjuk, hogy ugyanott folytatja az Újpest a labdarúgó NB 1-et, ahol a járvány előtt abbahagyta, de ez valószínűleg nem jó ómen. Az egy hét alatt összeszedett két egygólos vereség után valós veszély az első osztályból való kiesés egy olyan csapatnak, amivel ez már több, mint 100 éve nem esett meg.

A most hétvégén folytatásképpen megrendezett 26. forduló után az Újpest FC minden eddiginél közelebb került kieséshez. A már szinte biztosan búcsúzó Kaposvár mellett jelenleg a lila-fehérek és a Paks áll egyaránt 29 ponttal kiesésközelben ja. A helyzet persze egyáltalán nem meglepő: 10 tavaszi mérkőzéséből összesen egyet tudott megnyerni a sereghajtó otthonában, mellette két döntetlen és 7 (!) vereség a teljesítmény, így a téli szünet előtti 5. helyet követően még ötöt csúsztak.

A decemberben még meglévő európai álmok néhány hét alatt szertefoszlottak, ráadásul az őszi gólzsák, Feczesin Róbert is a Vasasba igazolt.

Az Újpesi jelenleg a második legrosszabb formában lévő klub a folyamatosan színtiszta vereségeket elszenvedő Kaposvár mellett.

A hazai pálya hátránya

A mondással ellentétben az Újpest számára nem lejtős, hanem inkább emelkedős a hazai pálya, már amennyiben ebben az évadban lehet ilyet mondani az esetükben. A csapat kis túlzással az egész évadot idegenben játssza, hiszen a tavaly nyáron tervezett, de csak szeptember közepén indult gyepszőnyeg-csere, ami az előírt pályafűtés miatt volt szükséges, a vártnál jobban elhúzódott, majd a téli szünet alatt az is kiderült, hibásan teljesítették. 

Az ősszel meg a szomszédvár Vasas stadionja volt a hazai pálya, de a téli kupameccseken olyan abszurd helyzet is előfordult, hogy Zalaegerszegen és Szegeden kellett játszaniuk pályaválasztóként. Nem csoda hát, hogy az eddig megszerzett 29 pontból összesen kilencet szerzett a csapat hazaiként, 20-at idegenben.

Az Újpest helyezése a tabellán az eddigi 26 fordulóbanAz Újpest helyezése a tabellán az eddigi 26 fordulóbanFotó: Transfermarkt.com

Némileg cinikus hozzáállással mondhatjuk tehát hátránynak is, hogy hátralévő hét meccséből ötöt hazai pályán játszik, persze ez most már lehet, hogy inkább előny. A két és fél hónap kényszerszünet alatt ugyanis rendeződött a helyzet, ismét a Megyeri út az otthon. Üröm az örömben, hogy a két idegenbeli helyszín Székesfehérvár és a Groupama Aréna, ami az idei szezon alapján várhatóan 0 pont. De a Honvéd, a Debrecen és a Mezőkövesd sem lesz hazai pályán sem könnyű ellenfél, főleg, hogy a közvetlen rivális Paks ellen is csak egy döntetlenre futotta „otthon” a járvány előtti utolsó fordulóban. 30 pontjával persze a Debrecen is veszélyeztetett zónában van, így a június 9-ei meccs mindkét csapat számára talán kiemelten fontos. Az utolsó fordulóban az Újpest a Kaposvárt fogadja, így egy kiélezett végjáték esetén a lila-fehéreknek kedvezhet a sorsolás.


Kapitulálás 108 év után először?

A gondok a pályán kívül is megvannak, miután újra fellángolt az Újpest FC és az anyaintézmény Újpesti TE közötti feszültség. Roderick Duchatelet belga tulajdonos látszólag békejobbot nyújtott az évek óta húzódó, és több fokon perig jutó címervitában, másik kezével azonban ismét felemlegette és megerősítette véleményét, ami szerint az anyaintézmény által irányított utánpótlás képtelen megfelelő minőségű játékosokat integrálni az NB1-be. Való igaz, ritka madár mostanában az újpesti nevelés: Simon Krisztián 2009-ben, Litauszki Róbert 2011-ben, a cserekapus Banai Dávid pedig 2012-ben mutatkozott be a felnőtt csapatban.

A beépítésre érdemes fiatalok kinevelését a frissen kinevezett Véber György – Szlezák Zoltán kettőstől várják, akiknek semmilyen utánpótlás tapasztalata nincs. Ráadásul az egyre kevésbé népszerű szerb vezetőedző, Nebojsa Vignevic helyett a közvélemény lassan már az ex-újpesti párost követeli a kispadra.

Pedig Véber az elmúlt hat évben nem kapott elsőosztályú lehetőséget. A Mezőkövesd abban az évben kiesett az első osztályból, a kispadjáról három fordulóval a zárás előtt felállított szakember pedig azóta több, alsóbb osztályú együttesben is megfordult. 17 meccsnél azonban a megyei első osztályon kívül sehol sem töltött többet.

A klubvezetés egyelőre az év végéig kitárt Vignevic mellett, de a folytatás – osztálytól függetlenül – egyelőre kérdés. Az utoljára éppen többek között Véberrel 1998-ban bajnok lila-fehérek legutóbb 1911-ben estek ki az akkor 10 csapatos bajnokságból.

Hozzászólások