Magyar foci - Szoboszlaira már egész Európa figyel
Szoboszlaira már egész Európa figyel
Fotó: Europress/AFP

Szoboszlaira már egész Európa figyel

Minich RékaMinich Réka
2020/11/17 13:31
Aki látta az Izland elleni Eb-pótselejtezőt, annak valószínűleg nem kell felidézni a jelenetet. Az állás döntetlen, már a hosszabbításban járunk, az izlandiak pedig a tizenhatosunkon belül támadnak. A lövésüket Sigér blokkolja, majd a labda Sallai elé pattan, aki megtartja, visszapasszolja Sigérhez. A Fradi középpályása továbbít Szoboszlai Dominik felé. Ahogyan mondani szokták a többi már történelem.

Szoboszlai a saját térfelén kapja meg a labdát, amivel azonnal az ellenfél kapuja felé indul. Felgyorsít, sprintje nem túl látványos, mégis teret nyer vele. Két védő között okosan tolja el a labdát, Könyves keresztmozgásával pedig megnyílik előtte a terület. Ebben a pillanatban minden magyar drukker felugrott, hiszen jól ismerjük Dominik rúgótechnikáját. A lövés nem tartozik a legerősebbek közé, de annyira pontosan érkezett a hosszú alsó sarokba, hogy a kapusnak esélye sem volt védeni. Az egyéni akció minden apró mozzanata remekül kiemelte a Red Bull Salzburg középpályásának erényeit, valamint a meccsen nyújtott teljesítménye után – teljes joggal – a nemzetközi sportsajtó is tele volt a következő csapatát illető találgatásokkal.

Szoboszlai még csak 20 éves, de már most fél Európa körberajongta, a mindig visszafogott magyar sportsajtó pedig már most tőle várja a megváltást. Gera, Király és Dzsudzsák is szép karriert tudhatott magáénak, de Szoboszlai már most más szint. Az RB Salzburg színeiben heti résztvevője a Bajnokok Ligájának, ahol harmadik gólját lőtte, ezzel ő lett a BL legeredményesebb magyar gólszerzője. A szerződése 25 millió eurós kivásárlási záradékot tartalmaz, így akár már télen elhagyhatja az osztrákokat, hogy szintet lépjen.

Kérőkben nincs hiány, a pletykák szerint komolyan érdeklődik az Arsenal, de más angol klubok is figyelik őt. Korábbi csapattársa útját járva a Borussia Dortmund is lehet a következő cél, képben van természetesen a másik Red Bull klub, a Lipcse, valamint Olaszországból a Milan, de az AS pénteki címlapja szerint a Real is figyel a háttérből. Szoboszlai sokoldalú játékos, játékát a Football Radar osztrák ligával foglalkozó szakértőjével Anna Kovalovával elemeztük.

„Folyamatosan fejlődik. Először a Lieferingben játszott (az RB Salzburg fiókcsapata az osztrák 2. Bundesligában) és utána csak fokozatosan tették be a Salzburgba. Sokan azt várták tőle, hogy nagyon hamar be fog robbanni, de kicsit lassabban alkalmazkodott az új környezethez. Egyértelmű a tehetsége, egyszerűen több időre volt szüksége. Tavasszal, miután újraindult a bajnokság 10 meccsen lőtt 7 gólt és kiosztott 10 gólpasszt is. Ez volt az igazi áttörés számára. A Salzburg kétféle felállásban játszik: 4-2-2-2-ben, vagy pedig 4-4-2-ben, gyémánt alakú középpályával. Dominik vagy a két középső középpályás közül a bal oldali, vagy bal oldali támadó középpályást szokott játszani. Néha feltűnik a csatár mögött is. A képességei alapján képes a klasszikus tízes poszton is jól teljesíteni, de ha túlzottan a szélre kell húzódni, akkor nem tudja kihangsúlyozni az erényeit. Szeret mélyebbre is visszajönni a labdákért, onnan pedig lövésekkel és kulcspasszokkal veszélyeztetni.„

A játékát nézve egészen könnyednek tűnik, nem nehéz elképzelni, hogy a csapata vezére legyen a pálya közepéről. A passzai sokoldalúak, a pontrúgásai pedig életveszélyesek. Konovalovát a fiatal Kevin de Bruynera emlékezteti a magyar játékos.

„A kreativitás megvan benne, remekül ismeri fel a szabad területeket. Egyelőre még nem eléggé kiegyensúlyozott, nem jelent folyamatos gólveszélyt a játéka. Érdekes, hogy a távoli lövéseit sokszor helyezi az alsó sarkokra. A kapusok mindig azt mondják, hogy azokat nehezebb védeni, de mégis nagyon kevesen céloznak kimondottan alulra. Tudják még ki az, aki így lő? Kevin de Bruyne. Egyelőre még hullámzó a teljesítménye, néha kiemelkedőt nyújt, viszont többször halványan játszik. Megjósolhatatlan, hogy a meccs napján éppen milyen formában lesz, így még nem lehet rá építeni egy komoly csapatot. Idén ebben is javulást mutat, de még hosszú út áll előtte. Ha továbbra is így fejlődik világklasszis lesz belőle.”

És mi lehet Dominik számára a következő lépcsőfok? A legfontosabb, hogy folyamatos játéklehetőséghez jusson. Remélhetőleg követi majd Haaland példáját és figyelembe fogja venni, hogy melyik csapat dobja be bátran a fiatalokat is. Az Arsenal tökéletes lehet számára, csakúgy, mint az RB Leipzig. Dortmundban már trükkösebb lenne a helyzet, a középpálya közepén ott van Witsel, Delaney, Dahoud és a fiatal angol Bellingham is a vártnál több lehetőséghez jut már idén. Az viszont mindenképpen a Ruhr-vidékiek mellett szólhat, hogy már bizonyították, nem félnek fiatalokat a mélyvízbe dobni. Haaland példája megmutathatja Szoboszlai számára is, hogy hiába a tehetsége, türelem nélkül nem fog a legjobbak közé kerülni. Ideje van még bőven, a képességei alapján pedig igazán nagy dolgokra lehet képes a jövőben.

Eurosport UK

Hozzászólások