Magyar foci - Senki nem ragadta meg a podgoricai lehetőséget a szlovákok elleni meccs előtt
Senki nem ragadta meg a podgoricai lehetőséget a szlovákok elleni meccs előtt
Fotó: MLSZ

Senki nem ragadta meg a podgoricai lehetőséget a szlovákok elleni meccs előtt

Mártha BenceMártha Bence
2019/09/06 16:39
Mivel az Eb-selejtezőkre komoly szerkezeti gondokkal megy rá a magyar válogatott, ezúttal valóban volt tétje a montenegrói barátságos meccsnek, de az érintettek nem tudtak élni a lehetőséggel. Csak az derült ki, hogy kit és miért ne. 

Az egyik kedvenc futballal kapcsolatos mondásom, hogy A barátságos meccs olyan, mint a szójaburger, az alkoholmentes sör és a ducipornó: hasonlít, de nem ugyanaz. Pont olyan, mint az all star-meccsek: a téttel együtt pont a lényeg veszik el, nincs küzdelem, nincs harc, nincs szenvedély.

Ebben vélhetően a döntéshozók is egyetértettek, ezért hozták létre a Nemzetek Ligáját a barátságos meccsek kiváltására, ahol azért legalább némi tétecske van. Mindezek ellenére a magyar válogatott speciális helyzete miatt számunkra mégis volt értelme annak, hogy lekötöttünk egy barátságos meccset Montenegróval, még öt nappal a Szlovákia elleni, sorsdöntő meccs előtt is.

Számukra volt csak igazán tétjeSzámukra volt csak igazán tétjeFotó: MLSZ

Marco Rossit ugyanis úgy engedte útjára a kinevezésével az MLSZ, ahogy a kiképzés nélkül harcba küldött ejtőernyősöktől búcsúztak a repülőgépből kiugrás előtt: Jó szerencsét, gyors halált! A Georges Leekens kontárkodása utáni romokat megöröklő olasz szakembernek nem állt rendelkezésére egyetlen barátságos meccs sem, hogy legalább beköszönhessen az öltözőbe az első tétmeccs előtt, így alakult ki az a furcsa helyzet, hogy a kapitány egy évvel a kinevezése után, tíz tétmeccset követően játszhatta le első felkészülési meccsét.

Igenis hasznos volt a podgoricai szenvedés

Marco Rossi saját bevallása szerint nagyjából ötven játékosból álló fiktív kerettel dolgozik. Más szóval ennyi játékost figyel folyamatosan, de a bajnoki meccseken mutatott forma alapján túlságosan kockázatos lenne bedobálni őket a kezdőbe egy-egy fontos tétmeccsen, ezért jött most jól, hogy Montenegró is szabadnapos volt, és le tudtunk kötni velük egy meccset.

Pontosítsunk: jó, hogy volt egy szabad ellenfél, de jobb lett volna, ha az nem pont Montenegró, egy ilyen meccsből ugyanis csak egyetlen szempontból lehet messzemenő következtetéseket levonni: hogy kit ne!

Tipikus esete a teljes szereptévesztésben élő magyar futballközegnek, hogy az alánk rangsorolt válogatottakkal szemben automatikusan győzelmet vár el, és még mindig nem szoktuk meg, hogy mi aztán végképp nem becsülhetünk le senkit. Főleg azt a Montenegrót, amelyben négy topligás kezdőjátékos szerepel (vagyis szerepelhetne). A csapat tagjai nem is becsülték le az ellenfelet, egyszerűen ennyi jött ki a meccsből.

Továbbra is nyeretlenek vagyunk Montenegró ellen, vereség a podgoricai főpróbán | Hosszabbítás

A magyar labdarúgó-válogatott 2-1-es vereséget szenvedett Montenegró vendégeként a csütörtöki barátságos mérkőzésen Podgoricában. Nagyszerűen kezdett a magyar válogatott, ugyanis első támadásából gólt szerzett Holender révén, aki először volt eredményes a nemzeti együttesben. Nem sokkal később pedig Holman keresztlécre lőtt egy szabadrúgást.

Ettől még tény, hogy a közhangulat meccs utáni alakulása győzelem esetén “ez csak Montenegró volt”, vereség esetén “Úristen, már tőlük is” végletei között volt várható. De a felejthető meccsen elszenvedett vereségnek a kapitány számára igenis van fontos üzenete, mert kiderült egy csomó minden, amikből Rossinak le kell vonnia a megfelelő konzekvenciákat.

Mit tudtunk meg Podgoricán?

Rossi valószínűleg elsősorban a védelmünket akarta tesztelni, ezért tett a pályára egy rendkívül támadó - tőle nem szokatlan módon - ütköző középpályás nélküli csapatot, sőt valójában védekező középpályás sem volt a magyar csapat kezdőjében. A nyílt küzdelembe eleve kódolva volt a rengeteg párharc, illetve a sok lövés és a sok helyzet, és ebben nem is kellett csalódnunk (lövések: 12-15, kaput talált: 6-6).

Tesztelte a védelmetTesztelte a védelmetFotó: MLSZ

Az most egyrészt a csapat furcsa összeállítása, másrészt az összeszokottság teljes hiánya miatt nem fontos, hogy az egyensúly nagyon gyakran borult fel a pályán, az viszont nagyon is lényeges, hogy a játékosaink hogy oldották meg saját feladatukat. Ha összegezni kell, azt kellene mondanunk, nem sokan bizonyították be, hogy helyük van a magyar válogatott kezdőcsapatában.

A 2016-os Eb-n járt játékosok közül Bese és Lang is gyengén játszott, Kleinheisler sem találta a helyét a pálya közepén megszokott harcostársai nélkül, ami igaz a számára szokatlan poszton játszó Németh Krisztiánra is. Korhut sem váltotta meg a világot, pedig a balhátvéd posztját nagyon fontos lenne megoldanunk (nem véletlenül kapott bő félórát a debreceni Ferenczi), Holman pedig hiába volt sokat játékban, rengeteg labdát szórt el.

Rossi a meccs után közölte, ennyi egyéni hiba egyszerűen nem fér bele nála, amivel azt is elmondta, hogy néhány játékosnak nem kell válogatott meghívóra számítania a következő időszakban, ha mégis, akkor kizárólag kiegészítő emberként. A kapitány egyébként érezhetően dühös volt, jól olvasható volt az arcán, hogy nem csak lózung, hogy rühell veszíteni.

Mit tudtunk meg a szlovákok elleni meccsről?

A montenegrói meccs sok játékosnak óriási lehetőség volt, hiszen a hétfői, szlovákok elleni meccsre több poszt is kiadó még. Rossi nem számíthat a szlovák futballt jól ismerő középpályására, Kalmár Zsoltra, a Vidi jobbhátvédjére, Fiola Attilára, illetve kérdéses Nagy Ádám játéka is. A támadósorban sokat variált eddig is, a center posztja ugyan megoldott, de a széleken nem lehet előre megmondani, kiket fog játszatni a kapitány.

Nem tudott bizonyítaniNem tudott bizonyítaniFotó: MLSZ

A montenegrói lehetőséggel nem igazán élt senki, de ketten valószínűleg így is ott lesznek a hétfői kezdőnkben a podgoricai vesztesek közül (Baráth és Kleinheisler). Előfordulhat, hogy a bekerül a kezdőbe a Montenegróban csak csereként beálló Dzsudzsák Balázs, illetve biztosan ott lesz Willi Orban, de a többit csak tippelni tudjuk. Íme:

Gulácsi - Lovrencsics, Orban, Baráth, Kádár - Pátkai, Kleinheisler, Nagy Ádám - Szoboszlai - Dzsudzsák, Szalai 

Az nyilván veszteség, hogy Kádárnak kell balhátvédet játszania, hiszen ő inkább a védelem közepén hasznos, és a támadók között sem mutatott senki olyan teljesítményt, amivel a szlovákok elleni kezdőbe követelte magát. Hétfőn az elmúlt bő négy év legfontosabb meccsét játssza a válogatott, és csak remélni tudjuk, hogy már erre tartalékolt a csapat Podgoricán.

Hozzászólások