Magyar foci - Nem áldozta be…
Nem áldozta be…
Fotó: Europress/AFP

Nem áldozta be…

Szathmári AttilaSzathmári Attila
2014/07/20 10:34

Tegnap elkezdődött a magyar rendezésű U19-es foci-Eb. A magyar válogatott Ausztria ellen kezdte meg szereplését. A tornán fő célként pedig a jövő évi vb-re történő kijutást jelölte ki a szakvezetés, amit akár egy meccs megnyerésével is el lehet érni.

Eddig rendben is van a dolog. Ám született egy meccs előtti nyilatkozat, ami azóta se hagy nyugodni. Mészöly Géza szövetségi edző a következőket mondta:

Sok emberrel beszélgettem az Európa-bajnokságról, szakmabeliekkel, kollégákkal, laikusokkal, barátokkal. Volt, aki azt mondta, Géza, az elsődleges cél kijutni a világbajnokságra, márpedig ahhoz elég egy meccset megnyerni a csoportban, ezért áldozd be az osztrákok és a portugálok elleni találkozót, és minden erővel a gyengébbnek vélt Izrael ellen készülj.Ott kell majd az erő, ott fontos a siker. Én erre azt válaszoltam, ha így tennék, feladnám magam, az elveimet és azt, amire eddig készültem.”

Dicséretes. Olyan, mintha egy tanár azzal kérkedne, hogy noha minden ismerőse azt tanácsolta: „keverjen le” egyet annak a rossz diáknak, hogy megtanulja mi a rend, ez az elveivel ellentétes, tehát nem teszi. Noha ennek kellene „csöndes alapnak” lennie. Nem pedig…

Mindezt akkor, amikor mindenki azt mondja: kellenek az éles, nemzetközi meccsek, hogy a fiatalok megfelelő tapasztalatot szerezzenek, akkor ez egyáltalán felmerülhet, és elhangozhat egy meccs előtti felvezetés során. Nem áldozza be. Mert tényleg előrébb jutnánk két feladott meccsel és vb-kijutással? Akkor, amikor hat évvel ezelőtti Eb-elődöntő, és vb-bronzéremmel tartunk most ott, ahol?

A magyar válogatott 3-1-es vereséget szenvedett el Ausztriától. A csoport másik meccsén következő ellenfelünk, Portugália 3-0-ra elintézte Izraelt.

A "B"-csoportban a címvédő Szerbia 1-1-es döntetlent játszott Ukrajnával, míg a mieinkhez hasonlóan hat év után nyolcas döntőbe jutó Németország 3-0-ra verte Bulgáriát.

De a lényeg, – mint tudjuk - hogy nem áldoztuk be…

Hozzászólások