Magyar foci - Munkára fel!
Munkára fel!
Fotó: Europress/Getty

Munkára fel!


2014/09/19 20:57

Lehet most elmélkedni és gúnyolódni a makettek miatt (is) elbukott korábbi három Eb-pályázatunk miatt, ám tény, negyedszerre végül mégis sikerült. Mármint az Eb-rendezés kiharcolása. Ha nem is úgy, ahogy a korábbi három kampány (2004, 2008, 2012) alkalmával, nem önállóan rendezve, de azért Magyarország 2020-ban végre Európa-bajnoki labdarúgó mérkőzések házigazdája lehet. Az UEFA pénteki döntését még ízlelgetni kell egy kicsit, de most alighanem minden jó érzésű magyar foci szurkoló üdvözli a Michel Platini által keresztülvert ötletet, vagyis a hat év múlva sorra kerülő Eb "szétszórását" a kontinensen.

Ezzel ugyanis most olyan nemzetek (ír, román, azeri, magyar) előtt nyílt meg az út a házigazda szerep felé, amelyek önállóan vélhetően nem lennének alkalmasak, vagy inkább úgy fogalmazok, a mai pénzorientált világban kellően nagy piacot kínálóak ahhoz, hogy megkapjanak egy ilyen kaliberű eseményt. Biztos lesznek majd megint kaján vigyorral nyilatkozó megmondóemberek, a "magyarfocit" sokadszor is mélybe húzó cikkek, vélemények, én azonban úgy gondolom, hogy az Eb rendezői szerepkör igenis egy komoly lehetőség.

Egy kiváló alkalom nekünk, a sport vonatkozásában mindig bevállalós magyaroknak. Az utóbbi évtizedekben ugyanis számtalanszor bizonyítottuk, hogy rendezésben nagy királyok vagyunk és ezt nem csak idehaza, az események után egymás között összekacsintva állapíthattuk meg, de az ilyen szempontból kialakult jó nemzetközi hírnevünket sorra erősítettük meg kajak-kenu, atlétika, vízilabda, kézilabda, úszó világesemények sikeres megrendezésével. Jó, persze, a foci az más kávéház, de szervezés vonatkozásában azért talán nincs akkora nagy különbség. Ismerve az MLSZ és a kormány eltökéltségét, biztosak lehetünk benne, hogy jó házigazdái leszünk annak a 3+1 Eb-meccsnek, amit nekünk szánt a sors. Mert mostantól már nem makettekben, hanem konkrét határidőkben lehet gondolkozni és 2020 egyre közeleg. El kell kezdeni végre az építkezést. Minden vonatkozásban.

És még egy gondolat. A sportesemények rendezése a konkrét gazdasági haszon (ugye milyen gyakran olvassuk ezt pl. Forma-1-es versenyek kapcsán az itt töltött vendégéjszakák kapcsán) mellett sportszakmai célokat is lebegtethet előttünk. Mert hazai pályán, hazai közönség előtt senki sem szeret leégni. Muszáj lesz tehát a most a Pintér-féle északír bukás után újra "földbedöngölt" fiúknak is összekapniuk magukat, elég a "patópáluras", halogató mentalitásból. A nekünk rendelt mini Eb-n (még ha a leendő meccsek pontos leosztása még nem kiforrott) ugyanis illene jól is szerepelni, ha már szép új Puskás Ferenc Stadionunk lesz addigra!

A leégés elkerülésének másik módja persze az, ha ki sem jutunk a 2020-as Eb-re. De erre a pénteki UEFA döntés utáni pozitív hangulatban még gondolni sem merek...

Hozzászólások