Magyar foci - Jól tökön rúgta magát az MLSZ azzal, hogy nem tért ki a Bundesliga rangadója elől
Jól tökön rúgta magát az MLSZ azzal, hogy nem tért ki a Bundesliga rangadója elől
Fotó: MTI / Illyés Tibor

Jól tökön rúgta magát az MLSZ azzal, hogy nem tért ki a Bundesliga rangadója elől

Rév DánielRév Dániel
2020/05/27 15:53
Azok után, hogy az ember hónapokon keresztül maximum otthon dobáló dartsosokat, és virtuális környezetben tekerő kerékpárosokat láthatott élő sportként, az egyszeri magyar futballrajongó kedd este kapcsolgatni volt kénytelen, ha tudni akarta, melyik csapatok jutnak a Magyar Kupa döntőjébe, de nem akart lemaradni a teljes tavasz legjobban várt focimeccséről sem.

Sokszor kerül elő a szerkesztőségünk megbeszélésein az, hogy mi lesz, amikor teljesen újraindul a sportélet, jelen tudásunk szerint valamikor a nyár második felében. Hogyan fogjuk tudni csak a legfontosabb kerékpárversenyeket közvetíteni párhuzamosan, amikor egyszerre fut két háromhetes és az év legnagyobb presztizsű egynaposa - és akkor arról még nem beszéltünk, hogy milyen tenisztornák, snooker-versenyek és egyéb, számunkra fontos sporteseményekkel kell majd megküzdenie a műsortervünk készítőinek.

Egyelőre azonban nem kell túl sok változóval megküzdenie annak, aki a közönség érdeklődésére számot tartó mérkőzések időpontjait kijelöli. Így az MLSZ illetékeseinek sem, akik május 26-ára, kedd estére rakták a Magyar Kupa elődöntőinek visszavágóit. Nekik alighanem egy dolgot kellett volna megnézniük: játszanak-e aznap a Bundesligában, és ha igen, van-e akkora meccs, ami nézőket vehet el a mi focinktól. Hát volt.

A focira kiéhezett nézők ugyanis az este folyamán választhattak, hogy a Fehérvár - Mezőkövesd vagy a Borussia Dortmund - Bayern München meccset nézik-e meg. Márpedig azzal, hogy az MLSZ ezt a döntést hozta, három dolgot sugallt: nem érdekli, hogy létezik a miénken túli futball, nem érdekli, hogy hányan nézik meg a Magyar Kupa elődöntőit, és nem érdekli, hogy a jobbik időpontban jobb vagy rosszabb csapatok játszanak-e.

Normális esetben két budapesti csapat meccse alighanem több nézőt vonzott volna a képernyők elé, de mivel igazán jelentős létszámú szurkolótáborral az MTK nem, a Honvéd pedig csak elég ritkán rendelkezik, talán jogosan tűnt úgy már a mérkőzések előtt is, hogy az NB I két dobogósának meccse magasabb színvonalú lehet, mint egy középcsapaté és egy másodosztályból feljutóé. Így pedig érdemesebb lehetett arra, hogy ne kelljen szembemennie a Dortmund-Bayernnel.

Kimmich a karrierje legszebb találatának nevezte a Dortmund-Bayern rangadót eldöntő álomgólját | Eurosport

Joshua Kimmich a pályafutása legnagyobb góljaként írta le a Borussia Dortmund ellen szerzett csodálatos átemelését, amivel a Bayern München 1-0-ra diadalmaskodott idegenben a Bundesliga 28. fordulójának csúcsrangadóján. A Bayern egyik legjobbja a meccs után elmondta, hogy a rangadóra készülve elmondták nekik, hogy a Dortmund kapusa, Roman Bürki gyakran túlságosan kint áll a kapujából.

Aztán persze be is következett az, amitől tarthattunk: miközben a német szuperrangadó elég lapos második félidőt produkált, Fehérváron a kétgólos hátrányba került hazai csapat visszajött a mérkőzés hajrájára a párharcba, és volt helyzete ahhoz is, hogy megfordítsa a mérkőzést, és életben tartja esélyeit a címvédésre. Végül azonban a kövesdiek kihúzták kapott gól nélkül a rohamokat, és 2-2-vel zárult a meccs, így a Mezőkövesd-Zsóry története során először bejutott a kupadöntőbe. De azt nem látom magam előtt, hogy sokan visszakapcsoltak a dortmundi meccsről azután, hogy fél órával a vége előtt 2-0-ra vezetett a Kövesd és elkezdődött a második félidő a Signal Iduna Parkban.

Az esti meccs viszont minden volt, csak izgalmas nem. Helyzet és szép megoldás alig akadt a 90+30 perc alatt, játékvezetői tévedések annál inkább, a hosszabbításban pedig mindkét csapat arra koncentrált, nehogy gólt kapjon, nem pedig arra, hogy esetleg rúgjon egyet. Egy dolog lehetett csak pozitív: az MTK-ban csupa magyar játékos alkotja a keretet, ami manapság meglehetősen ritka dolog. Azt viszont nem értjük, hogy miért a Puskás Arénában játszották ezt a meccset, ahol azért a rezsi valószínűleg magasabb egy meccsre, mint valamelyik kisebb stadionban.

Még szerencse, hogy legalább néhányan bejutottak a 68 ezer férőhely egynémelyikére.

És hogy mi lett volna az alternatíva? Rendezhették volna az MK-meccseket szerdán, vagy ha mindenképp kedden akarták, a fehérvári lehetett volna mondjuk fél ötkor, és akkor legalább a végét láthatta volna mindenki, akit érdekel a foci. Ha pedig mindenképpen kedden és fixen 18 és 21 órakor kellett ezeket a meccseket megrendezni, akkor is mindenkinek jobb lett volna, ha az izgalmasabbnak ígérkezőt rakják a későbbi időpontra.

Vagy persze az is lehet, hogy én vagyok naiv, amikor a magyar foci érdekének gondolom, hogy az legalább most, amikor nincs túlkínálat a sportban, eljusson mindenkihez, akit egy kicsit is érdekelhet.

Hozzászólások