Magyar - Mennyei Aranycsapat
Mennyei Aranycsapat
Fotó: rcnews.hu

Mennyei Aranycsapat


2015/01/11 22:16

Grosics, Buzányszky, Lóránt, Lantos, Bozsik, Zakariás, Budai II, Hidegkuti, Czibor, Kocsis, Puskás

Fekete párduc, Kazal, Cucu, Zaki, Púpos, Kocka, Öreg, Öcsi, Rongylábú.

Grosics Gyula, Buzánszky Jenő, Lóránt Gyula, Lantos Mihály, Bozsik József, Zakariás József, Budai II László, Kocsis Sándor, Hidegkuti Nándor, Puskás Ferenc, Czibor Zoltán. Vezetőedző: Sebes Gusztáv

Buzánszky Jenő vasárnapi halálával teljessé vált a mennyei Aranycsapat. Igaz, hogy ez a tizenegy kiválóság a négy évig tartó veretlenség (1950. május 14. – 1954. július 4.) alkalmával összesen négy alkalommal futott ki a pályára ebben a klasszikusnak nevezhető összeállításban (1953. május 17-én Rómában az olaszok ellen, 1953. november 15-én Budapesten a svédek ellen, 1953. november 25-én Londonban az angolok ellen, valamint 1954. április 11-én Bécsben az osztrákok ellen), és az együttes egyetlenegy alkalommal sem játszotta végig a mérkőzéseit így, mégis ezt az tizenegy nevet mindenki el tudja sorolni álmából felkeltve is, aki csak egy kicsit is érdeklődik a futball iránt.

Az olimpiai bajnok, világbajnoki ezüstérmes Buzánszky december 12-én került az esztergomi kórházba, ahol aznap meg is operálták. Fia, ifjabb Buzánszky Jenő december 16-án úgy nyilatkozott, hogy édesapja állapota több mint három nappal a műtét után is kritikus, majd 17-én újabb műtétre került sor. A legendás sportember később az intenzív osztályról a belgyógyászatra került át. Fia december 30-án arról beszélt, hogy apja szervezete nagyon legyengült, hangulata ingadozó, az ünnepek alatt napokon át jobbára csak aludt, amikor azonban az intenzív osztályról a belgyógyászatra költöztették, a korábbiakhoz képest kimondottan jó hangulatban volt. Buzánszky Jenő az Aranycsapat utolsó élő tagja volt. Játszott az 1952-ben, Helsinkiben olimpiai bajnok együttesben, pályára lépett az évszázad mérkőzésén 1953-ban, Londonban, és mind az öt mérkőzésen szerephez jutott az 1954-es svájci világbajnokságon, melyen ezüstérmet szerzett a válogatott. 2011 óta volt a Nemzet Sportolója, idén novemberben pedig beválasztották a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületébe. Az egykori nagyszerű jobbhátvéd pályafutását a Dombóvári Vasutasnál (1938-1946) kezdte, majd felnőttként a Pécsi VSK-ban (1946-1947), illetve Dorogon (1947-1960) futballozott. 274 bajnoki mérkőzésen lépett pályára, a válogatottban pedig 48 alkalommal szerepelt.

Halálával odafönt teljessé vált egy csapat - talán minden idők legnagyobb csapata.

Nekünk meg maradnak az emlékek.

Isten nyugosztalja, Jenő bácsi!

Hozzászólások