Magyar foci - A meglepetéscsapat, a címvédő, a feljutó és az edzőváltó
A meglepetéscsapat, a címvédő, a feljutó és az edzőváltó
Fotó: mezokovesdzsory.hu

A meglepetéscsapat, a címvédő, a feljutó és az edzőváltó

HosszabbitásHosszabbitás
2020/05/23 15:10
Szombaton újraindul a magyar futballélet, egyelőre természetesen zárt kapus mérkőzésekkel. A Magyar Kupa elődöntőinek első felvonásán a Mezőkövesd a MOL Fehérvárt, az MTK pedig a Honvédot fogadja. A párharcokat gyorsan lerendezik, kedden lejátsszák a visszavágókat is.

A Magyar Kupa 2019/20-as kiírásában négy csapat maradt versenyben, és a koronavírus-járvány okozta kényszerleállás ellenére végül meg is kapják az esélyt, hogy harcba szálljanak a trófeáért. Szombaton kezdődnek az elődöntők.

18.00 Mezőkövesd-MOL Fehérvár

Az első párharcban az NB I két dobogósa csap össze. Az idényben eddig mutatott forma alapján az itteni győztes lesz a finálé esélyese.

A Mezőkövesd a klub történetének legerősebb szezonját koronázhatná meg első kupadöntőjével. A csapat 2017-ben már vívhatott MK-elődöntőt, de akkor a Vasas szemernyi esélyt sem adott, összesítésben 7-0-val intézte el a kövesdieket. A csapatból Nagy Dániel átesett a koronavíruson, de már pályán volt a vasárnapi felkészülési meccsen, amelyen a borsodiak legyőzték az NB I-es éllovas Ferencvárost.

A címvédő MOL Fehérvár 2006 (akkor FC Fehérvár néven) és 2019 (MOL Vidi) után harmadszor szerezné meg a trófeát. Azzal, hogy a bajnokság és a kupa is folytatódik, a visszavonuló Juhász Roland is lehetőséget kapott arra, hogy pályafutásához méltó módon zárja le utolsó idényét. A fehérváriaknak emellett azért is fontos lehet a trófea, mert az NB I sorsa egyelőre az elődöntők alatt bajnokikat pótoló Ferencváros kezében van.

A bajnokságban kétszer már játszottak egymás ellen a szezonban: októberben, Mezőkövesden 0-0 lett az eredmény, februárban, Székesfehérváron pedig 2-1-es hazai győzelem született. Azzal azonban szinte mindenki egyetért, hogy a kényszerszünet előtti formából nem lehet kiindulni, amikor jósolni próbálunk a szombati mérkőzésekre.

20.05 MTK-Honvéd

Az Új Hidegkuti Nándor Stadionban kezdődik a párharc – a Honvéd stadionjának építése miatt idén mindkét csapatnak ez volt az otthona. A keddi visszavágó viszont a Puskás Aréna első tétmeccse lesz.

Az NB II hátralévő mérkőzéseit a járvány miatt már nem rendezik meg, így az MTK feljutóként teljes mértékben a Magyar Kupára koncentrálhat. A kék-fehér csapat volt a sorozat legutóbbi másodosztályú döntőse is, 2012-ben csak 11-esekkel vesztette el a Debrecen elleni finálét. Az ismétlés felé vezető úton az MTK eddig 660 perc alatt egyetlen gólt sem kapott, most pedig Michael Boris csapata igazán éles helyzetben tesztelheti magát az NB I szintjén, mielőtt riválisainál hosszabb szünetet kapna a 2020/21-es idény előtt.

A legnagyobb változás a Honvédnál történt a kényszerszünet alatt, hiszen Giuseppe Sannino helyett már a Pisont István - Dajka László kettős irányítja a csapat szakmai munkáját. A bajnokságban a piros-feketék 11 pontra vannak a dobogótól, így a kupa kínál reálisabb esélyt arra, hogy a Honvéd sorozatban negyedik idényében is kiharcolja a nemzetközi szereplés lehetőségét. A kispesti csapat tavaly közel állt a trófeához, de 1-0-s előnyből elbukta a döntőt a MOL Vidivel szemben.

Az elődöntős párharcok után nem sokkal, június 3-án a döntőt is megrendezik a Magyar Kupában.

Szöveg: Koczó Dávid

Hozzászólások