Magyar foci - A tavalyelőtti bajnoki döntőért vághat vissza a Vidi
A tavalyelőtti bajnoki döntőért vághat vissza a Vidi
Fotó: MLSZ

A tavalyelőtti bajnoki döntőért vághat vissza a Vidi

Sergő Z. AndrásSergő Z. András
2019/05/25 15:47

Két évvel a bajnoki döntőnek is beillő mérkőzés után ismét reflektorfénybe kerül a Budapest Honvéd és a MOL Vidi FC összecsapása. Meg tudja-e állítani az esélyesebb fehérváriakat Supka Attila együttese? A szombat esti Magyar Kupa-döntőben minden kiderül.

Minden valószínűség szerint jövő májusban visszatér régi-új helyszínére a Magyar Kupa fináléja, miután nem sokkal azután Európa-bajnoki mérkőzésnek ad helyszínt az újjáépített Puskás Ferenc Stadion. A régi Népstadion 2012-es lebontása után egy alkalommal a Bozsik Stadion, majd pedig zsinórban ötödször a most utoljára helyet adó Groupama Aréna gyepére futnak ki a játékosok, hogy eldöntsék, kihez kerül a 78. Magyar Kupa. Érdekesség, hogy idén először a klasszikus vándorkupa mellett olyan trófeát is átad a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ), ami a győztesnél marad, így vitrinbe, székházba, klubmúzeumba kerülhet. A fehérvári klub a második, a Honvéd a tizenegyedik győzelemre hajt.


Bajnoki cím nélkül is ez a Vidi szezonja

Igen, ez lenne a Vidi második kupagyőzelme. Hiába a több évtizedes elsőosztályú szereplés és az elmúlt évtized meghatározó jelenléte a magyar futballban, eddig csak 2006-ban hódította el a serleget. Mindezek ellenére elmondható, hogy eddig egyedüliként náluk látszik az a komoly állami támogatás, ami az elmúlt évtizedben a magyar futballt érte. 2012 után 2018-ban másodszor is bejutottak az Európa Liga csoportkörébe, sőt, az utolsó meccsig reális esélyük volt a továbbjutásra és a tavaszi szereplésre is. Erre utoljára 2004-ben Debrecenben volt példa (azelőtt meg még a nyolcvanas években).

„Összesen két nyár alatt ez 16 nemzetközi meccs, talán a többi magyar csapat összesen nem játszott ennyit.”

– nyilatkozta Marko Nikolic vezetőedző az egyik győztes nyári BL selejtező után, és ez mindent elmond.

A Vidi őszi szereplése persze rányomta a bélyegét a bajnokságra, a Ferencváros tetemes előnye megmaradt a végére. Sok esélye nem maradt a piros-kékeknek a címvédésre, állíthatjuk tehát, hogy a kupagyőzelemmel vigasztalódhatnak.

Fotó: Europress/AFP

A fehérváriak mellett szól, hogy a Honvéd ellen a szezonban játszott mindhárom bajnoki meccset megnyerték, ráadásul jó formában van a csapat. Az elődöntőben sima 4-0-ás összesítéssel oda-vissza verte a Debrecent, de egyébként is látszik, hogy nyugodtan koncentrálhat a kupára. Mivel már egy jó ideje egyértelmű, hogy a bajnokságban se jobb, se rosszabb nem lesz ezüstérmesnél, a május eleji vereség is belefért a Diósgyőr ellen. További pozitívum még az erős védelem: Loic Negót hétfőn választotta meg az MLSZ a szezon játékosának, de a rangidős Juhász Roland is kicsattan az erőtől.

„Nem érzem magam fáradtnak még 36 évesen sem, ha ennek bármi jele feltűnne, azonnal abbahagynám a futballt. Jövőre is ugyanúgy a pályán leszek és reményeim szerint hasonló mérkőzésszámról beszélgethetünk.”

– nyilatkozta a pénteki sajtótájékoztatón, miután egy újságíró arról kérdezte, nem érzi-e tehernek a lábában lévő idei több mint 50 meccset. Való igaz, Juhász csak 4 évvel fiatalabb edzőjénél, mégis alapember.

De miben bízhat a Honvéd?

Noha sok minden szól a Honvéd győzelme mellett, az „esélytelenek terhe” kifejezés azért mégis túlzás volna. Az utolsó fordulóban az MTK ellen elért győzelem után Supka Attila csapata már a döntőtől függetlenül bebiztosította európai kupaszereplését, ami minimális elvárás volt a szezon elején. A kispesti csapat idei szezonja azért nem volt teljesen felhőtlen. A zuhanyhíradóban már régóta téma volt a tulajdonosváltás, és George Hemingway idén tavasszal tényleg megvált a klubtól. Noha az új tulajdonos, Bozó Zoltán, aki a szentesi vízilabda után a kispesti fociban is fantáziát lát, a két nagy klubhoz hasonló erősségű csapatot ígér, az ilyen átállás sosem lehet elég zökkenőmentes. Az elmúlt bő egy hónap persze kevés, hogy változást lássunk bármilyen irányban, de az öltözői hangulat megint más kérdés.

honvedmtk.jpg Fotó: honvedfc.hu

Ráadásul az NB1-es csapatok közül szinte utoljára, de végül elindult az új Bozsik Stadion építése, ez viszont albérleti kötelezettségeket is jelentett. Amíg a Honvéd a Hidegkúti Stadionban talált átmeneti otthonra, addig ellenfele éppen abban a Groupama Arénában játszotta európai csoportmeccseit, ami a döntőnek is helyet ad. Kis hátrány, de sokat számíthat kiélezett szituációban, főleg, ha figyelembe vesszük, hogy

az idei sorozatban a Honvéd elsőosztályú csapattal egyáltalán nem találkozott. A döntőben a MOL Vidi FC lett az első ilyen ellenfél.

A kiélezett helyzetről azért igyekszik gondoskodni a nyáron Luganóba távozó Holender Filip, aki 16 góljával társgólkirály lett az idei bajnokságban annak ellenére, hogy eddigi két válogatott mérkőzésén Marco Rossi védőként számít rá. Az ő edzősködése alatt még a klubban is ezen a poszton játszott. Nyilván extra motivációt jelentene egy kupával távozni abból a csapatból, ami igazán elindította őt futballkarrierjén.

Honvéd FC - Videoton | 1-0 | OTP Bank Liga | 33. forduló | MLSZTV

2017.05.27., OTP Bank Liga 33. forduló Honvéd FC - Videóton 1-0 (0-0) összefoglaló

A kispestiek – negatív mérleg ide vagy oda -, egy kicsit mégis bíznak a múltban. Szinte napra pontosan két évvel ezelőtt játszotta ez a két csapat bajnoki döntőnek is beillő utolsó fordulós mérkőzését, ahol az 1-0-ás siker a Honvéd régóta várt bajnoki címét hozta. Talán azért állíthatjuk, az a csapat erősebb volt a mostaninál. Azóta a gólszerző Eppel Márton a kazah, Baráth Botond az amerikai bajnokságban jeleskedik; Zsótér Donát az Újpest, Davide Lanzafame pedig a Ferencváros mezében ontja a gólokat. Hogy ki tudja pótolni őket a kupadöntőn, este 19:30-tól kiderül.

Hozzászólások