Magyar foci - Száguld a világhírnév felé a magyar labdarúgó-bajnokság, külföldön is közvetítik a meccseket
Száguld a világhírnév felé a magyar labdarúgó-bajnokság, külföldön is közvetítik a meccseket
Fotó: Facebook/MLSZ

Száguld a világhírnév felé a magyar labdarúgó-bajnokság, külföldön is közvetítik a meccseket


2020/06/02 18:42
Öt balkáni országban is adja a televízió a magyar labdarúgó-bajnokság küzdelmeit - derül ki a Sportcal híréből.

Ha most kellene megnevezni a koronavírus-járvány sportbéli nyerteseit, azokat a bajnokságokat említhetnénk, amelyek - ha csak időszakosan is - nemzetközi érdeklődés középpontjába kerültek. Így vált váratlanul ellenállhatatlan importtermékké a környező országok számára a fehérorosz foci, majd később világszerte a dél-koreai liga. Úgy tűnik, még a magyar bajnokság is megtalálta a határokon túlnyúlóan a maga piacát. Az ukrán sporttévét követően további öt, balkáni ország csatornája is bejelentkezett a jogokért.

Az Arena Sporttal kötött megállapodás értelmében Szerbiában, Horvátországban, Észak-Macedóniában, Bosznia-Hercegovinában és Montenegróban is magyar focival csillapítják az egyre kibírhatatlanabb futballínséget.

Jól tökön rúgta magát az MLSZ azzal, hogy nem tért ki a Bundesliga rangadója elől | Eurosport

Azok után, hogy az ember hónapokon keresztül maximum otthon dobáló dartsosokat, és virtuális környezetben tekerő kerékpárosokat láthatott élő sportként, az egyszeri magyar futballrajongó kedd este kapcsolgatni volt kénytelen, ha tudni akarta, melyik csapatok jutnak a Magyar Kupa döntőjébe, de nem akart lemaradni a teljes tavasz legjobban várt focimeccséről sem.

Itthon a járvány másodpercre pontosan megjósolt tetőzését követően fokozatosan oldották fel a kijárásra vonatkozó korlátozásokat; május 23-án a magyar labdarúgás is visszatérhetett a Magyar Kupa elődöntőivel, egy héttel később pedig a bajnoki küzdelmek is újraindultak. Az MLSZ orvosi bizottsága részletes egészségügyi és vizsgálati protokollt dolgozott ki: ennek értelmében hetente kétszer, illetve minden mérkőzés előtt kötelező koronavírus-tesztet végezni a játékosokon és a stábtagokon, csak ezt követően vehetnek részt a meccseken.

Szigorú feltételek mellett, szurkolók előtt folytatódhat az NB1 | Eurosport

Az új kormányrendelet értelmében, szigorú feltételek mellett újra látogathatók a szabadtéri sportesemények Magyarország egész területén - tájékoztatta Szabó Tünde sportért felelős államtitkár csütörtökön az MTI-t. Szabó Tünde elmondta: ha a rendezvényre vonatkozó jogszabályban, valamint az új kormányrendeletben meghatározott feltételeket a rendezvény szervezője maradéktalanul biztosítja, lehetőség van újra nézők előtt megrendezni a hazai szabadtéri sporteseményeket.

A mostani helyzetben külön kuriózumnak számít, hogy a Magyar Közlöny május 28-i számában megjelent rendelkezés kinyilvánította, hogy megfelelő járványügyi óvintézkedések biztosítása esetén a "szabadtéri rendezvény helyszínén való tartózkodás megengedett". Az intézkedések közé tartozik, hogy csak minden negyedik székre ülhetnek le nézők (vagyis két néző között három helyet kell üresen hagyni), illetve tartani kell a legalább másfél méteres távolságot is. Hétvégén már mind a hat bajnokit nézők előtt rendezték.

Veszélyben az Újpest, de mi kell a bennmaradáshoz? | Eurosport

Mondhatjuk, hogy ugyanott folytatja az Újpest a labdarúgó NB 1-et, ahol a járvány előtt abbahagyta, de ez valószínűleg nem jó ómen. Az egy hét alatt összeszedett két egygólos vereség után valós veszély az első osztályból való kiesés egy olyan csapatnak, amivel ez már több, mint 100 éve nem esett meg.

Az európai topbajnokságok közül elsőként újrainduló Bundesligában egyelőre nincs terítéken a szurkolók visszatérése, minden bizonnyal zárt kapuk mögött fejezik be a szezont. Oroszországban viszont már döntöttek arról, hogy a június 21-én újrainduló bajnokikra - a stadion kapacitásának 10%-ig - engednek be nézőket. Hétvégén visszatért az Ekstraklasa is, egyelőre zárt kapuk mögött, de Lengyelországban is fontolgatják, hogy június 19-től visszaengedik a szurkolókat - itt a stadionkapacitás 25%-át használnák ki.

Hozzászólások