Magyar foci - Futball-forradalom
Futball-forradalom
Fotó: Europress/AFP

Futball-forradalom

Szathmári AttilaSzathmári Attila
2014/07/26 10:47

Pár nappal ezelőtt, éppen az U19-es Európa bajnokság Magyarország-Portugália mérkőzésének félidejében jelentette be a Magyar Labdarúgó Szövetség, hogy új sportigazgatót nevez ki az utánpótlás-képzés megkezdett reformjának folytatása érdekében. Kovács Ferencet. A Videotonnal az „utóbbi évek” legnagyobb klubsikerét felmutató szakvezetőt.

Kevesen kételkedünk abban, hogy kell a reform, kellenek a változtatások, méghozzá labdarúgásunk jelenlegi helyzetében forradalmiak.

Már-már történelmi léptékben gondolkodnak sokan. És ugyanarra az elsöprő lendületre vágynak, mint ami – maradva a történelmi példánál – a 27 éves II. Rákóczi Ferencet, a 39 éves Martinovics Ignácot, vagy a 45 éves Kossuth Lajost is jellemezte.

A mindenen változtatni akarás vágya így vagy úgy összefügg az ifjonti hévvel. Én is már harmincon túl, harmadik gyermekünket várva érzem, hogy nem akarom fenekestül felforgatni a világot, mint tíz éve, egyetemistaként.

Kovács Ferenc 80 éves, egyik „segítője”, Garami József két hét múlva lesz 75. Mindketten rengeteg tapasztalatot halmoztak fel, tanácsaikkal, észrevételeikkel, pedagógiai érzékükkel nagyon sokat segítettek, és még tudnak segíteni a magyar labdarúgásnak. A megfelelő helyen. A megfelelő szerepkörben.

A Német Labdarúgó Szövetség 2006-ban hozott létre egy új pozíciót, a technikai igazgatóét. Feladatköre: az utánpótláscsapatok felügyelete (7-18 évesek), a különböző sporttudományi újítások beépítése a programba, szoros együttműködés a szövetségi kapitánnyal, mind-mind nagyon hasonló a magyar sportigazgatóéval.

Oda, akkor egy ifjú titán, a mindössze 39 éves Matthias Sammer került. Öt évre. A német utánpótlás- és a német felnőtt-csapat eredményeit azóta pontosan ismerjük.

Ők végigvitték a reformokat.

Nekünk is végig kellene, a megfelelő emberekkel.

Mert ez itt nem a "futball-Kiegyezés" (Deák Ferenc, 64), ez a forradalom ideje.

Hozzászólások