Magyar foci - A focizó Esterházy Péterről is ritkán látható fotókat tett közzé a világhírű író családja
A focizó Esterházy Péterről is ritkán látható fotókat tett közzé a világhírű író családja
Fotó: Szebeni András

A focizó Esterházy Péterről is ritkán látható fotókat tett közzé a világhírű író családja

Takács MártonTakács Márton
2020/12/30 18:51
Esterházy 70 címmel rendezett a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara, a Szépírók Társasága és a Szépírók Szegedi Köre egész napos konferenciát december 29-én Esterházy Péterről. Édesapjáról készített képek közül válogatott fia, a képzőművész Esterházy Marcell, amelyek között labdarúgással kapcsolatosak is vannak.
"A családi archívumból bekerült válogatást pedig leginkább a futball köré csoportosítottam. A Csillaghegyi Sport Club tablóképei, illetve meccseken készült pillanatképek formájában." - mondta a videó narrátora, az online kiállítás kurátora, Esterházy Marcell.

Marcell vízilabdázott korábban, ilyen jogon szerepelt Tesis a világ-interjúsorozatunkban, ahol így válaszolt a papája labdarúgással kapcsolatos kötődésére:

"Kétszer voltam Csillaghegyen kiskoromban, az megvan, hogy álltunk a pálya szélén, miközben apám focizott. Meg Szigligeten, az alkotóházban nagy focizások voltak. Ahova nekem azért kellett menni, mert nem voltunk elegen, kínszenvedés volt. Ha az apámmal voltam, azért, ha ellene játszottam, azért. A papám nagyon durván játszott igazából. Penge volt, de kemény is. Simán odalépett, lepattantak róla az emberek. Régen még jártak a Rómaira, az általános iskolába. Amikor mi mentünk templomba, ők mentek focizni az öregfiúkkal. Otthon pedig rémes volt meccset nézni. Ha ki akartunk menni a konyhába, akkor át kellett mennünk a tévé előtt. Ahogy a húgom, Zsozsó mondja, osonnunk kellett. Anyám még ilyen lelkes, néz mindent. Együtt néztek meccseket."

#EP70 - most lenne 70 éves az öregedő futballista, a világhírű író, Esterházy Péter | Eurosport

2020. április 14-én lenne 70 éves Esterházy Péter, a kortárs világirodalom egyik legnagyobb alakja, aki a labdarúgás irodalmi nyelvét is megújította. Rá emlékezünk az alábbiakban. "Különösen a vádlik létezése volt bizonyítható. Egy izom a comb és a far találkozásánál hírt adott magáról. A fáradtság jó volt, a fájdalom nem volt jó."


EP kortársa, a nagyszerű író, Németh Gábor is elmesélt egy csodás sztorit nekünk arról a vele készített interjúnkban, hogy milyen volt Esterházy ellen focizni.

"Esterházy igazi, gonosz külvárosi futballista, zseniális csibész volt a pályán. Amikor először játszhattam a Mozgósokkal, pont a másik csapatba kerültem, iszonyatosan villogott, én meg azt gondoltam, hogy jó, akkor legközelebb rendesen odalépek, egy életem, egy halálom. Oda is léptem, a labda közénk szorult, átesett rajta. Lendületből jött, úgyhogy elég nagyot. Talán le is jött a glazúr, a salakos pályán. Felállt, visszanézett, egyetlen gyilkos pillantással, azt az ember tudta, hogy ennek majd, amikor nem várnád, lesz valami következménye. Pár perc múlva egymás mellé sodródtunk. “Informálódtam” - súgta oda - 'szabályos volt.' Imádtam ezt a mondatot."

Ilyen volt Esterházy Márton és Esterházy Péter csatárkettőse, Csillaghegy Yorke-Cole párosa | Eurosport

Fotó: Esterházy családi archívum/Óbudai Anziksz Esterházy Péter április 14-én lett volna 70 éves. Az Óbudai Anziksz című folyóirat tavaszi száma nagyszerű összeállítással készült EP születésnapjára, többek között egy interjút olvashatunk a lap egyelőre csak online megjelenő számában az író öccsével, Esterházy Mártonnal, a 29-szeres válogatott csatárral a saját pályafutásáról, és Kossuth-díjas testvére labdarúgáshoz fűződő viszonyáról.


A válogatás a Szegedi Tudományegyetem "Esterházy 70" című rendezvénysorozatának online kiállítása. A videóban 2:02-től jönnek a focis képek, amelyeken a Csillaghegyi Munkás Torna Egylet mezében láthatjuk Esterházy Pétert.


Hozzászólások