Magyar foci - Esélyt a remény után
Esélyt a remény után
Fotó: mti

Esélyt a remény után


2014/11/14 11:26

Értékelni kell, ha valaki belátja, hibázott. Pláne, ha utána ki is tudja javítani, amit elrontott. A Magyar Labdarúgó Szövetség szűk egy évvel ezelőtt története egyik legrosszabb döntését hozta meg azzal, hogy Pintér Attilát nevezte ki szövetségi kapitánynak. De a – még három meccs után is hibátlan – északírek elleni, hazai vereség után sikerült megtalálnia és meggyőznie azt az embert, aki egyedüli megoldás volt a helyzet megoldására.

Dárdai Pál korábban sosem volt edző a felnőtteknél. De olyan belépője volt, amilyen nagyon keveseknek: a nagyjából ötven perces sajtótájékoztatójából sugárzott a magabiztosság, az elhivatottság, a lelkesedés és a profizmus. Mindez a szurkolókra, az újságírókra, és ami a legfontosabb, a játékosokra is hatással volt. Pontosan erre volt szükségük, valamint két eredményre: a bukaresti döntetlenre, valamint a feröeri győzelemre ahhoz, hogy ismét lehessen álmodozni Franciaországról.

Tegnap az ezúttal piros-fehér-zölden megvilágított Groupama Arénában megtartott sajtótájékoztatón is ugyanaz volt rá jellemző, mint korábban. Az ember nem tudta elhinni, hogy a Finnország elleni Európa-bajnoki selejtezőt nem a mieink fogják megnyerni. „A csapat készen áll a holnapi mérkőzésre – jelentette a hazai bemutatkozására készülő szakember. – Folytatódott az a munka és szemlélet, ami egy hónappal ezelőtt elkezdődött. A csapatot elnézve ebben a három napban mindenki tisztában volt azzal, milyen fontos mérkőzés vár ránk.”

Arra, hogy kik kerülnek be a kezdőbe, semmilyen információt nem adott, azt leszámítva, hogy a román és a finn meccs keveréke adja majd a tizenegyet. Ami biztos, továbbra is a védelemben vannak komoly gondok, az sem kizárt, hogy újoncot avat a kapitány.

A finneket jól ismerjük, hiszen március 5-én, Győrben 2-1-re kikaptunk tőlük Pintér Attila debütálása során. Akkor futballozott a legjobban – legalábbis az első 25 percben – az előző kapitány vezetésével a válogatott, csak a nagy elszántság a második félidőben visszaütött, a csapat a cserék ellenére is teljesen elfáradt, és végül szomorkodva jöhetett le a pályáról. Ez az, amit Dárdai szeretne elkerülni: „Bízom benne, hogy a kérésemet meghallgatta a közönség, nélkülük nem fog menni. A játékosaim még mindig túlmotiváltak, nem szeretném, hogy belemenjenek olyan adok-kapokba, amiben mi húzzuk a rövidebbet. Ha ez nem történik meg, a meccs után együtt tudunk majd ünnepelni. Két hasonló képességű keret van, ezért a hazai pálya előnyét kéne meglovagolni, bízom benne, hogy ezt meg is fogjuk tenni. Ha egygólos, akkor egy, ha öt, akkor öt, egy a célunk, nyerni hazai környezetben.

TELT HÁZ ELŐTT

Minden jegy elkelt, így 19 500 néző előtt rendezik ma este a magyar-finn labdarúgó Európa-bajnoki selejtezőt a Groupama Arénában. A Magyar Labdarúgó Szövetség péntek délelőtti tájékoztatása szerint közel ezer vendégszurkoló lesz majd jelen a 20.45-kor kezdődő összecsapáson. A válogatott és az MLSZ arra kéri a drukkereket, hogy hangosan, szenvedélyesen szurkoljanak a csapatnak, de tartózkodjanak a sértő rigmusoktól és rendbontásoktól, mert súlyos következményei lehetnek a sportszerűtlen megnyilvánulásoknak. A finnek elleni találkozón a lehetséges 22 ezerhez képest 2500-zal kevesebben lehetnek majd jelen az európai szövetség (UEFA) büntetése miatt. Az UEFA a románok otthonában lejátszott botrányos Eb-selejtező miatt sújtotta szektorbezárással a magyar szövetséget.

A finneknél közel sincs minden rendben, a csapatot vírus sújtja, ettől függetlenül Roman Eremenko is pályára lép. A szövetségi kapitány, Mixu Paatelainen megtalálta a helyét: amíg szélsőként nem sok vizet zavart, középen már kiemelkedő teljesítményt nyújtott az utóbbi időben. Már-már Litmanenhez hasonlítják. Az sem kizárt, hogy erre a meccsre a „karácsonyfa alakzat” helyett a vendégek már 4-2-3-1-ben lépnek pályára. Tőlünk két játékost emeltek ki: az őket Helsinkiben elszomorító Dzsudzsák Balázst, valamint Szalai Ádámot.

Dárdai Pál kinevezése a reményt adta vissza a szurkolóknak. Az első két mérkőzés után sokkal beljebb még nem vagyunk, ám amennyiben ma sikerül legyőzni a finneket, úgy mehetünk a téli szünetre, hogy újra van esélyünk a harmadik hely – és a vesztett pontok miatt minden valószínűség szerint az ezzel járó play-off – kiharcolására. Valljuk be, ezzel két hónappal ezelőtt, az északírek elleni vereség után kevesen számoltak...

Eb-selejtezők, F-csoport

Magyarország - Finnország (20.45, Groupama Aréna, tv: M1), Románia - Észak-Írország (20.45, tv: Sport1), Görögország - Feröer-szigetek (20.45)

Az állás három forduló után: 1. Észak-Írország 9p (+5gk), 2. Románia 7p (+3), 3. Finnország 4p (0), 4. Magyarország 4p (0), 5. Görögország 1p (-3), 6. Feröer-szigetek 0p (-5).

Hozzászólások