Magyar foci - Egy percen múlt a Debrecen továbbjutása...
Egy percen múlt a Debrecen továbbjutása...
Fotó: MTI

Egy percen múlt a Debrecen továbbjutása...


2014/08/05 21:33

Amikor a Debrecen legutóbb – és eddig egyetlen alkalommal – a labdarúgó Bajnokok Ligája főtáblájára jutott, szépen fokozatosan fogta fel az ember, hogy ez most tényleg sikerülhet! A Kalmar legyőzése után egy könnyebb feladat következett, a Levadia felülmúlása, majd jött a sorsolás, ahol a létező legkedvezőbb ellenfél, a Levski Sofia jutott Herczeg András csapatának. Az idegenbeli 2-1-es sikert a budapesti 2-0 követte Varga és Rudolf gyönyörű találatával, utána pedig már csak azon lehetett agyalni, kiknek örülnénk a legjobb 32 között.

Az volt az első szezon, amelyben a Platini-féle bajnoki és nem bajnoki ág kialakításra került. Valószínűleg az egész mögött elsősorban a szavazatszerzés állt, hiszen ezzel a nem annyira erős futballal rendelkező nemzetek is esélyt kaptak, hogy egy kis szeletet vághassanak maguknak a legfinomabb, legjobb alapanyagokból készített tortából. Más kérdés, hogy a Debrecenről már főtábla kialakulása utáni első hivatalos BL-magazinban szerepelt egy riport, hiszen a szerkesztők célja az volt, hogy minden egyes klub bemutatásra kerüljön, márpedig nem nagyon hittek abban, hogy a magyar bajnokkal még tavasszal is ráérnek foglalkozni. Azt már szinte el is felejtettük, hogy a csoportkörben az együttes nulla ponttal, -14-es gólkülönbséggel zárt, és a Liverpool elleni szoros meccsek mellett már csak az maradt meg, ahogyan Gerrardék televízión keresztül nézték a firenzei történéseket, hogy lesz-e még esélyük az utolsó fordulóban a továbbjutásra. Na jó, a Fiorentina elleni hazai – pontosabban budapesti – 3-4 is beugrik, amelynek első 37 percében hat (!) gól született...

Ahhoz, hogy most is, legalább az akkorihoz hasonlóan többször is kitömjék a kapunkat, esetleg az öt évvel ezelőttinél is jobban szerepeljen a DVSC-TEVA, egy jóval nehezebb kihívás jutott neki. No nem az észak-ír Cliftonville, azt illett legyőzni, mégiscsak egy fél-profi együttesről van szó, hanem a BATE Boriszovról. Tegyük hozzá, ez már nem teljesen ugyanaz a fehérorosz együttes, amely két éve a későbbi győztes Bayern Münchent és a Lille-t is legyőzte, de ettől még papíron erősebb, mint Kondás Elemér gárdája. Mégiscsak ötször volt főtáblás valamelyik európai kupasorozatban az elmúlt hat évben.

Ehhez képest az első mérkőzésen az első húsz perc után elég gyengén futballozott, és a végén még azt is mondhattuk, hogy rá nézve volt hízelgő a magyar bajnok 1-0-s debreceni sikere. Bosszankodhattunk is miatta, hogy nem lett nagyobb a különbség, noha előzetesen bőven elfogadtuk volna, és akkor még nem is sejtettük, hogy ekkora jelentősége lesz. Hiába szerzett vezetést Sidibe büntetőből, azok után, hogy Bouadlát a játékvezető kiállította, a BATE bedarálta a Lokit, más kérdés, hogy mindössze a 93. perc legvégén jött – Novakovic hibája után – a fehéroroszok továbbjutását jelentő harmadik hazai találat.

Hiába kezdtük el egyre inkább elhinni, ez nem az az év, amikor újra sikerül. Legalábbis nem a Bajnokok Ligájában, hiszen az Európa Liga főtáblájára még van esélye a magyar bajnoknak, csak ehhez túl kell élnie a playoffot, ami látva a lehetséges ellenfelek listáját, még a mostani feladatnál is nehezebb lesz.

Hozzászólások