Magyar foci - Igor Bogdanovic: Elsősorban magunkkal kell foglalkoznunk, nem pedig az ellenféllel
Igor Bogdanovic: Elsősorban magunkkal kell foglalkoznunk
Fotó: dvsc.hu

Igor Bogdanovic: Elsősorban magunkkal kell foglalkoznunk, nem pedig az ellenféllel

Nánási AntalNánási Antal
2020/05/23 12:00
Több mint két hónappal azután, hogy a koronavírus-járvány miatt félbeszakadt a magyar bajnokság, ma ismét NB1-es mérkőzést rendeznek, hiszen az első fordulóból elhalasztott Ferencváros ─ Debrecen találkozóval ma újraindul a magyar első osztály. A kényszerszünet utáni folytatás apropójából a DVSC másodedzőjével, Igor Bogdanoviccsal beszélgettünk a Debreceni Labdarúgó Akadémián a csapat egyik edzése után.

Hogyan élte meg a csapat és a szakmai stáb a kényszerszünetet?

Kellemetlenül érintett a helyzet mindannyiunkat, hiszen sem mi, az edzők, sem pedig a csapat nem tudta azt csinálni nap mint nap, amit a legjobban szeret. Minden játékos kapott személyre szabott edzéstervet, amelyet lelkiismeretesen el is végeztek, ezt le is tudtuk ellenőrizni, hiszen mind a csapattal is tartottuk a kapcsolatot, mind pedig mi a szakmai stábon belül is egyeztettünk időnként.

Milyen fizikai állapotban tértek vissza a játékosok a klubhoz a karantén időszak után?

Ami a fizikai állapotot illeti, nem tapasztaltunk különösebb lemaradást, mindenki elvégezte a számára előírt munkát, és ennek látszik is az eredménye. Amire viszont felfigyeltünk, hogy a labdás gyakorlatokban mutatkozik kihagyás, ami teljesen normális, hiszen nem mindegy, hogy az ember otthon a kertben dekázik, vagy az edzőpályán, a csapattársaival játszik vagy épp ütközik. Amióta a kormányrendelet lehetővé teszi a kiscsoportos edzéseket, legfőképpen arra helyeztük a hangsúlyt, hogy a kimaradt labdás elemeket gyakoroljuk, emellett persze erőnléti munkát is végzünk. Úgy gondolom, hogy mostanra megfelelő állapotba került a csapat, ez persze legfőképpen majd szombaton fog eldőlni.

A Fradi elmaradt meccse indítja újra a magyar futballéletet | Eurosport

Május 23-án, 70 nap kényszerszünet után újra NB I-es labdarúgó-mérkőzést rendeznek Magyarországon: a listavezető Ferencváros a DVSC-t fogadja a bajnokság első fordulójából a Fradi nemzetközi szereplése miatt elhalasztott találkozón. A halasztás óta folyamatosan kérdéses volt a pótlás időpontja, miután az FTC alaposan betáblázta az őszét Európa-liga csoportkörös szereplésével.

Másfél hónap maradt ki a közös munkából, ami több mint amennyi idő egy-egy téli vagy nyári szünet alkalmával szabadságként jut a játékosoknak. Milyen nyomot hagyott ez a keret tagjaiban?

Bennük maradt azért, mind fizikálisan mind pedig mentálisan, de úgy gondolom, hogy az edzések újraindítása óta ezt sikerült kezelnünk. Nyilván egyelőre csak az edzésen látottak alapján tudok nyilatkozni, a Fradi elleni meccs után lehet, hogy egy teljesen más kép rajzolódik majd ki, de egyelőre jónak tűnik minden.

edzés.jpgFotó: dvsc.hu

A DVSC honlapja meccsfelvezetőjében úgy fogalmaz, hogy a két csapat, a Ferencváros és a Debrecen jelenleg eltérő célokért küzd a bajnokságban. Ez így is van, hiszen amíg a fővárosiak vezetik a tabellát, addig a Loki jelenleg a nyolcadik helyen áll. Hogyan szeretné a DVSC ezt a különbséget a pályán eltüntetni?

Valóban másak a két klub jelenlegi céljai, nem lesz egyszerű a bajnokcsapat otthonában újrakezdeni a bajnokságot. Én mindig azt mondom a csapatnak, hogy függetlenül attól, hogy ki az aktuális ellenfél, ugyanúgy három pont jár a győzelemért, ahogy ugyancsak nulla pont jár a vereségért. Nekünk elsősorban magunkkal kell foglalkoznunk, és Vitelki Zoltán vezetőedző is erről beszélt a fiúknak, hogy ne a Fradival foglalkozzunk, hanem a saját csapatunkkal. Nekünk most az a célunk, hogy a jelenleginél jobban ne legyintsen meg minket a kiesés szele, és minél hamarabb pontokat szerezzünk, hogy el tudjunk távolodni a veszélyzónától.

Huszonhárom pont választja el a két csapatot jelenleg a tabellán, a már kieső helyen álló Zalaegerszeg pedig mindössze két pontra van a Debrecentől. Tekinthet előre is a DVSC, vagy inkább csak hátra?

Reálisan kell nézni a dolgokat, nem vagyunk ideális helyzetben. Azt gondolom, hogy nem itt van a helye a csapatnak, de jelenleg ebből a helyzetből kell kilábalnunk. A klub célja, hogy minél hamarabb távolodjunk el a kiesőzónától, és így tekintsünk kicsit előre, de épp a helyezésünkből fakadóan nem engedhetjük meg magunknak, hogy ne nézzünk magunk mögé.

A Ferencváros rendelkezik az NB1 legmagasabb átlagnézőszámával, most viszont zárt kapuk mögött, üres stadionban fogadják a Debrecent. A Fradi szurkolótáborának hiánya jelenthet előnyt a Loki számára?

Összességében azt gondolom, hogy ez előnyünkre válhat. A Fradi ahhoz van szokva, hogy függetlenül attól, hogy éppen otthon vagy idegenben lép pályára, rendre sok néző előtt játssza a mérkőzéseit. A mostani helyzetben, amikor zárt kapuk mögött zajlanak majd a bajnokságból hátralévő fordulók, úgy gondolom, hogy azok a csapatok lesznek majd eredményesek, amelyek jobban adaptálódnak a zárt kapus lebonyolításhoz. Úgy gondolom, hogy mi képesek lehetünk erre.

Igor BogdanovicIgor BogdanovicFotó: dvsc.hu

A kényszerszünet előtti utolsó öt mérkőzéséből a Loki négyszer vereséget szenvedett. Nem volt tehát túl jó formában a csapat. Milyen lehet a csapat eredményessége most, a visszatérés alkalmával?

Beszélgettünk erről a kollégákkal is a napokban. Azt figyeltem meg, hogy a bajnokság kezdetekor volt egy négymeccses sikerszéria, amit aztán egy hullámvölgy követett, amiből a téli szünetig már nem is tudott kimászni a csapat. A tavasznak új szakmai stábbal vágtunk neki, az első négy meccs ismét jól sikerült (két győzelem, két döntetlen), aztán jött az újabb hullámvölgy. Személy szerint én elégedett lennék, ha most újra négy jó mérkőzéssel indítanánk, azzal a különbséggel, hogy utána ne jöjjön a hullámvölgy kollégáimmal azon dolgozunk, hogy ez így legyen. Az biztos, hogy egy-egy sikeres időszak után nem lehet hátradőlni és megelégedni, mert egy ilyen szoros bajnokságban ezt az ellenfelek könyörtelenül kihasználják. Minden meccsen koncentrálni kell, és akkor eredményesség is társul a játékhoz.

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) a napokban jelentette be, hogy a hátralévő bajnoki fordulókban a csapatoknak öt cserelehetősége lesz a mérkőzéseken. Mi a véleménye erről a lehetőségről?

Pozitív a véleményem, ezzel bővülnek a variációs lehetőségek. Ha három helyett öt új játékos szállhat be egy-egy meccsbe, az még nagyobb teret enged a szerkezeti változtatásoknak, ez mindegyik csapatnak a javára válhat. Szerintem ez egy jó dolog.

Hozzászólások