Magyar foci - Ahogy azt a kapitány megjósolta...
Ahogy azt a kapitány megjósolta...
Fotó: mti

Ahogy azt a kapitány megjósolta...


2014/11/14 22:37

Nagyot fordult a világ azóta, hogy a magyar labdarúgó-válogatott legutóbb pályára lépett a Groupama Arénában. Azon a balul sikerült estén – amellett, hogy még teljesen nyárias idő volt – Pintér Attilának hívták a szövetségi kapitányunkat. Ám éppen az akkor történtek hatására ő ment, Dárdai Pál jött, és vele együtt a remény is újjászületett.

Így aztán sokak akkori fogadkozása („soha többé nem megyek ki megnézni ezeket a falábúakat”), valamint a néhány szurkolói csoport által meghirdetett bojkott ellenére ezúttal is szinte telt ház (az UEFA büntetése miatt 19.500 néző) várta a nemzeti csapat Finnország elleni Európa-bajnoki selejtezőjét.

Az új stadionnal egyébként egyetlen probléma van a szurkolók szerint: az épületen belül nem lehet alkoholt kapni, így a feketekereskedelem egy egészen új szintre lépett, a szotyi után a hideg söröket árulók próbálják kihasználni, hogy a bisztrók forgalma az UEFA szabályozások miatt nem az igazi. Ez persze a VIP vendégeket nem érdekelte, korábbi belügyminiszter, menő televíziós producer, az MLSZ korábbi elnöke, menő vállalkozó, humorista, politikus, miniszterelnök és több NB I-es vezetőedző is feltűnt a sorok között...

Négy helyen változott a kezdőcsapat a feröerihez képest: a kapuban a rutin, vagyis Király Gábor kapott lehetőséget, előtte a védelemben Fiola először kezdett a nemzeti csapatban, középen Lang kapott lehetőséget Juhász mellett. Mivel ezúttal 4-2-3-1-ben lépett pályára a csapat, Nikolicsnak nem jutott hely, bekerült viszont Elek Ákos Tőzsér mellé, ezzel elősegítve a labdaszerzéseket. Ez is azt vetítette elő, hogy ez nem lesz egy szép meccs, ahogyan a két együttes előző hat összecsapása sem volt az (egyik sem dőlt el egygólosnál nagyobb különbséggel).

A finneknél már nagyobb gondot jelentett, hogy reggel négy játékos is ételmérgezéssel ébredt.

A Puskáshoz szokott fül egészen csodálkozott azon, hogy nagyjából ugyanannyi ember mennyivel jobb hangulatot tud teremteni egy sokkal jobb akusztikájú arénában. Sajnos a játékosokra ez nem volt túl jó hatással, főleg Lang helyezkedését lehetett többször is kérdőre vonni a megilletődött hazaiak közül.

Az első lehetőség mégis a mieink előtt adódott, a nyolcadik percben Dzsudzsák keveredett át a jobb oldalra, beadása kevéssel ment el Szalai előtt. Ezután már a Dárdai legénység futballozott fölényben.

Sokat kellett várni az első komoly helyzetre, Lang újabb nem túl sikeres helyezkedése után Pukki lövése ment el centikkel a jobb kapufa mellett. A mieink közül Dzsudzsák volt a legaktívabb, érződött rajta, hogy kellő önbizalommal rendelkezik a románoknak lőtt gólja után, mégis a finnek próbálkozása okozott újabb riadalmat, Hetemaj megpattanó lövése is épphogy mellé ment a 37. percben. A folytatásban sem rólunk szólt a meccs. Három perccel a szünet előtt Király Gábor óriási bravúrjára volt szükség, hogy Uronen lövése a kapufáról kifelé pattanjon.

A fordulás után végre a magyar válogatottnak is volt helyzete. Tőzsér felívelt szabadrúgását Gera vette át, a tizenhatosnál, ám lövése nem volt elég erős ahhoz, hogy gondot okozzon Hradeckynek.

Az 57. percben a kényszerű cserére került sor: a bordasérülést szenvedő Juhász Roland helyén a debütáló Forró Gyula lépett pályára, ami után Kádár húzódott be a védelem közepére, az Újpest játékosa pedig az ő helyére. Mondani sem kell, el tudtunk volna képzelni ennél jobb hírt az amúgy is hiányos hátsó sorunk számára. Ettől függetlenül a következő néhány perc a meccs addigi legnagyobb magyar fölényét hozta, a 67. percben Dzsudzsák lövése kevéssel ment mellé, nem sokkal később Gera fejesét kellett védeni a finn kapusnak.

A kapitány Szalait és Simont is lehozta a támadók közül, abban bízva, hogy Nikolics és Lovrencsics frissessége majd eredményhez vezet. Be is jött, utóbbi remek beadását Gera Zoltán csúsztatta zseniálisan a kapuba a 84. percben (1-0).

A végére beszorultunk, egy szöglet után visszatett labdát Eremenko lőtt el egy pattanás után, de a kaput nem találta el.

Gól azonban már nem született, a mieink pontosan úgy, ahogyan azt Dárdai Pál előzetesen megjósolta, egy szenvedős mérkőzésen 1-0-ra győzött, és ezzel lépett egyet a franciaországi Európa-bajnokság felé.

Magyarország-Finnország 1-0 (0-0)

Európa-bajnoki selejtező, Budapest, Groupama Aréna

Gól: Gera (84.)

Magyarország: Király – Fiola, Juhász (Forró), Lang, Kádár – Tőzsér, Elek – Dzsudzsák, Gera, Simon K. (Lovrencsics) – Szalai (Nikolics)

Finnország: Hradecky – Hume, Toivio, Moisander, Uronen – Halsti (Markkanen), Sparv, Hetemaj – Hamalainen (Riski), Eremenko – Pukki (Pohjanpalo)

Hozzászólások